Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας: Αποσπάσεις - μοριοδότηση

.

"Να σας πω ένα παράδειγμα, του νομού της Σάμου, που το 52% των διορισμένων εκπαιδευτικών στη Σάμο δεν είναι στις αίθουσές τους. Δηλαδή είναι ή αποσπασμένοι σε κέντρο ή στις περιοχές της Σάμου, είναι σε εκπαιδευτικές άδειες, είναι σε κάθε είδους αναρρωτικές άδειες, είναι σε γονικές άδειες, είναι διατεθειμένοι σε διαφόρων ειδών δραστηριότητες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας παρανοϊκής κατάστασης που επικρατεί με μια θεσμοθέτηση νόμων τον έναν πάνω στον άλλον επί χρόνια στο χώρο του διορισμού των εκπαιδευτικών. Του διορισμού, των μεταθέσεων, των αποσπάσεων, της εξέλιξής τους.


Αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση ένα θεσμικό πλαίσιο, το κατέθεσα ήδη και τώρα συζητάμε, στους 3 μήνες θα είναι έτοιμο, που θα αλλάξει όλο αυτό το σύστημα. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε μία τάξη στο πώς διορίζονται και είναι στο ΑΣΕΠ και θα προσμετράται όλη η προϋπηρεσία, όπου και αν την έχουν κάνει. Είναι λοιπόν η εξέταση η αντικειμενική, που δε θα εξαιρείται κανένας.

Το δεύτερο θέμα είναι το θέμα των μεταθέσεων. Αρκεί να σας πω ότι υπάρχουν 18 νόμοι που συνυπάρχουν και καθορίζουν το καθεστώς μετάθεσης των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια και μετά αρχίζουν οι εξαιρέσεις. Εξαιρέσεις επί των εξαιρέσεων, επί των εξαιρέσεων.

Το τρίτο είναι οι αποσπάσεις. Οι αποσπάσεις αυτή τη στιγμή είναι γύρω στις 18 χιλιάδες. Γίνονται χωρίς κριτήρια και πολλές φορές είναι εξωφρενικές. Διορίζεται κάποιος σε μία περιοχή στην οποία παίρνει μόρια επειδή είναι δυσπρόσιτη, αποσπάται στην κεντρική υπηρεσία ή αλλού και συνεχίζει να παίρνει τα μόρια της δυσπρόσιτης περιοχής. Αυτά όλα είναι νομοθετημένα".

http://www.doe.gr/index.php?categoryid=3&p2_articleid=5768

Δεν υπάρχουν σχόλια: