Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ματωμένο Φεγγάρι ή Κόκκινο Φεγγάρι ή ΥπερΠανσέληνος και Έκλειψη (28-09-2015 04:07 – 05:47)

Απόψε η πρώτη ολική έκλειψη Υπερπανσελήνου μετά από 33 χρόνιαΓια τους αστρονόμους και τους τους λάτρεις του ουρανού, η αποψινή νύχτα κρύβει ένα θέαμα που δεν πρέπει να χαθεί.  

Η πρώτη ολική έκλειψη υπερπανσελήνου από το 1982 είναι ίσως το φαινόμενο που θα καλύψει όλα όσα έχουν προηγηθεί την περασμένη χρονιά και είναι εξαιρετικά σπάνιο μια και αναμένεται να μην ξανασυμβεί πριν το 2033.  

Η NASA κυκλοφόρησε ένα βίντεο που μας συστήνει το σπάνιο αυτό φαινόμενο ενώ παράλληλα εξηγεί τη σημασία του και τη διαδικασία που το προκαλεί.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΝΑSA απόψε, η Σελήνη θα φαίνεται έντονα κόκκινη και 14% μεγαλύτερη σε μέγεθος από το σύνηθες στην παρατήρησή της από τη Γη. To φαινόμενο θα έχει διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από μία ώρα και θα είναι ορατό από την Αμερική, την Ευρώπη και κάποια σημεία της Αφρικής και της Ασίας. 

Όπως εξηγεί και το physicsgg.me, η «υπερπανσέληνος» συμβαίνει διότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική. Ενώ η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.600 χιλιόμετρα, η πιο μακρινή απόσταση είναι 405.600 χιλιόμετρα (απόγειο) και η πιο κοντινή 363.700 χιλιόμετρα (περίγειο).

Υπερπανσέληνο έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και τότε φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπρότερη σε σχέση με την εμφάνισή της όταν βρίσκεται στο απόγειό της.

Στη χώρα μας το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί.

Η ολική φάση της έκλειψης θα είναι ορατή σχεδόν στο σύνολο της χώρας μας. Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στην Ελλάδα θα έχουν ως εξής:

-Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ

-Έναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ

-Έναρξη ολικότητας: 5:11 πμ

-Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ

-Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ

-Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ

-Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).  

To φαινόμενο θα δείξει και το κανάλι της NASA ζωντανά.

Πηγή: www.lifo.gr

Ματωμένο ΦεγγάριΜια σπάνια εμπειρία θα έχουν όσοι ξενυχτήσουν τα ξημερώματα Κυριακής 27 προς Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.  

Η Σελήνη κοκκινίζει ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου και αποκτά μέγεθος 14% μεγαλύτερο απ’ αυτό της τυπικής πανσελήνου.    

Ξημερώματα Κυριακής 27 προς Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου θα σημειωθεί ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, μια ολική έκλειψη Σελήνης.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης ο δίσκος της Σελήνης αποκτά μία κοκκινωπή απόχρωση, κάτι που κάνει το φαινόμενο ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Αυτό συμβαίνει λόγω της διάθλασης των φωτεινών ακτίνων του Ήλιου από την ατμόσφαιρα της Γης, κάτι αντίστοιχο με την κοκκινωπή απόχρωση του ουρανού κατά τη διάρκεια της ανατολής και της δύσης του Ήλιου.

Παράλληλα, η Σελήνη θα βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη, με αποτέλεσμα να έχει το μεγαλύτερο φαινόμενο μέγεθος, περίπου 14% μεγαλύτερο σε σχέση με μία τυπική πανσέληνο.

  Η σκιά της Γης θα αρχίσει να καλύπτει τη Σελήνη στις 04.07 και η κορύφωση του φαινομένου θα συμβεί στις 05.47. Ο σπάνιος αυτός συνδυασμός θα ξανασυμβεί το 2033!

   Με την ευκαιρία διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις. Μετά τον πετυχημένο θεσμό «μια νύχτα στο μουσείο», η Ελληνογερμανική Αγωγή προτείνει «μια νύχτα στο σχολείο»,  μια νύχτα που επιφυλάσσει ένα «κόκκινο φεγγάρι».

  ΄Οσοι έχουν ενδιαφέρον για την Αστρονομία καλούνται να περάσουν τη νύχτα στο σχολείο με sleeping bag και ξυπνητήρια. Η παρατήρηση του φαινομένου θα γίνει από το αστεροσκοπείο του σχολείου. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: