Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ημέρα μνήμης για αυτούς που χάθηκαν στο ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ (video)

Αποτέλεσμα εικόνας για Δεκαπέντε χρόνια από την τραγωδία με τους 81 νεκρούς του «Εξπρές Σάμινα». Οι ένοχοι και οι ήρωες (βίντεο και φωτογραφίες)Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, είμαστε εδώ για να θυμηθούμε το ναυάγιο του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ. Να θυμηθούμε τις 81 ψυχές που ταξίδεψαν άδικα για τον άλλο κόσμο. Να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους της Πάρου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, να βοηθήσουν και να σώσουν όσους περισσότερους επιβάτες μπορούσαν από την θάλασσα.

Το κουφάρι του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ, όπως φαίνεται στο παρακάτω video, έχει αρχίσει να διαλύεται..

Tο επιβατηγό – οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ της εταιρείας Minoan Flying Dolphins ήταν φέρυ-μπόουτ κλειστού τύπου που εκτελούσε την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος, με τελικό προορισμό τους Λειψούς. Το δρομολόγιο που εκτελέστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000 είχε ως κατάληξη μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς.

Είχε ναυπηγηθεί στο Σεντ Ναζέρ της Γαλλίας το 1966. Το αρχικό του όνομα ήταν Κορς, ενώ στη συνέχεια μετονομάσθηκε σε «Golden Vergina». Εντάχτηκε στο στόλο της «Minoan Flying Dolphin» με το όνομα «Εξπρές Σαμίνα». Στις 31 Δεκεμβρίου 2001 και έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια στις θάλασσες, το Σαμίνα θα έβγαινε στη σύνταξη.

Το μοιραίο βράδυ

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το «Εξπρές Σάμινα» αναχωρεί από τον λιμένα του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 πλήρωμα.

Περίπου 22.12 το πλοίο προσεγγίσει τον λιμένα της Παροικιάς, με ανέμους 8 μποφόρ. Δύο μίλια ανοικτά της Πάρου, προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων στις νησίδες «Πόρτες» με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευσταθείας, το νερό να κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, παίρνοντας γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά 25 λεπτά να βυθιστεί....

Διαβάστε όλο το άρθρο:

 http://www.mixanitouxronou.gr/dekapente-chronia-apo-tin-tragodia-me-tous-81-nekrous-tou-expres-samina-i-enochi-ke-i-iroes-vinteo-ke-fotografies/

Δεν υπάρχουν σχόλια: