Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Καταδίκη αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου σε φυλάκιση 7 μηνών με 3ετή αναστολή

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, κρίθηκε ένοχος, χωρίς ελαφρυντικά, απάτης κατ’ εξακολούθηση, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου και πρώην πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με 3ετή αναστολή.

Ανάλογη ήταν και η πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, που πρότεινε στο δικαστήριο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της επεσήμανε εισαγωγικά ότι ανεξάρτητα του ενδιαφέροντος, που έχει η υπόθεση για την κοινή γνώμη, η έρευνα του δικαστηρίου αποσκοπεί στο να διαπιστώσει αν πληρούται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος.

Μίλησε για σπατάλες και χωρίς λογιστική τάξη διαχείριση δημοσίου χρήματος από όλες τις πλευρές, τονίζοντας ότι η Ενεργειακή ΑΕ προχώρησε σε ανάθεση κατασταλτικού ελέγχου σε Ορκωτούς Λογιστές για να καταλήξει σε ευρήματα.

Η κ. Εισαγγελέας μίλησε ακόμη για δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ταξιδίων για την εξυπηρέτηση σκοπών της εταιρείας ορισμένα εκ των οποίων, ένας μικρός αριθμός, δεν έγιναν καν ενώ είχαν εγκριθεί και πληρωθεί.
Τόνισε ότι έχουν αποδειχτεί τα στοιχεία της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος και εισηγήθηκε την ενοχή του κ. Κόκκινου.

Θυμίζουμε ότι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κ.κ. Ακης Δημητριάδης και Αλέξης Κούγιας, είχαν αναγνώσει και ζήτησαν να καταχωρηθεί στα πρακτικά δήλωση με την οποία η εταιρεία διευκρίνισε ότι η περιουσιακή ζημία που υπέστη από τις 30 περιπτώσεις του κατηγορητηρίου είναι 3.959,44€, μείον τα ποσά των 70 και 82 €, που επέστρεψε ο κ. Κόκκινος, άρα τελικώς 3807,44 €, τα οποία ο κατηγορούμενος μέχρι σήμερα δεν έχει επιστρέψει.

Υποστήριξαν παραπέρα ότι η μηνυτήρια αναφορά είχε υποβληθεί τόσο για λογαριασμό της εταιρείας όσο και για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οπότε στην προανάκριση είχε αναφερθεί το συνολικό ποσό που αφορούσε και στους δύο φορείς, ενώ το υπό κρίση κατηγορητήριο φέρει ως “παθούσα” μόνο την εταιρεία.

Χθες με νέα δήλωση η οποία αναγνώστηκε με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, πριν την απολογία του κατηγορούμενου, εξειδίκευσαν περαιτέρω τους ισχυρισμούς τους με αναγωγή των όσων ταξιδίων έκανε ο κ. Κόκκινος στα αντίστοιχα δελτία τύπου, που εξέδιδε, τονίζοντας ότι εκδόθηκαν για να δικαιολογηθούν οι μετακινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην δήλωση αναφέρονται τα εξής:

-Μετακινήσεις που έγιναν πραγματικά, αλλά είχαν εξοφληθεί από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος
1-2(Ρόδος – Καστελόριζο και αντίστροφα) 11-12/09/2014

Για το συγκεκριμένο ταξίδι υπάρχουν 2 διαφορετικά δελτία τύπου:

Α. Ένα δελτίο τύπου δημοσιευμένο στα ΜΜΕ, φωτογραφίες, το οποίο αναφέρει πως ο Χαράλαμπος Κόκκινος παρέστη σε Ρόδο και Καστελόριζο για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς (Επομένως το ταξίδι δεν συνάδει με τον σκοπό της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ) και

Β. Ένα δελτίο τύπου σε επιστολόχαρτο της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ το οποίο δεν δημοσιεύθηκε πουθενά και το οποίο αναφέρει ότι ο Χαράλαμπος Κόκκινος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και φορείς του νησιού για σκοπούς της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ. (Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου συντάχθηκε μόνο σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης της μετακίνησης).

-Μετακινήσεις που έγιναν πραγματικά, αλλά είχαν εξοφληθεί από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος βάσει εισιτηρίων με διαφορετικά στοιχεία (πιθανή αλλοίωση εισιτηρίων)
3-4 (Αθήνα ->Θεσσαλονίκη και αντίστροφα 1 και 2/10/2014

01.10.2014:0 Χαράλαμπος Κόκκινος ταξιδεύει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με ώρα αναχώρησης 19.15 και άφιξη στις 20.10 και επιστρέφει από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα με ώρα αναχώρησης 23.50 και άφιξη 00.45(02/10/14). Τα συγκεκριμένα εισιτήρια πληρώθηκαν από τη ΔΟΕ

02.10.2014: Ο Χαράλαμπος Κόκκινος παρευρίσκεται στην άσκηση Παρμενίων στη Ρόδο και εκδίδει δελτίο τύπου.

Την ίδια μέρα ταξιδεύει από Ρόδο προς Θεσσαλονίκη (βρισκόταν εκεί την προηγούμενη μέρα) στις 17.10 με άφιξη στις 18:25(πληρωμή από ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) και στις 19.15 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με άφιξη στις 20.10(Πληρωμή από ΔΟΕ)!!

Την ίδια μέρα πραγματοποιεί και μετακίνηση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στις 23.50 με άφιξη στις 00.45(03/10/2014) (Πληρωμή από ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ).

– Μετακινήσεις εσωτερικού σε χρόνους, που ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο εξωτερικό για υποθέσεις της ΔΟΕ
12-13 ΑΘήνα -> Ρόδο. Ρόδο -> Αθήνα) 24 και 25/3/2015

Στις 24/3/15 ο Χαράλαμπος Κόκκινος ταξιδεύει από Αθήνα για Ρόδο και στις 25/3/15 από Ρόδο για Αθήνα(πληρωμή από ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, χωρίς να δικαιολογείται ο σκοπός του ταξιδιού)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ: Ο Χαράλαμπος Κόκκινος στις 24/3/15 ταξιδεύει από Αθήνα για Τυνησία και επιστρέφει από Τυνησία στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια προς Αθήνα στις 28/3/15. Το συγκεκριμένο ταξίδι πληρώθηκε από την ΔΟΕ.

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος εξέδωσε δελτίο τύπου για τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο φόρουμ. Υπάρχει και απόδειξη διαμονής σε ξενοδοχείο της Τυνησίας.
Μετακινήσεις που έγιναν πραγματικά, αλλά είχαν υποβληθεί για εξόφληση και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

20 (Αθήνα -> Βρυξέλλες) 12/5/2015
-Ο Χαράλαμπος Κόκκινος αιτείται από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου την έγκριση της μετακίνησής του στις Βρυξέλλες στις 12/5/2015 για να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη συνάντηση της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
-Με επιστολή του ζητά να μnv πληρωθεί τελικά η μετακίνηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γιατί τα έξοδα θα καλυφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο Χαράλαμπος Κόκκινος εξέδωσε δελτίο τύπου για την ομιλία του στην εκδήλωση της διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία εκπροσωπούσε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Το ταξίδι πληρώθηκε από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ αν και η μετακίνηση δεν εξυπηρετούσε τους σκοπούς της εταιρείας!!

Μετακινήσεις που δεν έγιναν (σύμφωνα με την Aegean), αλλά πληρώθηκαν 26 (Κω -> Αθήνα) 7/3/2015
Το συγκεκριμένο ταξίδι (Αθήνα – Κως στις 7/3/2015) πληρώθηκε από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την Aegean, παρόλα αυτά υπάρχει:

Α. Δημοσίευμα της KOSTODAY ότι ο Χαράλαμπος Κόκκινος θα παρευρεθεί στην Κω για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 7ης Μαρτίου για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου και

Β. Ένα δελτίο τύπου σε επιστολόχαρτο της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ το οποίο δεν δημοσιεύθηκε πουθενά και το οποίο αναφέρει ότι ο Χαράλαμπος Κόκκινος παρευρέθηκε (ημέρα αργίας) σε τεχνική συνάντηση με τον Δήμαρχο Κω και τους συνεργάτες του για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ. (Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου συντάχθηκε μόνο σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης της μετακίνησης)».

Χθες με την έναρξη, μετά από διακοπή, της ακροαματικής διαδικασίας συνέχισε την κατάθεσή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι όταν είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης τον κ. Κόκκινο το έτος 2014 δεν γνώριζε ότι υπήρξε προηγούμενη αμετάκλητη καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος για την οποία στην πορεία έλαβε χάρη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας μάλιστα σαφή υπονοούμενο ότι για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιό του δέχτηκε πίεση από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά την πληθώρα των ιδιοτήτων του κ. Κόκκινου (κατά την επίμαχη περίοδο διατελούσε Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Π.Ν.Α με την επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ», Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και εκπρόσωπός της σε Επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας και στους διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς) επεσήμανε ότι κι άλλο πολιτικό προσωπικό έχει πολλές ιδιότητες και ευθύνες αλλά το θέμα των μετακινήσεών τους ρυθμίζεται σαφέστατα και αυστηρά από το νόμο.

Ο κ. Χατζημάρκος κατέθεσε ότι ο κ. Κόκκινος του είχε ζητήσει να τοποθετηθεί πρόεδρος στην Ενεργειακή ΑΕ και όταν διαπίστωσε την παραβατική του συμπεριφορά του αφαίρεσε την προεδρία τον Φεβρουάριο του 2015 τονίζοντας ότι είχε επισημάνει σε όλους τους συνεργάτες του ότι θα υπήρχε μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Τόνισε επιπλέον ότι τον Μάιο του 2015, ενώ γινόταν ο έλεγχος, ο κ. Κόκκινος συνέχισε την παραβατική του συμπεριφορά ενώ αναφέρθηκε, όταν ερωτήθηκε, σε email που του απέστειλε υπάλληλος της εταιρείας, που είχε αναλάβει τις πληρωμές των δαπανών, υποστηρίζοντας ότι της ασκούσε αφόρητη πίεση ο τότε πρόεδρος.
Ειδική μνεία έγινε στην πορεία και σε έτερη εμπιστευτική αναφορά άλλου υπαλλήλου με ανάλογο περιεχόμενο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου δικηγόροι κ.κ. Κ. Κάππος και Στέλιος Αλεξανδρής, παραιτήθηκαν στην πορεία από την εξέταση ως μάρτυρα υπεράσπισης του κ. Θ. Σύρμου και εξέτασαν τελικώς τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Θανάση Μπαράκα, ο οποίος ελάχιστα συνέφερε στην διαδικασία.

Ο κ. Κόκκινος στην απολογία του μίλησε εισαγωγικά για τις πολλαπλές ιδιότητές του ενώ του ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις για κάθε μια από τις 30 περιπτώσεις ταξιδίων που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο.
Απάντησε αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα ότι όταν υπήρχε πρόβλημα στην πραγματοποίηση μιας πτήσης λόγω απαγορευτικού ή άλλου λόγου τότε ενημέρωνε αναλυτικά τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο με εσωτερικό σημείωμα και με την συναίνεση και έγκρισή του πληρωνόταν την δαπάνη.

Εξέφρασε επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των στοιχείων που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου από την Διδασκαλική Ομοσπονδία τονίζοντας ότι τα αμφισβητεί και έχει ζητήσει τη διενέργεια αυτοτελούς ελέγχου στην διοίκησή της.

Σε ό,τι αφορά τα δελτία τύπου που εξέδιδε υποστήριξε ότι από 30 Ιανουαρίου 2015 εξαφανίστηκαν από τη σελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όλα τα δελτία τύπου που είχε εκδώσει, δεν του έδιναν προσωπικό, ενώ περαιτέρω στην πορεία έπεσε και η σελίδα της Ενεργειακής ΑΕ.

Διαμαρτυρήθηκε γιατί ενημερώθηκε τόσο για την έκθεση των ορκωτών λογιστών εις βάρος του όσο και για το κατηγορητήριο από εφημερίδα.
Ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα για τις μετακινήσεις του έμπαιναν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, αντίγραφο του οποίου εγχείρησε και υποστήριξε ότι οι δαπάνες ήταν της τάξεως των 2.200 με 2.400 ευρώ ανά μήνα τις οποίες δεν ελάμβανε έγκαιρα. Πρόσθεσε μάλιστα πως «έμπαινε μέσα».

Τόνισε ότι η διαδικασία είσπραξης των χρημάτων για ταξίδια από την Ενεργειακή ήταν ταχύτερη και ουσιαστικά ότι λογιστικά τακτοποιούσε τις διαφορές που ανέκυπταν ενώ τόνισε ότι όλα τα ταξίδια που πραγματοποίησε έγιναν για σκοπούς της εταιρείας.

Ερωτήθηκε μάλιστα μετ’ επιτάσεως από την Εισαγγελέα της έδρας τι προσέφεραν στην εταιρεία και τα 30 ταξίδια του κατηγορητηρίου και προσπάθησε να εξηγήσει ποια ήταν τα πολλαπλά οφέλη της Ενεργειακής από τις μετακινήσεις του αυτές.

Επεσήμανε ακόμη ότι η ΔΟΕ δεν κινήθηκε εις βάρος του και ότι κανένα μέλος από τις 5 παρατάξεις δεν ζήτησε κάτι τέτοιο.

Αφού τόνισε οτι ο ίδιος δεν επέλεξε τον δρόμο της δικαιοσύνης και δεν υπέβαλε μηνύσεις, ζητώντας μάλιστα να αναπτύξει τους ισχυρισμούς του γιατί περίμενε 4 έτη γι’ αυτό, επεσήμανε ότι πρόκειται για πολιτική του δίωξη για να μην είναι υποψήφιος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: