Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

Συμπαράσταση στον εκπαιδευτικό Φ. Μαντζώρο - Μόρφωση για όλα τα παιδιά - Ισότιμη ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση

thuella-gia-arnisi-sullogou-gonewn-na-dexthei-prosfugesΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Ο Σύλλογός μας καταδικάζει την απαράδεκτη επίθεση λεκτικής βίας και προπηλακισμών που δέχτηκε ο συνάδελφος δάσκαλος Φώτης Μαντζώρος, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ καθώς και άλλοι συνάδελφοι – εκπαιδευτικοί που αντέδρασαν στην κίνηση προπηλακισμού κατά τη διάρκεια σύσκεψης Συλλόγων Γονέων του νησιού στις 28 Ιανουαρίου 2019 με θέμα την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων του νησιού.

Ο συνάδελφος στη συγκεκριμένη συγκέντρωση πήρε το λόγο από το προεδρείο και διαβάζοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου του , υπερασπίστηκε το δικαίωμα των προσφυγόπουλων για ισότιμη εκπαίδευση όπως και τα υπόλοιπα παιδιά μέσα στις δομές εκπαίδευσης. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση και το ρατσιστικό μένος μερίδας συγκεντρωμένων γονέων που κορυφώθηκε με λεκτική βία και προπηλακισμούς, όταν ακούστηκε η φράση «μόρφωση για όλα τα παιδιά».

Για μας όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία ανεξάρτητα από εθνικότητα θρήσκευμα και γλώσσα. Στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (έχει κυρωθεί με νόμο από το ελληνικό κράτος, ν.2101/1992) « κάθε παιδί που βρίσκεται στη χώρα έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση (άρθρο 28) και το κράτος υποχρεούται να παίρνει όλα τα νομοθετικά διοικητικά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων.(άρθρο 4). Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε και αγωνιζόμαστε για την πραγματοποίηση του δικαιώματος των προσφυγόπουλων για ένταξη τους στις κανονικές τάξεις, μακριά από λογικές διαχωρισμού, γκετοποίησης και διακρίσεων. Τα παιδιά αυτά είναι τα σύγχρονα θύματα της φτώχειας και των διωγμών εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων που έφεραν αυτά και τις οικογένειές τους στην έσχατη εξαθλίωση και στο δρόμο της προσφυγιάς. Δεν είναι οι αιτίες των δικών μας προβλημάτων ούτε της εκπαίδευσης ούτε της κοινωνίας και δεν μπορούν ν’ αποτελέσουν τα εξιλαστήρια θύματα της κρίσης. Για μας τα παιδιά αυτά δεν είναι πηγές κινδύνων και φόβου , δεν επιδιώκουμε την εκπαίδευση τους σε διαφορετικές δομές από τα υπόλοιπα παιδιά γιατί αυτό του στερεί το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στη μόρφωση. Είναι πολιτισμικός πλούτος και πηγή εμπειριών που και τα δικά μας παιδιά και η επαφή μ΄αυτά τους δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζουν. Αυτό είναι ένας ακόμη λογος που παλεύουμε τα προσφυγόπουλα να έχουν τα ίδια μορφωτικά δικαιώματα με τα ελληνόπουλα.

Η πολιτική της διαχωρισμένης εκπαίδευσης από το υπόλοιπο μαθητικό σώμα είτε σε χωριστές δομές είτε σε απογευματινά τμήματα είναι πρακτική ιδιότυπου εγκλεισμού και απομόνωσης που οδηγεί στη στοχοποίηση και τροφοδοτεί τον ρατσισμό. Αυτή η πολιτική που αποκλείει την ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά στους πρόσφυγες προετοιμάζει τον αποκλεισμό και άλλων ομάδων απ’ αυτά. Οι ρατσιστικές πρακτικές δεν σταματούν μόνο σ’ αυτόν που είναι εθνικά ή θρησκευτικά διαφορετικός. Στοχοποιούν συνολικά τον διαφορετικό και τον αδύναμο.

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχτηκε ο συνάδελφος Φ. Μαντζώρος.

Η εκπαίδευση στο Δημόσιο Σχολείο και στην πρωινή κανονική του λειτουργία, αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.Κανένα προσφυγόπουλο έξω από το δημόσιο σχολείο. Ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο με την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡ.ΡΕΠΠΑΣ                        ΜΑΡΘΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: