Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Πανελλαδική συνάντηση αιρετών στη Θεσσαλονίκη

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Σάμου (21/11/2019)Αγαπητοί συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τους νέους αιρετούς του Κλάδου, οι οποίοι εκλέχθηκαν από τις εκλογές το Νοέμβρη του ‘18 και η θητεία τους λήγει το Δεκέμβρη του 2020. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ, κ. Τσίπρα.
Στην αρχή έκανε ένα χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΔΟΕ και στη συνέχεια πήρε το λόγο η νομική σύμβουλος, η οποία πρότεινε προς τη ΔΟΕ:
·  απλούστευση της νομοθεσίας και κωδικοποίηση των νόμων
·   οι αιρετοί να μην διώκονται για την έκφρασης της γνώμης τους και τη λήψη μιας απόφασης
·   να γίνει μία συνάντηση - ενημέρωση για τα πειθαρχικά συμβούλια.  
Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από τους αιρετούς προς τη νομική σύμβουλο για θέματα που απασχολούσαν τα ΠΥΣΠΕ τους, αλλά σε ορισμένα επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού έπρεπε πρώτα να τα μελετήσει.
Το λόγο πήραν οι αιρετοί του κλάδου, Παληγιάννης Βασίλης και Νίκος Φασφαλής που μίλησαν και αυτοί για κωδικοποίηση των νόμων, για την μοριοδότηση των Περιφερειακών Δ/ντών που καθυστερεί λόγω μη γραμματειακής υποστήριξης, για την περικοπή των συντάξεων και τις συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών (κατά την περίοδο 2010-14 συνταξιοδοτήθηκαν 2500, ενώ την περίοδο 2014-18 μόνο 270 εκπαιδευτικοί), πράγμα που αυτό σημαίνει λιγότερες μεταθέσεις. Είχαμε 4500 αιτήσεις μετάθεσης εκπαιδευτικών, που αναμένονται τον Απρίλη.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι αιρετοί που τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο καθένας στην περιφέρειά του με τις υπεραριθμίες εκπαιδευτικών, μετακινήσεις, αναγνωρίσεις συνάφειας, έργο με αμοιβή κ.α.   
Εμείς τοποθετηθήκαμε σε τέσσερα (4) θέματα:
1.   ΔΥΕΠ στη Σάμο: Ενημερώσαμε ότι λειτούργησε η πρώτη από τις δύο νέες ΔΥΕΠ στη Σάμο και καλωσορίσαμε τα 12 προσφυγόπουλα στο 3ο Δημοτικό σχολείο Σάμου παρά τις αντίθετες θέσεις και ξενοφοβικές στάσεις και πρακτικές που έλαβαν χώρα στη Γενική Συνέλευση των γονέων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Γενάρη στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου. Η πρότασή της ήταν ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ των προσφυγόπουλων στα κανονικά σχολεία, αλλά να βρεθεί ένας ξεχωριστός χώρος για να στεγαστούν οι ΔΥΕΠ.
ü    Μεταφέραμε το κλίμα της συγκεκριμένης συνέλευσης γονέων, όπου παρευρέθηκαν και αρκετοί συνάδελφοι της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης. Καταθέσαμε την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου, όπως επικαιροποιήθηκε και από το Δ.Σ. του Συλλόγου. Κλήθηκε από το προεδρείο της Συνέλευσης ο συνάδελφος Μαντζώρος Φώτης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ, Γενικός Σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ και γονέας να διαβάσει την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου. Εξήγησε ότι δεν είναι προσωπική τοποθέτηση, ούτε παραταξιακή, αλλά μία ομόφωνη απόφαση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου και καλό θα είναι να γνωρίζουν και οι γονείς τη θέση των εκπαιδευτικών της Σάμου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Δεν πρόλαβε να διαβάσει τον τίτλο ΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ και του αφαιρέθηκε βίαια ο λόγος. Ανάλογες τοποθετήσεις από άλλους εκπαιδευτικούς αποδοκιμάστηκαν από μερίδα των παρευρισκομένων.
ü    Ευχαριστήσαμε ΟΛΑ τα Σωματεία που με τις ανακοινώσεις τους και τα ψηφίσματά τους που στήριξαν τους εκπαιδευτικούς και την μόρφωση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.
Λυπηρό ήταν το γεγονός ότι ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου κράτησε «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που υλοποιούν και υπερασπίζονται τις θέσεις του Κλάδου και του Συλλόγου και όσους ανέχονται ξενοφοβικές στάσεις και πρακτικές και ακόμα πιο λυπηρό ήταν ότι απέδωσε την ένταση που δημιουργήθηκε σε αυτούς που υπερασπίζονται τις αποφάσεις (και μάλιστα ομόφωνες) των Γενικών Συνελεύσεων...
Πρέπει όμως να τονίσουμε τα εξής:
·         Οποιοσδήποτε συνάδελφος έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται και να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου, των Γενικών Συνελεύσεων και του Κλάδου ειδικά όταν είναι και μέλος του Δ.Σ.
·         Η παρουσία και η παρέμβασή μας ήταν καταλυτική με αποτέλεσμα όποιες φωνές ακούστηκαν στη Γενική Συνέλευση ότι θα βρίσκονταν στην είσοδο του σχολείου για να μην αφήσουν τα παιδιά να εισέλθουν στο 3ο  Δημοτικό σχολείο, απέτυχαν.
·         Πιστεύουμε ότι ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί πρέπει να στηρίξουν την ΕΝΤΑΞΗ όλων των προσφυγόπουλων στα κανονικά σχολεία, κάτι που αποτελεί και ξεκάθαρη θέση του κλάδου.
  1. Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση: Πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της η ΔΟΕ για την απεργία –αποχή και να ενημερώσει όλους τους συναδέλφους.
  2. Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης: Υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία για τη συγκρότηση των Ομάδων και καλέσαμε τη ΔΟΕ να πάρει απόφαση για τη μη συγκρότησή τους.
  3. Τσάντα στα σχολεία: Υπάρχουν αρκετά σχολεία στη Σάμο που δεν υλοποιούν το πρόγραμμα «τσάντα στο σχολείο» και επειδή τέλος Φλεβάρη πρέπει τα σχολεία να αναφέρουν, αν θα συμμετάσχουν ή όχι, μιας και είναι πλέον υποχρεωτική, καλέσαμε επίσης να πάρει θέση η ΔΟΕ.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ στο τέλος απάντησε:
·         για την απεργία- αποχή σύμφωνα με την ανακοίνωση που έχει βγάλει η ΔΟΕ
·         για τις Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης με την ανακοίνωσή της στις 8-2-19
και δεν απάντησε όμως για τη «τσάντα στο σχολείο»
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Κακαγιάννης Αντώνης, Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου,
6940556436-6944271826 - 22730.61231,

Δάλλη Μαρία, Αναπληρώτρια  Αιρετή ΠΥΣΠΕ Σάμου,
6974476651 - 22730.32940,

Δεν υπάρχουν σχόλια: