Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Αποκαλύπτουμε τη μεγάλη κοροϊδία με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει όλα τα αναδρομικά. Το επιτρέπει το δημόσιο ταμείο. Δεν θέλει να τα δώσει. Αυτή είναι η πολύ σκληρή αλήθεια.

Η κοροϊδία των συνταξιούχων με τα αναδρομικά είναι τεράστια. Το ξέρω ότι ο χαρακτηρισμός είναι σκληρός, αλλά τον λέγω συνειδητά γιατί περί αυτού πρόκειται. Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη κοροϊδία αν πραγματικά ίσχυε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Ενδεχομένως, να στήριζα την κυβερνητική θέση, αν άλλες αποφάσεις που  έχει πάρει δεν ήταν δωράκια, για διάφορες κατηγορίες, όπως οι φοροαπαλλαγές και οι μειώσεις φόρων  και άλλες διευκολύνσεις σε τραπεζικά στελέχη.

Όμως, ποια είναι η αλήθεια; Ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή: «Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις».

Σε μία παράγραφο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε την αλήθεια (συνειδητά δεν χρησιμοποιώ τη λέξη είπε ψέματα) για τις δημοσιονομικές δυνατότητες (θα δείτε πως τον διέψευσε ουσιαστικά ο Χρήστο Σταϊκούρας). Επίσης δεν είπε την αλήθεια κάνοντας λόγο για πολιτική απόφαση για τη χορήγηση των αναδρομικών. Πολιτική απόφαση είναι το τσεκούρι στα αναδρομικά, ενώ η χορήγηση είναι υποχρέωση, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και προσπάθησε να κινητοποιήσει τους κοινωνικούς αυτοματισμούς λέγοντας πονηρά πως  αν δοθούν τα αναδρομικά των 3,9 δισ. στους συνταξιούχους θα είναι άδικο για τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις επόμενες γενιές. Δηλαδή τί έκανε ο πρωθυπουργός; Προσπάθησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους συνταξιούχους με τους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις επόμενες γενιές. Και μάλλον πρόκειται για μία απαράδεκτη και ύπουλη (για να μην πω κάτι χειρότερο) προσέγγιση.

Και τώρα η αλήθεια. Η κυβέρνηση έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια, έχει τα χρήματα να δώσει όλα τα αναδρομικά. Απλώς δεν ήθελε. Οπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 31,5 δισ. ευρώ, ναι καλά διαβάσατε. Θα μου πείτε θα πρέπει να τα σπαταλήσουμε; Οχι ασφαλώς. Θα πρέπει να τα διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Ομως, είναι υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης στους ανθρώπους που έχασαν περί τα 80 δισ. από τις διάφορες περικοπές των συντάξεων, να τους επιστρέψει (αν και λίγα) τουλάχιστον όσα επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αν δε υπολογίσουμε ότι στην αρχή της πανδημίας τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν 37,5 δισ. ευρώ, γίνεται ακόμα περισσότερο ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, να δώσει και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Γιατί επαναλαμβάνουμε ότι στα δημόσια ταμεία υπάρχουν 31,5 δισ. ευρώ.

Και λαμβάνοντας υπόψη τις επιλογές της κυβέρνησης στον ένα χρόνο που κυβερνά τη χώρα (θα θυμίσω μόνο τη μείωση της φορολογίας στα μερίσματα), θα πω χωρίς να πέσω έξω, πως  σε άλλες κατηγορίες πολιτών που ευνοεί με τις αποφάσεις της θα έδινε τα χρήματα. Στους συνταξιούχους πολύ απλά δεν θέλει να τα δώσει, όπως δεν θέλει να δώσει σε όσους βρίσκονται στις κατώτερες κλίμακες της κοινωνίας. Γιατί; Διότι πολύ απλά είναι σκληροί νεοφιλελεύθεροι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: