Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

«Σαν να δώσαμε δανεικό όλο το νερό στις πυρκαγιές, και να μας το γύρισαν πίσω… με την Αύρα»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press» της 10ης Νοεμβρίου, πρωταγωνιστές είναι οι ήρωες των πυρκαγιών, οι οποίοι λίγους μήνες μετά, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν δίκαιη και μόνιμη εργασία, πνίγηκαν στα χημικά και στους τόνους νερού που εκτοξεύονταν από το θωρακισμένο όχημα της ΕΛΑΣ «Αύρα». Μαζί μας, ο πρόεδρος των εποχικών πυροσβεστών, Αλέξανδρος Καραβέλης, ο οποίος μας περιγράφει τις σκηνές ακραίας και αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, διαψεύδοντας τις διαβεβαιώσεις της ..

ΕΛΑΣ για τη μη ρίψη κρότου λάμψης και επιβεβαιώνοντας τον επικίνδυνο τραυματισμό πυροσβέστη στην παλάμη. Ο Αλέξανδρος Καραβέλης, μας γυρνάει επίσης μερικούς μήνες πίσω, όταν πυροσβέστες με αυταπάρνηση «ανέπνεαν καρκίνο, περπατούσαν στα κάρβουνα, κοιμόντουσαν στα χώματα, με κίνδυνο να

μη γυρίσουν σπίτι τους». Όλα αυτά, για 700 ευρώ, χωρίς επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και χωρίς φως στον ορίζοντα για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς όπως εξομολογείται, ο αρμόδιος υφυπουργός δέχτηκε να παραλάβει το ψήφισμα των πυροσβεστών... από τις σκάλες.

Συνέντευξη στις: Γεωργία Κριεμπάρδη και Νεκταρία Ψαράκη

Το ημερολόγιο δείχνει 5 Νοεμβρίου 2021 και τα σωματεία των πυροσβεστών από όλη την Ελλάδα πραγματοποιούν, μία μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στη λεωφόρο Κηφισίας. Περίπου 2.500 πυροσβέστες, εποχικοί, μόνιμοι και εθελοντές, κινητοποιούνται από κοινού με σκοπό να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους τα οποία συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον. «Έχουμε παρεξηγηθεί», αναφέρει στο ραδιόφωνο του TPP ο Αλέξανδρος Καραβέλης, «η πυροσβεστική είναι υποστελεχωμένη πολλά χρόνια. Για να σκεφτείτε για ποιο λόγο βγήκαν οι μόνιμοι να διαδηλώσουν μαζί μας, σας ενημερώνω ότι χρωστάνε στο σύνολο των πυροσβεστών πάνω από 1.500.000 ημέρες σε ρεπό και 500 χιλ. ημέρες άδειας. Καταλαβαίνετε σε τι ασφυκτική κατάσταση βρίσκεται και το μόνιμο προσωπικό. Επομένως ζητάμε προσλήψεις», διευκρινίζει.

Όπως διηγείται ο κ. Καραβέλης, κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, δεν πετάχτηκε ούτε καπάκι. Όταν ο αρμόδιος υφυπουργός ζήτησε να ανέβει μία τετραμελής επιτροπή για να συζητηθούν τα αιτήματα του κλάδου, περίμενε τους εκπροσώπους των πυροσβεστών… στις σκάλες. «Αυτό που έκανε ήταν να δεχτεί το ψήφισμά μας. Είπε «θα το κοιτάξω» και «θα μιλήσουμε». Δεν μας έδωσε καμία απάντηση, δεν ήθελε να μπούμε καν σε διαδικασία συνομιλίας, οπότε εκεί τελείωσε. Μπήκαμε σε προσπάθεια να συζητήσουμε αλλά συναντήσαμε παγερή αδιαφορία. Αυτό εμείς το εκλάβαμε σαν απαξίωση στον θεσμό μας. Είμαστε θεσμός 2.500 ανθρώπων που απασχολεί εργαζόμενους που μέχρι πριν δυο τρεις μήνες ήταν συνομιλητές του ίδιου του πρωθυπουργού», αναφέρει.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, θα δείξει έμπρακτη στήριξη στα αιτήματα των πυροσβεστών. Ο τέως υπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς είχε δεσμευτεί την ώρα της πυρκαγιάς, ενώπιον του πρωθυπουργού, ότι θα αξιοποιήσει πολύ σύντομα τους εποχικούς πυροσβέστες στην πυροσβεστική. «Δεν πήγαμε να ζητήσουμε μονιμοποίηση και επειδή δεν μας την έδωσαν έγινε ότι έγινε. Εμείς πήγαμε κάτω και θέλαμε μια σαφή απάντηση της κυβέρνησης για εμάς. Λήξαν οι συμβάσεις μας και δεν ξέρουμε αν θα ανανεωθούν, αν θα μείνουμε άνεργοι, αν θα γίνουμε πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ή αν θα πάμε σπίτια μας. Δεν ξέρουμε τίποτα. Δεν πρέπει να προγραμματίσουμε τη ζωή μας; Ταξιδέψαν συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα και δεν ήταν άξιοι να μας δώσουν μία απάντηση; Ακόμα και μία αρνητική απάντηση, είναι απάντηση. Είχε προηγηθεί μάλιστα και μία συνάντηση πριν 20 ημέρες και είχε ενημερωθεί ότι πρόκειται να γίνει μία πορεία, για την οποία μάλιστα μας είχε πει ότι «καλά θα κάνετε» και μας στηρίζει», τονίζει.

«Αν δεν ήταν κρότου λάμψης, αυτά που ακούγαμε τι ήταν; Δυναμιτάκια;» – Επιβεβαιώνεται ο σοβαρός τραυματισμός πυροσβέστη

Κατά τη διάρκεια της έντασης έξω από το Υπουργείο, κυκλοφόρησε από νωρίς η είδηση του σοβαρού τραυματισμού πυροσβέστη από χειροβομβίδα κρότου λάμψης, τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα κοινωνικά δίκτυα. Η ΓΑΔΑ, έσπευσε να εκδώσει δύο ανακοινώσεις για το γεγονός:

«Ανακοινώνεται ότι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έχει διαταχθεί η διοικητική διερεύνηση περιστατικών τραυματισμού πρώην συμβασιούχου πυροσβέστη εποχικής απασχόλησης και φωτορεπόρτερ, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάθροισης έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι».

«Σε συνέχεια των από 5-11-2021 Ανακοινώσεων, σχετικά με περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια συνάθροισης έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοινώνεται ότι, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Η διοικητική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Εμάς δεν είναι δουλειά μας να βλέπουμε αν αυτά που πετάγονται είναι κρότου λάμψης, είναι χημικά ή οτιδήποτε. Εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τον συνάδελφο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον χτύπησε κρότου λάμψης στην παλάμη, έχει πολύ μεγάλο τραύμα, έχει κάνει τρία χειρουργεία και από την Παρασκευή δεν έχει βγει από το νοσοκομείο», τονίζει ο κ. Καραβέλης, ο οποίος διευκρινίζει ότι ο εν λόγω πυροσβέστης είναι μέλος του σωματείου και τον γνωρίζει προσωπικά. Όπως διηγείται, όταν ξεκίνησαν τα ΜΑΤ να πνίγουν τους πυροσβέστες στα χημικά, ο συνάδελφος του έσκυψε για να ανοίξει το backpack του και να βάλει την μάσκα του ώστε να μπορέσει να αναπνεύσει. Ενώ ήταν με τα γόνατα στο πάτωμα, ήρθε μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης μπροστά του και την έσπρωξε να φύγει για να μην σκάσει στο κεφάλι του. «Όπως μας ενημέρωσαν οι γιατροί, είχε πολύ μεγάλο τραύμα, υπήρχε κίνδυνος μήπως σκιστεί κάποιος τένοντας και δεν μπορεί να κινήσει κάποιο από τα δάχτυλά του, αυτό αν τυχόν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι και άνεργος, θα αλλάξει η ζωή αυτού του ανθρώπου. Δεν έπεσαν κρότου λάμψης; Και όλα αυτά που ακούγαμε ήταν δυναμιτάκια;», διερωτάται.

Όπως καταγγέλλει, υπάρχει και δεύτερη μαρτυρία. Πυροσβέστης είχε μπει στο εμπορικό κέντρο που βρισκόταν δίπλα από το σημείο συγκέντρωσης για να πάρει ένα μπουκαλάκι νερό και με το που βγήκε έσκασε ένα μεταλλικό αντικείμενο δίπλα του το οποίο έκανε εκκωφαντικό θόρυβο, κουφάθηκε και μπήκε στο νοσοκομείο, όπου έκατσε αρκετές ώρες, έχοντας λάβει και χαρτί γιατρού για το συμβάν. «Ακόμα και όταν πήγε σπίτι του, πάλι δεν άκουγε καλά. Δηλαδή τι ήταν αυτό που έκανε τόσο θόρυβο; Εγώ δεν είμαι ειδικός, έρευνα θα γίνει;», απορεί.

«Ήξεραν ότι θα συγκεντρωθούμε και στρίμωξαν 2.000 άτομα στο πεζοδρόμιο»

Ταυτόχρονα, η ΓΑΔΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τη χρήση χημικών και τις ρίψεις τόνων νερού από την «Αύρα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αστυνομική βία επήλθε καθώς οι συγκεντρωμένοι… έκλειναν τον δρόμο.

Η ανακοίνωση

Την 10.00 ώρα σήμερα (Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021), με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν σταδιακά (1.000) περίπου άτομα, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.

Την 12.00 ώρα και ενώ (600) περίπου άτομα από τους συγκεντρωμένους είχαν αποχωρήσει, οι εναπομείναντες μετακινήθηκαν και κατέλαβαν το οδόστρωμα της Λ. Κηφισίας και στα δύο ρεύματα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας.

Ο Αστυνομικός Διαμεσολαβητής τους κάλεσε να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα, προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων και να μην διαταραχθεί η κοινωνικοοικονομική ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Επιπρόσθετα για να μην παρεμποδισθεί η μετακίνηση των πολιτών-ασθενών στα παρακείμενα Νοσηλευτικά Ιδρύματα ( Ιατρικό Κέντρο, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ, Εμβολιαστικό Κέντρο Αμαρουσίου).

Οι συγκεντρωμένοι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, αρνήθηκαν να αποχωρήσουν, προβαίνοντας σε αλλεπάλληλες (τουλάχιστον 10) μετακινήσεις στο οδόστρωμα της Λ. Κηφισίας με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλου κυκλοφοριακού προβλήματος.

Οι Αστυνομικές Δυνάμεις που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, προκειμένου να οριοθετήσουν την συγκέντρωση, με κατάλληλες κινήσεις, περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χρήση νερού από το Ειδικό Όχημα απώθησαν τους συγκεντρωμένους και αποκαταστάθηκε με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λ. Κηφισίας.

Από το σημείο προσήχθησαν (5) άτομα.

Προανακρίσεως επιλαμβάνεται η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ για τα συμβάντα στην ανωτέρω συγκέντρωση, ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Καραβέλης, τα σωματεία των πυροσβεστών είχαν πάρει κανονικά άδεια από την αστυνομία. «Ήξεραν και ότι θα συγκεντρωθούμε και πόσοι θα είμαστε. Είχαμε πάρει κανονικά άδεια από την αστυνομία. Πώς θα χωρέσουν 2.500 άνθρωποι σε αυτό το πεζοδρόμιο; Ξέραν τον όγκο. Μας έλεγαν μην πηγαίνετε δεξιά, είναι το εμβολιαστικό κέντρο, μας λέγαν μην πηγαίνετε αριστερά είναι το εμπορικό κέντρο, πηγαίναμε πίσω, μην πάτε πίσω είναι ο δρόμος. Ε που να πάμε; Υπήρχε μία λύση; Γνωρίζατε Μας δώσατε άδεια να συγκεντρωθούμε». Το αστείο της υπόθεσης, σύμφωνα με τον πυροσβέστη, είναι ότι η ρίψη καπνογόνων και η επίθεση με την Αύρα άρχισε όταν οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να υποχωρούν: «Βλέπαμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μένουμε, ξεκινήσαμε να συζητάμε ποιο θα είναι το επόμενό μας βήμα, αν θα προχωρήσουμε προς το κέντρο, γενικότερα τί θα κάνουμε και ξαφνικά έγινε η επίθεση που είδατε».

«Ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες που είδαν αυτό το θέαμα»

Ο κ. Καραβέλης, αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη: «Θέλω να ζητήσω ένα συγγνώμη από τους πολίτες που είδαν αυτό το θέαμα, δεν άρεσε σε κανέναν, κι έπειτα είναι σίγουρα θέμα εντολών. Ήθελαν να μας διώξουν από εκεί πιστεύω για να μην συζητηθούν τα θέματά μας. Την ίδια μέρα είχαν συγκέντρωση κι άλλες συλλογικές ομάδες στο κέντρο, πολύ μικρότερου όγκου. Τα κανάλια εμάς δεν μας έπαιξαν καθόλου από το πρωί. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ότι αν δεν γίνονταν τα επεισόδια δεν θα προβάλλονταν τα αιτήματά μας».

Στέκεται και επίσης στο ιδιαίτερα οξύμωρο της υπόθεσης: Το κράτος να πολεμά πυροσβέστες, ρίχνοντας τόνους νερού. «Αυτό και αν είναι αστείο», αναφέρει με σαρκασμό, «λες και το δώσαμε δανεικό όλο το νερό στις πυρκαγιές και μας το γύρισαν πίσω…».

«Κοιμόμαστε στα χώματα, αναπνέουμε καρκίνο, περπατάμε στα κάρβουνα»

Ζητήσαμε από τον κ. Καραβέλη να ανατρέξουμε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ώστε να μας μεταφέρει με μία ρεαλιστική περιγραφή, τι εστί «μάχομαι με τις φλόγες». Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι φέτος αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς οικολογικές καταστροφές, με τους πυροσβέστες να είναι ολημερίς και ολονυχτίς σε συνεχείς επιφυλακές για συνεχόμενα 24ωρα. «Κοιμόμασταν στην κυριολεξία στα χώματα, μας είχαν χάσει οι οικογένειές μας, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, χωρίς τίποτα. Οι πυρκαγιές ακόμα και όταν δεν υπάρχουν αρκετά μποφόρ εντείνονται, κάθε φορά που υπάρχει στροβιλισμός σε κάποιες μεγάλες πυρκαγιές, τα 2 και 3 μποφόρ μπορεί να γίνουν και 7. Και η φωτιά να μη σβήνει με τίποτα»

»Προσωπικό δεν υπήρχε πουθενά, ήταν ταλαιπωρημένο  Είχαμε μέτωπα παντού, σκεφτείτε ότι για να μπορεί να καλυφθεί το προσωπικό, ερχόταν αποστολή ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη με 12 άτομα. Τι να κάνουν 12 άτομα ; Πιο πολλά τα έξοδα, τα μεταφορικά, τα αεροπορικά, το συσσίτιο. Και αν έπιανε μετά φωτιά στη Θεσσαλονίκη τι θα γινόταν; Δεν είναι 3.000 τα κενά της πυροσβεστικής, είναι πολύ περισσότερα. Από το 2012 δεν έχει προσλάβει προσωπικό, πράγμα που σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο ηλικιακό κενό. Ο μέσος όρος των πυροσβεστών είναι πάνω από 45, υπάρχουν κάποιοι μικρής ηλικίας που έχουν μπει μέσω πανελληνίων και είναι 20 και 22 ετών».

Ο κ. Καραβέλης υπενθυμίζει ότι και η ίδια η κυβέρνηση είχε παραδεχτεί ότι η πυροσβεστική δεν έχει πλέον εποχικές ανάγκες, ωστόσο ακόμα απασχολεί εποχικό προσωπικό. Πυρκαγιές, υπάρχουν όλο το χρόνο, τις οποίες διαδέχονται οι πλημμύρες. Απαιτείται η συνδρομή της αστυνομίας σε τροχαία, διασώσεις αλλά και διασώσεις ζώων. «Έχει γίνει μία μεγάλη αναμπουμπούλα. Δεν τίθεται ζήτημα μονιμότητας. Είναι οι ανάγκες που έχει η πυροσβεστική, οι οποίες είναι μεγάλες και ενώ υπάρχει ένα έτοιμο, έμπειρο και εκπαιδευμένο προσωπικό, δηλαδή εμείς οι εποχικοί, δεν μας αξιοποιεί 12 μήνες τον χρόνο. Η εμπειρία έχει τεράστια σημασία. Κάθε μέρα αναπνέουμε καρκίνο, πατάμε σε κάρβουνα, κοιμόμαστε στα χώματα, έχουμε θρηνήσει 14 νεκρούς, και κάθε χρόνο μετράμε δεκάδες τραυματίες. Όλα αυτά, δεν αποζημιώνονται με τίποτα και ο μισθός μας είναι πολύ χαμηλός. Οι εποχικοί πυροσβέστες μέχρι πρότινος είχαν μόνο καθήκοντα βοηθού πυροσβέστη, δασοπυροσβέστη κυρίως. Με το προεδρικό διάταγμα 38/2020, αποκτήσαμε ανάλογα καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό. Επεμβαίνουν σε όλα τα συμβάντα. Αστικά, εγκλωβισμούς πυρκαγιές τα πάντα. Αύξησαν μόνο τα καθήκοντα χωρίς να δώσουν επιπλέον προνόμια», αναφέρει.

Όπως γνωστοποιεί, ο εποχικός πυροσβέστης μπορεί να γίνει με μία απλή απόφαση μόνιμος καθώς υπάρχει ήδη ο νόμος 3938/2020. Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης, υπογράφοντας δηλαδή μία πενταετή σύμβαση και δουλεύοντας 12 μήνες τον χρόνο. Ο νόμος υπάρχει, είναι σε ισχύ, και χρησιμοποιήθηκε φέτος, μετατρέποντας 107 παλιούς πυροσβέστες σε πενταετείς. «Το κόστος για να μας κάνει κι εμάς ΠΠΥ είναι μηδαμινό για ένα κράτος. Μιλάμε για 6-7 εκατομμύρια. Μαζί με αυτό θα γλιτώσει τα 400 που μας δίνει ως επίδομα ανεργίας. Ο μισθός μας είναι 700 ευρώ, θα μπορούσε αντί για 400 που μας δίνει τους μήνες που δεν εργαζόμαστε, να μας δίνει 300 ευρώ παραπάνω και να μην είμαστε παρατηρητές και να δουλεύουμε 12 μήνες τον χρόνο», εξηγεί.

Ούτε βαρέα και ανθυγιεινά…

Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι ο κύκλος ζωής των πυροσβεστών μειώνεται κατά πέντε χρόνια και όπως τονίζει, το οξύμωρο και το «αστείο» της υπόθεσης είναι ότι ούτε ο εποχικός, ούτε ο μόνιμος πυροσβέστης παίρνει επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές νύξεις στα αρμόδια υπουργεία.

«Είναι πάγιο αίτημα αυτό, και είναι στον πάγο. Έχουμε κάνει πρόταση μάλιστα, αν δεν υπάρχει δυνατότητα να πάρουμε ένα τέτοιο επίδομα, αρκεί να το πάρουμε τιμητικά. Είναι αδιανόητο να παίρνει ένας οδηγός φορτηγού ή ένας λαντζιέρης το επικίνδυνο και ανθυγιεινό, που δεν το λέω υποτιμητικά, καλά κάνει και το παίρνει, αλλά όχι ένας πυροσβέστης ο οποίος μπορεί να πάει σε ένα απλό συμβάν και να μην γυρίσει πίσω», επισημαίνει.

Ερωτηθείς για το τι απαντούν οι αρμόδιοι όταν τίθεται ξανά το ίδιο αίτημα, ο κ. Καραβέλης αναφέρει ότι δεν δίνεται ποτέ σαφής απάντηση: «Όλοι λένε έχετε δίκιο, θα το δούμε, εμείς είμαστε μαζί σας, δεν έχει βρεθεί ένας να μας πει ότι δεν το δικαιούμαστε. Και θα σας πω ακόμη ένα αστείο. Ο εποχικός πυροσβέστης δεν δικαιούται το εποχικό επίδομα, κάτι το οποίο δικαιούνται όλα τα εποχικά επαγγέλματα. Ακόμα και ένα μικρό βοήθημα μας το στερούν», προσθέτει.

«Δεν πρόκειται να σβηστεί ποτέ από την μνήμη μου…»

Ο κ. Καραβέλης, μοιράζεται τις εμπειρίες του από τα πύρινα μέτωπα και ομολογεί ότι αυτό που δεν πρόκειται να σβηστεί ποτέ από τη μνήμη του, είναι όταν εκείνος και η ομάδα του πήγαιναν και ενημέρωναν τους πολίτες ότι πρέπει να απομακρυνθούν, γνωστοποιώντας τους ότι έχουν εντολές εκκένωσης.

«Ο πολίτης εκείνη την ώρα αισθάνεται ότι πρέπει να σώσει την οικογένειά του, την περιουσία του, το σπίτι του, το αυτοκίνητό του, δεν μας ακούει. Είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθεί και να ακούσει εντολές πυροσβέστη ένας άνθρωπος που εκείνη την ώρα καίγεται η περιουσία του. Ελάτε στη θέση του. Είναι κάτι που πολεμάς με τον εαυτό σου. Τους πείθαμε μόνο όταν τους χτυπούσαμε στο συναίσθημα. Τους λέγαμε «κοιτάχτε να δείτε, όλα αυτά, ξαναφτιάχνονται, και να μην τα ξαναφτιάξουμε η ζωή συνεχίζεται, αν όμως θυμηθούμε τις σκληρές μνήμες της πυρκαγιάς στο Μάτι…», εκεί όλοι λύγιζαν. Ακόμα και αυτές οι εικόνες που παίρνουμε μαζί μας από ένα συμβάν, δεν πληρώνονται με χρήματα», διηγείται.

Ο κ. Καραβέλης κλείνοντας, διαμηνύει ότι η αντιμετώπιση που έλαβαν δεν τους πτοεί. «Είμαστε ένα συλλογικό όργανο που εκπροσωπούμε 2.500 εργαζομένους. Είμαστε θεσμός. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δεν κάνουμε πίσω και φυσικά θα συζητήσουμε με το Δ.Σ. και την ομοσπονδία του κλάδου για να μπορέσουμε να κάνουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις και… στο πεζοδρόμιο αλλά και στα γραφεία», καταλήγει.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: