Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Νέο κύμα ακρίβειας μειώνει και άλλο το λαϊκό εισόδημα

Νέο κύμα ακρίβειας, και μάλιστα ακόμα και για στοιχειώδη και βασικά είδη καθημερινής λαϊκής κατανάλωσης, ξέσπασε και τον Οκτώβρη, σε μια εξέλιξη που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αποδεκατίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Η εκτίναξη της ακρίβειας αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 3,4% τον Οκτώβρη (από 2,2% τον Σεπτέμβρη, 1,9% τον Αύγουστο, 1,4% τον Ιούλη) σε σχέση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες. Μάλιστα οι ανατιμήσεις αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα:

  • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, κυρίως λόγω αύξησης σε: Ψωμί 3,9%, ελαιόλαδο 22,1%, αρνί και κατσίκι 16,3%, πουλερικά 8,5%, νωπά ψάρια 7,9%, νωπά λαχανικά 9,3%, πατάτες 9,1%, τυριά 1,5%. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα.
  • 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε φυσικό αέριο (όπου παρατηρείται εκτίναξη 132,3%), ηλεκτρισμό 18,9% και πετρέλαιο θέρμανσης 45,9%.
  • 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 22,3%, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο 30,4%, καινούργια αυτοκίνητα 5%.

Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις στα δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φτάνουν το 1,4%, στα ξενοδοχεία το 10% κ.λπ.

Στην πραγματικότητα ο λαός «γεύεται» άλλη μια πλευρά της καπιταλιστικής ανάπτυξης αλλά και της «επεκτατικής» πολιτικής για το τάισμα του κεφαλαίου, η οποία συμβάλλει μεταξύ άλλων και στην εκτίναξη του πληθωρισμού, που ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα. Και ακόμα κι αν τους επόμενους μήνες υπάρξει μια σχετική υποχώρηση, μετά το ράλι των ανατιμήσεων το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα παραμείνει και θα αποτελεί μόνιμο βραχνά για το λαϊκό εισόδημα.

Όλα δείχνουν ότι το κοντέρ του τιμάριθμου τον Νοέμβριο θα γράψει ετήσιο ρυθμό μεταβολής που θα συνιστά νέο ρεκόρ. Οι τιμοληψίες της Στατιστικής Υπηρεσίας στην αγορά σηματοδοτούν άνοδο του δείκτη, πάνω από το φράγμα του 4%, κυρίως λόγω των τρελών ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε ευρύ φάσμα ειδών διατροφής. Ήδη τα νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση σοκ καθώς καταφτάνουν «καυτοί» λογαριασμοί ρεύματος με αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70%-80% και οι οποίες δεν εξουδετερώνονται από τα ποσά της κρατικής επιδότησης. Την ίδια ώρα το κόστος για απλά είδη πρώτης ανάγκης πολλαπλασιάζεται με φρενήρεις ρυθμούς με αποτέλεσμα το καλάθι της νοικοκυράς να γεμίζει πλέον με μεγάλη δυσκολία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει ανοδική τάση και το επόμενο δίμηνο και «πιθανόν να περάσουμε και το 4%». Απέδωσε τα φαινόμενα των ανατιμήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη μεγάλη ζήτηση - λόγω της ανάκαμψης των οικονομιών - που δεν μπορεί να καλυφθεί από την προσφορά, δηλώνοντας ότι «δεν περιμέναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο μεγάλη έξαρση στην Ενέργεια».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: