Τρίτη 17 Μαΐου 2022

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ - Εκλογές ΔΟΕ/ΑΔΕΔΥ - Εξετάσεις PISA - ΔΕΠ - COSCO

Ενημέρωση - islandofsamosΑγαπητοί συνάδελφοι,

την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό σχολείο Κοκκαρίου η 3η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου. Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1. Εκλογές αντιπροσώπων ΔΟΕ και Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ: Η πρότασή μας ήταν οι εκλογές να γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης στο Καρλόβασι (Πορφυριάδα), όπως έγιναν και οι προηγούμενες για το Δ.Σ. του Συλλόγου (ημέρα Σάββατο, αν η ΔΙΠΕ δεν δώσει συνδικαλιστική άδεια σε εργάσιμη ημέρα).

Η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή από τις άλλες δύο παρατάξεις, οι οποίες, μετά από πρόταση που τέθηκε από την Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ) και ψηφίστηκε από την Ενωτική (ΔΑΚΕ), συμφώνησαν η διαδικασία να γίνει σε δύο ημέρες: τη Δευτέρα, 30 Μαΐου, το απόγευμα να γίνει η Γενική Συνέλευση στο Καρλόβασι και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 31 Μαΐου, να γίνουν οι εκλογές με δύο κάλπες, μία στο Βαθύ και μία στο Καρλόβασι. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ακόμη καταθέσουμε την πρότασή μας στο Δ.Σ., είχαν ήδη συμφωνήσει και οι δύο παρατάξεις για τις δύο κάλπες.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί αρνητική εξέλιξη για το Σύλλογο, κυρίως γιατί υποβαθμίζει τη δυναμική αλλά και την ουσία της Γενικής Συνέλευσης, επειδή πολλοί συνάδελφοι είναι πιθανό να μην προσέλθουν, παρά μόνο στις εκλογές. Δεν καταλαβαίνουμε όμως το λόγο που οι δύο παρατάξεις επέλεξαν αυτή την μορφή τώρα, που ο καιρός ανοίγει και πλέον η πανδημία βαίνει προς το τέλος της, τη στιγμή που η Γ.Σ. και οι εκλογές του Φεβρουαρίου -εν μέσω πανδημίας- έγιναν δια ζώσης την ίδια μέρα… Κάτι τέτοιο είναι η πρώτη φορά που γίνεται στα συνδικαλιστικά χρονικά στη Σάμο και δεν προβλέπεται και καταστατικά.

Προτείναμε να γίνει επανεξέταση του ζητήματος από τις δύο παρατάξεις, γιατί επιπλέον θεωρούμε ότι έμμεσα διασπά το Σύλλογο σε εκπαιδευτικούς Δυτικής και Ανατολικής Σάμου και επίσης ότι θα είναι δύσκολο οι εκλογές να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση… Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα εισακουστούμε και θα αναθεωρηθεί εγκαίρως η απόφαση, διαφορετικά την ευθύνη θα φέρουν αποκλειστικά οι δύο παρατάξεις Ενωτική (ΔΑΚΕ) και Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΜΕ).

2. Εκλογές για τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας: Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, με τις εξής υποψηφιότητες:

1) Για την Ανατολική Σάμο, οι υποψήφιοι ήταν μόνο από την Ενωτική: ο Γιάννης Αρχοντούλης και η Τρικηριώτου Ευαγγελία, που εκλέχτηκαν ομόφωνα ως τακτικό και αναπληρωματικό μέλος αντίστοιχα.

2) Για τη Δυτική Σάμο υπήρξαν δύο υποψηφιότητες στη θέση του τακτικού μέλους: η Μαρία Δάλλη από την Ανεξάρτητη Επικοινωνία και η Χρύσα Πολυζωγοπούλου από την Ενωτική. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε εκλέχθηκε η Μαρία Δάλλη, ως τακτικό μέλος, κατά πλειοψηφία (4-3), ενώ ως αναπληρωματικό μέλος η Χρύσα Πολυζωγοπούλου, ομόφωνα.

3. Γράμμα προς γονείς για τις εξετάσεις PISA: Μετά από πρόταση της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας, υιοθετήθηκε ανακοίνωση-γράμμα προς γονείς ψηφισμένο από πολλούς Συλλόγους Πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ σχετικά με τις εξετάσεις PISA για την Στ' Δημοτικού και την Γ' Γυμνασίου. Προτείναμε επιπλέον να το αναπαραγάγει ο Σύλλογος και να μοιραστεί σε όλους τους γονείς για ενημέρωση. Επίσης, προτείναμε να γίνει συνάντηση με το Σ.Δ. και τους γονείς του Δημοτικού σχολείου Παλαιοκάστρου, το οποίο έχει επιλεγεί για την πραγματοποίηση των εξετάσεων.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό ο κλάδος να δώσει αποφασιστική απάντηση στις αντιπαιδαγωγικές - αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και να μην επιτρέψει να ανοίξουν κερκόπορτες που θα συμβάλουν τα επόμενα χρόνια στη συνολική υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας μας.

Για το ίδιο θέμα, η ΔΟΕ έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση και έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (8:00-11:00) την Τετάρτη, 18 Μαΐου, ημέρα των εξετάσεων. Από το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφασίστηκε επιπλέον διευκολυντική στάση εργασίας 11:00-14:00. Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να επιλέξει όποια 3ωρη στάση επιθυμεί ή να κάνει ακόμη και χρήση όλης της ημέρας.

Ωστόσο, στα δικαστήρια προσφεύγει πάλι η κ. Κεραμέως κατά των εκπαιδευτικών  προκειμένου να μην απεργήσουν μεθαύριο κατά του διαγνωστικού διαγωνισμού της λεγόμενης Ελληνικής PISA... Η αγωγή θα εκδικαστεί αύριο, Τρίτη, λόγω του κατεπείγοντος.

4. Διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών: Αποφασίστηκε, μετά από πρόταση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΜΕ) να υιοθετήσουμε το κείμενο-πρόταση τροποποίησης του νόμου για το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών των ολιγοθέσιων νηπιαγωγείων, που έχει ψηφισθεί και από άλλους Συλλόγους. Το κείμενο αναφέρεται ουσιαστικά στη θεσμοθέτηση του ωραρίου των Νηπιαγωγείων όμοια με αυτό των Δημοτικών.

5. Οικονομικά του συλλόγου: Από την ενημέρωση που είχαμε για τα οικονομικά του συλλόγου από την απερχόμενη ταμία αλλά και τον πρόεδρο φάνηκε ότι, παρά το γεγονός ότι κλείνουμε τρίμηνο από τις εκλογές, δεν μπορεί να γίνει παράδοση-παραλαβή ταμείου ούτε μπορεί να προβεί ακόμη σε οικονομικές πράξεις, γιατί υπάρχει εκκρεμότητα με το πρακτικό των αρχαιρεσιών. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου, ο δικηγόρος των εκλογών δεν έχει παραδώσει ακόμη το πρακτικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν συναλλαγές στη τράπεζα. Απορίας άξιο είναι πάντως το γεγονός ότι, μετά από τρεις μήνες, δεν έχει γίνει ούτε παράδοση και παραλαβή του υλικού του συλλόγου, αλλά και ούτε παραλαβή από τον πρόεδρο του πρακτικού των αρχαιρεσιών και πως -αν δεν το βάζαμε εμείς αυτό το θέμα- δε θα γνωρίζαμε ακόμη πόσο θα κρατούσε αυτή η εκκρεμότητα...

6. Αλληλεγγύη στους απεργούς της Cosco: Συμφωνήσαμε στο να στείλουμε 300€ για το απεργιακό ταμείο τον λιμενεργατών της Cosco, ως συμβολική κίνηση αλληλεγγύης στον πολύ σημαντικό αγώνα τους.

7. Έκπτωση εισιτηρίων για εκπαιδευτικούς: Αποφασίστηκε να σταλεί κείμενο προς όλες τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες -και όχι μόνο στην sky express που είχε προτείνει η Ενωτική- ζητώντας έκπτωση για τους εκπαιδευτικούς και περισσότερα δρομολόγια.

8. Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της δίκης δύο Αφγανών προσφύγων, για το οποίο θα σταλεί ανακοίνωση του Συλλόγου.

Δείτε εδώ τη 2η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Μαρία Δάλλη, αντιπρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Δ/Ν Σάμου

dalllimar@yahoo.com - 6974476651

Αντώνης Κακαγιάννης, μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Δ/Ν Σάμου

antoniskak18@gmail.com - 6944271826/6940556436

Δεν υπάρχουν σχόλια: