Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Ορμητήριο για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ επ' αόριστον η χώρα μας με τη νέα συμφωνία για τις Βάσεις

Τη μετατροπή όλης της Ελλάδας σε ορμητήριο για τα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, και μάλιστα επ' αόριστον, προβλέπει η κατάπτυστη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις Βάσεις, η οποία κατατέθηκε χτες στη Βουλή προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη, 10 Μάη, να συζητηθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνις. Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 12 Μάη, η Συμφωνία θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια, προκειμένου να την έχει στις «αποσκευές» του ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, στις 16 του μήνα, όπου αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Θυμίζουμε ότι, πέρυσι τον Οκτώβρη, ο Ν. Δένδιας υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ/MDCA). Το προηγούμενο υπογράφτηκε το 2019 επί της αρχικής Συμφωνίας που τέθηκε σε ισχύ στις 6/11/1990, αρχικά για μια 8ετία, ενώ κατόπιν ανανεωνόταν ετησίως από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις.

Θυμίζουμε ότι στο Πρωτόκολλο Δένδια - Μπλίνκεν, που επίσης κατατέθηκε ως κομμάτι της ευρύτερης Συμφωνίας προς κύρωση στη Βουλή, τονιζόταν ότι τα δύο μέρη, Ελλάδα και ΗΠΑ, επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους», με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τον λαό μας.

Παραπέρα, αναγνωρίζουν «τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την άμυνα και την ασφάλεια εκάστης χώρας, το ΝΑΤΟ και τη διεθνή ασφάλεια», αναγνωρίζοντας ανοιχτά ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, έχει περάσει πια σε άλλο, ακόμη πιο επικίνδυνο, επίπεδο.

Ορμητήριο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ απ' άκρη σ' άκρη

Στο πλαίσιο αυτό η Συμφωνία, «χτίζοντας» πάνω στην προηγούμενη «ανανέωσή» της που είχε διαπραγματευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμφωνήσει η ΝΔ, προβλέπει την επέκταση των στρατιωτικών υποδομών που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και σε νέες κρίσιμες τοποθεσίες, αλλά επί της ουσίας σε όλες τις υποδομές που θα επιλέξουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί και μάλιστα επ' αόριστον.

Συγκεκριμένα, η αρχική Συμφωνία προέβλεπε ότι παραμένει σε ισχύ για μια 8ετία και έκτοτε ανανεώνεται ετησίως, με ανταλλαγή διακοινώσεων 6 μήνες προ της λήξης της αρχικής περιόδου «και εφ' όσον συμφωνήσουν τούτο, κάθε επομένου έτους», ενώ οριζόταν ότι, σε περίπτωση που η Συμφωνία δεν ανανεωνόταν, οι ΗΠΑ θα είχαν μία περίοδο 17 μηνών για την αποχώρηση του προσωπικού, της κινητής ιδιοκτησίας και του υλικού τους από την Ελλάδα.

Πλέον αυτό αλλάζει και γίνεται, λύνοντας παραπέρα τα χέρια των Αμερικανών, ως εξής: «Η ΣΑΑΣ που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου 1990, θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο πέντε (5) ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της ΣΑΑΣ», η οποία «θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα Μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο Μέρος δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού».

Δηλαδή, η συμφωνία που φέρνει για ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση είναι χωρίς ημερομηνία λήξης και υποχρέωση τακτικής επαναδιαπραγμάτευσης! Όπως αναφέρεται έχει «ισχύ για μία περίοδο πέντε ετών, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ στη συνέχεια, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα μέρη με γραπτή ειδοποίηση, προς το άλλο μέρος, δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού»…

Καθώς στη βουλή αναμένεται να στηθεί πάλι ένα προεκλογικό σόου αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που περισσότερο θα αφορά τους όρους και όχι την ουσία της Συμφωνίας, κανείς δεν μπορεί να ξεχνάει πως ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε τον διάλογο για «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ, που διαμόρφωσε το «καλύτερο κλίμα» μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ (σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ Πάιατ), που έδωσε την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και άλλες εγκαταστάσεις στους Αμερικανούς, που επεξεργάστηκε αρχικά τη συμφωνία για τις βάσεις και συζητούσε για παραχώρηση εγκαταστάσεων σε πολλά ελληνικά νησιά (π.χ. Κάρπαθος) και που προώθησε τους επιθετικούς άξονες στην περιοχή, όπως με Ισραήλ, Αίγυπτο και Κύπρο, υπό την επίβλεψη της Ουάσινγκτον. Έτσι κάθε αντιπολιτευτική νότα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών προοδευτικών δυνάμεων μόνο σαν προεκλογική κοροϊδία μπορεί να νοηθεί.

Η συναίνεση των αστικών πολιτικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εθνικιστές) στην πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ δεν είναι τυχαία, εκφράζει τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου για γεωπολιτική αναβάθμιση και οικονομικά κέρδη στην περιοχή, μέσω της ανάδειξης του ελληνικού κράτους σε «καλό στρατιώτη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, παρόχου ασφαλείας στις πολυεθνικές.

Άλλη σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αφορά τις νέες τοποθεσίες, όπου «επιτρέπεται στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες».

Ειδικότερα, προηγουμένως προβλεπόταν ότι «επιτρέπεται στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως προσδιορίζονται κατωτέρω:

(i) Αεροπορική Βάση Λάρισας

(ii) Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου)

(iii) Αλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Πλέον, η λίστα συγκεκριμενοποιείται και διευρύνεται καθώς μπαίνουν οι τοποθεσίες - υποδομές:

«(iii) Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος),

(iv) Πεδίο Βολής Λιτόχωρου,

(v) Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη),

(vi) Ναυτική Βάση Σούδας».

Στην πράξη οι Αμερικανοί διευρύνουν παραπέρα τις υποδομές που χρησιμοποιούν στην Αλεξανδρούπολη, όπου το λιμάνι τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες ΝΑΤΟικές υποδομές στην περιοχή για τη διεκπεραίωση δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία. Ταυτόχρονα, στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» - όπως αποκάλυψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην «Καθημερινή» - επιχειρούν πια και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.

Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου εξυπηρετεί τις ανάγκες των στελεχών τους που υπηρετούν σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο.

Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, στην Πιερία, το αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ. Εχει μεγάλη αξία γι' αυτούς, καθώς έχοντάς το ως επίκεντρο αναπτύσσουν υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε ένα σύνθετο γεωλογικό ανάγλυφο από την Κεντρική Ελλάδα ως το Αιγαίο και από τη Μακεδονία ως την Πελοπόννησο.

Τέλος, επεκτείνονται κι άλλο οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Την ίδια ώρα, στη σχετική «Συνοπτική Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης» που συνέταξε η Ειδική Νομική Υπηρεσία (ΕΝΥ), του Γραφείου Διεθνών Συμβάσεων του ΥΠΕΞ, που επίσης κατατέθηκε στη Βουλή, γίνεται αναφορά στην από 12 Οκτώβρη 2021 επιστολή Μπλίνκεν προς Μητσοτάκη, όπου, όπως σημειώνεται, «χαιρετίζεται ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας, γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο μελλοντικής χρήσης και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα ή στα νησιά και αναλαμβάνεται δέσμευση για συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των υποδομών και του υλικού (...) καθώς και για τη στήριξη του στόχου της Ελλάδας να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα συντήρησης, διοικητικής μέριμνας και εκπαίδευσης», αποτυπώνοντας τα σχέδια για μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επ' αόριστον.

«Εκτιμάται ιδιαιτέρως» η διάθεση «διευθετήσεων» για τη ΝΑΤΟική συνοχή

Σημειωτέον, στην έκθεσή της η Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών κάνει και άλλες αναφορές στην επιστολή Μπλίνκεν, όπου ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η νέα Συμφωνία «επεκτείνει τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και καταδεικνύει προδήλως τη σταθερή απόφαση των δύο χωρών να περιφρουρήσουν και να προστατέψουν αμοιβαίως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».

Οι εύηχες αυτές φράσεις και οι «εγγυήσεις» που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένες, προβάλλονται από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ως διασφάλιση, τάχα, απέναντι στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία στο μεταξύ, αυτές ακριβώς τις μέρες που η Συμφωνία μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή έχει σπάσει κάθε ρεκόρ παραβιάσεων στο Αιγαίο με δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, ως άλλη μια επιβεβαίωση ότι εντός ευρωατλαντικού πλαισίου δεν υφίσταται καμία διασφάλιση για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, τα οποία, ελέω ΝΑΤΟικής συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, μπαίνουν προς «διευθέτηση».

Εξ ου και η ίδια η Νομική Υπηρεσία του υπουργείου θυμίζει ότι «σύμφωνα με την ίδια επιστολή, οι ΗΠΑ εκτιμούν ιδιαιτέρως τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά, μέσω της διπλωματίας και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ένας «διάλογος» - ιμπεριαλιστικό παζάρι με βάση τα συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων, στον οποίο η τουρκική αστική τάξη, με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, έχει βάλει στο τραπέζι όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, μέχρι και την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Άμα πρόκειται για τις ΗΠΑ... δικαιολογείται και η απώλεια εσόδων

Τη δική της σημασία έχει και η υπ' αριθμ. 123/6/2022 Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), όπου τονίζεται ότι «από τις προτεινόμενες διατάξεις» επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού «απώλεια εσόδων από τη λειτουργία των σχετικών στρατιωτικών και βοηθητικών ευκολιών από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ στις μνημονευόμενες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και την ως εκ τούτου απαλλαγή από φόρους, δασμούς, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις καθώς και από τις ατέλειες για την εισαγωγή αγαθών, προμηθειών, εξοπλισμού ή προσωπικών αντικειμένων των μελών της δύναμης, του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτώμενων προσώπων». Το ΓΛΚ προσθέτει ότι «το ύψος της εν λόγω απώλειας εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός δικαιούχων, είδος προμηθειών και εξοπλισμού κ.λπ.)».

Υπάρχει και αντίστοιχη Ειδική Εκθεση με ημερομηνία 5/5/22, υπογεγραμμένη από τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, που επιβεβαιώνει ότι όντως «από τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο υλοποίησης του κυρούμενου Πρωτοκόλλου, επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού απώλεια εσόδων».

Όλα αυτά στο πλαίσιο των παραπέρα «διευκολύνσεων» στους Αμερικανούς, αφού η «δημοσιονομική σταθερότητα» που φυλάνε ως «Κέρβεροι» όλα τα αστικά κόμματα, προφανώς δεν αφορά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Διαδήλωση την Πέμπτη κατά συμφωνίας με ΗΠΑ

Με μεγάλη διαδήλωση την Πέμπτη 12 Μάη, όταν είναι προγραμματι­σμένη να συζητηθεί στην ολομέ­λεια της βουλής η απαράδεκτη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, απαντά το μαζικό λαϊκό και αντιπολεμικό κίνημα στο επικίνδυνο φιλοπόλεμο βήμα της κυ­βέρνησης, με την ουσιαστική συναίνεση της αστικής αντιπολίτευσης. Την Πέμπτη 12/5, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, καλούν σε συγκέντρωση αριστερές οργανώ­σεις, μαζικοί φορείς και συλλογικότητες. Θα ακολουθήσει πορεία στη βουλή. Την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, καλούν σε συγκέντρωση η Επιτροπή κατά της Ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και το ΠΑΜΕ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: