Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Εγκύκλιος Μεταθέσεων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 2021 -  edu.klimaka.grΑγαπητοί συνάδελφοι,

Λίγος χρόνος απομένει για τις οριστικές τοποθετήσεις των νεοδιόριστων στο ΠΥΣΠΕ Σάμου και η αγωνία των συναδέλφων κορυφώνεται. Με αφορμή λοιπόν ερωτήματα που συζητιούνται αυτό το διάστημα, σας ενημερώνουμε για τις τρεις φάσεις των τοποθετήσεων αλλά και άλλες παραμέτρους της διαδικασίας:

  • Στην Α’ φάση γίνονται οι τοποθετήσεις σύμφωνα με τις δηλώσεις προτίμησης σχολικών μονάδων.
  • Εφόσον παραμένουν εκπαιδευτικοί χωρίς τοποθέτηση, ακολουθεί η διαδικασία της Β’ φάσης, όπου οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν εκ νέου τα εναπομείναντα κενά.
  • Τέλος, εφόσον συνεχίζουν να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν τοποθετήθηκαν, ακολουθεί η διαδικασία της Γ’ φάσης, όπου τοποθετούνται υποχρεωτικά οι εκπαιδευτικοί με τις λιγότερες μονάδες μετάθεσης στα σχολεία με τις περισσότερες μονάδες δυσμενών συνθηκών (μόρια).

Στο ΠΥΣΠΕ Σάμου, όπως φαίνεται από τον αριθμό των οργανικών κενών

συγκριτικά με τον αριθμό των νεοδιόριστων, όλοι σχεδόν οι εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν σε οργανικά κενά. Στη συνέχεια όμως σε ορισμένες σχολικές μονάδες μπορεί να προκύψουν λειτουργικές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών, για τις οποίες σας έχουμε ήδη ενημερώσει και μπορείτε να τις δείτε  εδώ .

Ένα θέμα όμως που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των συναδέλφων είναι η απουσία των δήμων εντοπιότητας και συνυπηρέτησης από τον οριστικό πίνακα μορίων μετάθεσης της ΔΙΠΕ Σάμου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται θολό τοπίο και ανασφάλεια για την τελική μοριοδότηση (άρα και τοποθέτηση) των εκπαιδευτικών. Να θυμίσουμε (και να ξεκαθαρίσουμε επίσης) ότι:

  1. Οι αιτήσεις οριστικής τοποθέτησης ή βελτίωσης θέσης των εκπαιδευτικών υποβλήθηκαν από 11-11-2021 έως 22-11-2021 και ώρα 23:59, χωρίς να δηλωθούν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων. Όλα τα δικαιολογητικά (παιδιών-εντοπιότητας-συνυπηρέτησης) έπρεπε να έχουν κατατεθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία (22/11) στη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου για μοριοδότηση. Τα δικαιολογητικά πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου. Eκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά. Κατ’ εξαίρεση μόνο η ληξιαρχική πράξη για νεογέννητο τέκνο μπορεί να υποβληθεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.
  2. Οι μονάδες συνυπηρέτησης (4 μόρια) υπολογίζονται, εφόσον ο/η σύζυγος υπηρετεί ή εργάζεται στην περιφέρεια του Δήμου ή της Κοινότητας, όπου ζητείται η μετάθεση ή η τοποθέτηση (ο τόπος κατοικίας δεν δίνει δικαίωμα συνυπηρέτησης). Για την απόδειξη του τόπου και της φύσης της εργασίας του/της συζύγου υποβάλλονται κατά περίπτωση τα παρακάτω δικαιολογητικά:
    • Υπηρεσιακή βεβαίωση, από την οποία να προκύπτει ότι ο/η σύζυγος υπηρετεί οργανικά και όχι με απόσπαση στο συγκεκριμένο τόπο προκειμένου περί υπαλλήλων του δημοσίου ή υπαλλήλων ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή υπαλλήλων του υπόλοιπου δημόσιου τομέα,
    • Βεβαίωση του ασφαλιστικού τους φορέα (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΟΓΑ κ. λ.π.) από την οποία να προκύπτει ότι ο/η σύζυγος εργάζεται στον τόπο που ζητείται η μετάθεση τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και είναι ασφαλισμένος στον οικείο ασφαλιστικό φορέα, προκειμένου περί εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ή ελεύθερων επαγγελματιών,
    • Εκπαιδευτικοί με συζύγους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. δεν δικαιούνται μονάδες συνυπηρέτησης, αν έχουν υποβάλει αίτηση βελτίωσης θέσης ή αίτηση οριστικής τοποθέτησης και ο/η σύζυγος βρίσκεται στη διάθεση του Π.Υ.Σ.Π.Ε. (αριθμ. 1792/20-8-2003 απαντητικό έγγραφο Νομικού Συμβούλου ΥΠ.Π.Ε.Θ.).
    • Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ.1, αρ. 13 του Π.Δ. 50/96 (45 Α΄), καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω.
  1. Η εντοπιότητα (4 μόρια) αποδεικνύεται από βεβαίωση του οικείου προέδρου κοινότητας ή δημάρχου από την οποία να προκύπτει ότι ο εκπαιδευτικός είναι δημότης του Δήμου ή της Κοινότητας από διετίας. Η βεβαίωση του δημάρχου πρέπει να αναγράφει υποχρεωτικά από πότε ο εκπαιδευτικός είναι δημότης του δήμου. Κατά τις μεταθέσεις από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής και κατά τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών η εντοπιότητα δεν «μεταφέρεται», αν ο εκπαιδευτικός είναι δημότης περιοχής, όπου δεν λειτουργεί σχολείο. Οι μονάδες μετάθεσης (4 μόρια) για εντοπιότητα υπολογίζονται εφόσον είναι δημότες του Δήμου ή της Κοινότητας όπου λειτουργούν τα σχολεία στα οποία επιθυμούν να μετατεθούν ή να τοποθετηθούν.

Μετά το πέρας της περιόδου κατάθεσης των δικαιολογητικών, η ΔΙΠΕ Σάμου ανακοίνωσε τον προσωρινό και κατόπιν τον οριστικό πίνακα των μορίων μεταθέσεων, μην έχοντας συμπεριλάβει -ως όφειλε- τους Δήμους εντοπιότητας και συνυπηρέτησης των εκπαιδευτικών, όπως έκαναν άλλα ΠΥΣΠΕ. Στη συνέχεια ζήτησε δηλώσεις προτίμησης σχολείων, χωρίς όμως να γνωρίζουν τελικά οι εκπαιδευτικοί ποιοι έχουν εντοπιότητα, συνυπηρέτηση ή ανήκουν σε ειδική κατηγορία, ώστε να τα λάβουν υπόψη στη δήλωσή τους.

Πιστεύουμε ότι το ΠΥΣΠΕ πρέπει να λειτουργεί πάντα με διαφάνεια, εξασφαλίζοντας ισότητα και δικαιοσύνη, χωρίς να δοκιμάζεται κάθε τόσο η εμπιστοσύνη και το αίσθημα δικαίου των εκπαιδευτικών.

Το παραπάνω ζήτημα, συζητήθηκε και στη συνάντηση με τη Δ/ντρια Εκπαίδευσης την Παρασκευή, 13/5, στην οποία μας δήλωσε την πρόθεσή της να σταλούν στα σχολεία καταστάσεις των εκπαιδευτικών με τα μόρια μεταθέσεων και επιπλέον τα στοιχεία για την εντοπιότητα, το δήμο συνυπηρέτησης και τις ειδικές κατηγορίες και θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, αν επιθυμούν, να τροποποιήσουν την δήλωσή τους. Ακολούθως θα γίνουν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών.

A Άξιο αναφοράς πάντως είναι και το γεγονός ότι, ενώ σε άλλα ΠΥΣΠΕ οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών έγιναν αποκλειστικά μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών & Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων (https://teachers.minedu.gov.gr), η ΔΙΠΕ Σάμου επέλεξε να διεκπεραιώσει τη διαδικασία μέσω e-mail, πράγμα που εγείρει πολλά ερωτηματικά, ειδικά τώρα που απουσιάζουν πλέον οι αιρετοί από το ΠΥΣΠΕ και δεν υπάρχει έλεγχος στις διαδικασίες των υπηρεσιακών μεταβολών…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

υπενθυμίζουμε ότι στις 23 Μαΐου 2022, στις 14:00, τελειώνουν οι αιτήσεις για τις προκηρύξεις 3ΕΑ/2022, 4ΕΑ/2022 και 5ΕΑ/2022 του ΑΣΕΠ και στις 25 Μαΐου 2022, στις 23:59, η υποβολή των δικαιολογητικών στον ΟΠΣΥΔ (https://opsyd.sch.gr/).

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΒΟΛΟ: Κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να αναγράψει τον κωδικό παραβόλου στο κατάλληλο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης και να καταβάλει το αντίτιμο. Αν δεν το καταβάλει μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων (23/05), η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Κακαγιάννης Αντώνης, π. Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

antoniskak18@gmail.com - 6944271826/6940556436

Δάλλη Μαρία, π. Αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ Σάμου

dalllimar@yahoo.com - 6974476651

Δεν υπάρχουν σχόλια: