Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Κατάρρευση της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, με υπογραφή Μητσοτάκη – Πτώση 38 θέσεων στη διεθνή κατάταξη

Στην τελευταία θέση της Ε.Ε. βρίσκεται πλέον η Ελλάδα στο ζήτημα της Ελευθερίας του Τύπου, με τη χώρας να κατακρημνίζεται στη διεθνής κατάταξη των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Μεταξύ 180 χωρών, η Ελλάδα, από τη θέση 70 του 2021, υποχώρησε στη θέση 108, τη χειρότερη μεταξύ των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, το 2022.

Όπως σημειώνουν σχετικά οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα «η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση».

Δείτε εδώ αναλυτικά την καταταξη

Αναλυτικά οι θέσεις τις χώρας στις 180 χώρες που εξετάστηκαν, ανα κατηγορία

Συνολική αξιολόγηση: 108η (από 70η το 2021)
– 128η στον δείκτη ασφάλειας
– 113η στον οικονομικό δείκτη
– 103η στον κοινωνικό δείκτη
– 72η στον πολιτικό δείκτη
– 70η στον νομικό δείκτη

Στη συνέχεια προσθέτουν πως «η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα MME είναι σταθερά μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι όπως ο Skai συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε έναν μεγάλο κατακερματισμό του μιντιακού τοπίου. Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επίσης σε άλλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους επιχειρηματικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ. Ο Τύπος είναι επομένως πολύ πολωμένος πολιτικά».

Πρόσφατες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα υπό τον μανδύα της πανδημίας επιτρέπουν εκτεταμένους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου, με σαθρή νομική τεκμηρίωση. Η ποινή ως 5 ετών φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες δημόσιου ενδιαφέροντος και αυξάνει τον κίνδυνο λογοκρισίας.

Αναφορές επίσης γίνονται οικονομική αυτοτέλεια, για την οποία σημειώνεται ότι «η κρίση της τελευταίας δεκαετίας συνδυάστηκε με κατάρρευση αναγνωσιμότητας και δραστική συρρίκνωση της διαφήμισης, απειλώντας την επιβίωση πολλών ΜΜΕ. Έτσι, εξαρτήθηκαν περισσότερο από την κρατική χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα, αυτή η χρηματοδότηση είναι αδιαφανής και ευνόησε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Η πρακτική αυτή οδήγησε και σε έρευνα από κοινοβουλευτική επιτροπή για τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε ΜΜΕ για καμπάνιες σχετικές με την πανδημία»

Οι RSF καταγγέλλουν και την αστυνομική βία κατά των δημοιοσιογράφων, λέγοντας πως «η Ελληνική Αστυνομία ασκεί συχνά βία και παρεμποδίζει την δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων για την άσκηση αστυνομικής βίας, τόσο σε διαδηλώσεις όσο και στην διαχείριση των προσφύγων στα νησιά. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στο επεισόδιο στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν Ολλανδή δημοσιογράφος ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ολλανδό ομόλογό του να σταματήσουν να ψεύδονται για το προσφυγικό, προσθέτοντας ότι ακολούθησε η αποχώρησή της από την Ελλάδα λόγω φόβων για την ασφάλειά της.

Αναφορά στην κατρακύλα αυτή τη χώρα μας που προκάλεσαν οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico με: «Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα της ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, αναφέρει σχετική έκθεση».

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ενώσεις δημοσιογράφων δημοσίευσαν μία αναλυτική έρευνα για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, καταγράφοντας αναλυτικά, μέσα από δεκάδες συνεντεύξεις με δημοσιογράφους και φορείς, τις συνεχείς επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη δημοσιογραφία. «Η συστημική κρίση που επηρεάζει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να “ελέγχει το μήνυμα” και να μειώνει τις φωνές που είναι επικριτικές ή διαφωνούν» καταγράφουν οι οργανώσεις, σε ένα από τα συμπεράσματά τους. Στην έρευνα, καταγράφονται, με τα πιο μελανά χρώματα, όλες οι εμβληματικές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων, όπως η «Λίστα Πέτσα», η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η στοχοποίηση δημοσιογράφων, όπως η Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, η διάταξη του Ποινικού Κώδικα περί «fake news», οι διώξεις και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων.

«Μαθήματα» στους Ρεπόρτερ Χωρίς σύνορα και… Καλογρίτσας από τον Οικονόμου

Η πρώτη απάντηση της κυβέρνησης ήταν να κάνει ουσιαστικά παρατηρήσεις για τη μεθοδολογία των RSF, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να σχολιάζει πως «διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και που είναι ακόμα ανοικτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης και θέματα συνεπειών τής πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου»

«Ουδείς στη χώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολυφωνία, πλουραλισμός, ελευθερία. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συντείνουν στην υπεράσπιση αυτού του κράτους δίκαιου, οι ανεξάρτητες Αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Σε αντίθεση με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ανήκουστα πράγματα, υπουργοί με εργολάβους να βρίσκουν μέσω τρίτων εταιρειών για να ιδρύουν εφημερίδες, για να έχουν κομματικά κανάλια. Αυτές είναι εποχές που η Ελληνική Δημοκρατία, τα θεσμικά αντίβαρα της Πολιτείας και βεβαίως η κοινωνική πλειοψηφία που διαμόρφωσε την επόμενη κατάσταση έχουν βοηθήσει ώστε να τα αφήσουμε πίσω μας και θα μείνουνε οριστικά πίσω μας» σχολίασε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: