Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ Π.Ε. & Δ.Ε.

Για μια ακόμη χρονιά χρειάζεται να επανέρθουμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα: Τη μεταφορά των παιδιών μας από και προς το σχολείο από την πολιτεία. Για μια ακόμα φορά και παρά τις διαβεβαιώσεις των «αρμόδιων» και «υπεύθυνων» που μας καθησύχαζαν ότι «υπάρχει πλάνο για τις μεταφορές», «τα λεφτά βρέθηκαν» και πως «χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή για να εκταμιευθούν» αποδεικνύεται πως και εφέτος, όπως και πέρυσι οι μεταφορείς των μαθητών είναι ακόμα απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις! Επιπροσθέτως από 01/03/2012 η ευθύνη των μεταφορών περνά οριστικά πια στους Δήμους, με το Δήμο Ικαρίας να δηλώνει αδυναμία ν΄ αναλάβει το κόστος ελλείψει χρηματοδότησης και το βάρος τελικά της μεταφοράς να πέφτει και πάλι στις πλάτες των γονέων.

Για όλους εμάς που βιώνουμε το πρόβλημα καθημερινά είτε μέσα από τα μάτια του γονιού που υποχρεώνεται να μεταφέρει το παιδί του κάθε μέρα από και προς το σχολείο εις βάρος της εργασίας του και του οικογενειακού προϋπολογισμού, είτε από τη μεριά του εκπαιδευτικού που βλέπει τα ολοένα αυξανόμενα εμπόδια να οδηγούν όλο και περισσότερους μαθητές μακριά από την πόρτα του σχολείου, ένα είναι σίγουρο:

Όλα αυτά δε συμβαίνουν τυχαία και βέβαια δε συμβαίνουν αποκλειστικά στο νησί μας! Είναι απόρροια της πολιτικής του μνημονίου και των εκφραστών του (κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ) που ονομάζει τη συρρίκνωση του Δημόσιου σχολείου δημοσιονομική εξυγίανση, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους περικοπή δημόσιων δαπανών και το σχολείο για τους λίγους και εκλεκτούς νέο σχολείο…  Είναι απόρροια μιας πολιτικής που βαφτίζει τις δαπάνες για τους πολίτες σπατάλες και την επιχορήγηση των τραπεζών σχέδιο διάσωσης της χώρας. Έτσι δεν περισσεύουν λεφτά για τη μεταφορά των μαθητών και τίθεται ανοιχτά ο εκβιασμός στους γονείς: «ή αναλαμβάνετε εσείς τη μεταφορά ή δεν πάνε τα παιδιά σας σχολείο».

Είναι ξεκάθαρο πως  το πρόβλημα των μεταφορών, πρόβλημα που δημιούργησε αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και κατά την προηγούμενη χρονιά, δε θα λυθεί άμεσα. Οι αρμόδιοι φορείς και η πολιτεία αρνούνται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στους αυτοκινητιστές, τους επιβάλουν αυθαίρετα μειώσεις  που φθάνουν το 20% και αφήνουν ασαφές το πότε θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις . Ο δε Δήμος Ικαρίας ενώ μέχρι πρότινος μας διαβεβαίωνε πως έχει καταρτιστεί πλάνο μεταφοράς μαθητών, δηλώνει εσχάτως  (20 2/2012) με επιστολή του πως «δε θα αποδεχθεί την ευθύνη των μεταφορών υπό τις  παρούσες συνθήκες» .

 Όμως η δωρεάν μεταφορά των παιδιών μας από και προς το σχολείο δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Στην Ικαρία λειτουργία σχολείων χωρίς μεταφορά μαθητών δε νοείται. Και για όλους εμάς σχολείο που  λειτουργεί, προϋποθέτει την εξασφάλιση  της φυσικής παρουσίας όλων των μαθητών και όχι μόνο αυτών που έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν με ίδια μέσα.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Ικαρίας δεν σκοπεύουμε να μείνουμε θεατές στην πολιτική της υποβάθμισης και της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα διεκδικήσουμε δυναμικά το δικαίωμα όλων των παιδιών να βρίσκονται στην πόρτα του σχολείου δωρεάν και με ασφάλεια, δικαίωμα που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να τους παρέχει. Αντιλαμβανόμαστε πως ο αγώνας για να διατηρήσουμε βασικά κεκτημένα θα χρειαστεί να είναι μακρύς και διαρκής, αλλά δεν έχουμε εναλλακτική λύση.
Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Απαιτούμε από όλους τους εμπλεκομένους φορείς (
Υπουργεία –Περιφέρεια-Δήμο)
  • Να μην επιβαρυνθούν οι γονείς με το κόστος της μεταφοράς των παιδιών τους.
  • Ασφαλή και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών.
  • Υπογραφή συμβάσεων μεταφοράς μαθητών και εξόφληση των οφειλόμενων στους μεταφορείς, άμεσα.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας, μέχρι τα σχολεία να λειτουργήσουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
Απαιτούμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα τώρα.


ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ε.Λ.Μ.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ ΦΟΥΡΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ

Αποδέκτες:
Προς     1)   ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ   ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
                    Γραφείο Υπουργού
             2)  ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ  ΚΑΙ  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
                    Γραφείο Υπουργού
             3)  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
                  Αθανάσιο  Γιακαλή
             4)    ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΑΜΟΥ
                    Θεμιστοκλή ΠαπαΘεοφάνους
            5)     ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
                    Πυθαγόρα Βαρδικο                                    
            6)    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
                    Υπό οψην Αδαμαντίας Κοντελλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: