Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Τρελό καρναβάλι στο Μέγαρο Μαξίμου, του Νίκου Κουνενή

Οι εκπρόσωποι των αρχών της χώρας τίμησαν και φέτος την παράδοση, συμμετέχοντας με ανεξάντλητο κέφι στο αποκριάτικο πάρτι, που διοργάνωσε το Γραφείο Τελετών του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε μεταμφιεσμένος σε αντιστασιακό μαθητή. Κρατώντας στο χέρι του ένα χωνί- τηλεβόα της εποχής, διέκοπτε κατά διαστήματα τις χειραψίες, και φώναζε με στεντόρεια φωνή: «Εμένα λέτε προδότη, ρε; Εγώ πριν από εβδομήντα χρόνια έκανα αντίσταση στους ναζί».
Το χωνί δανείστηκε προς στιγμήν και ο μεταμφιεσμένος σε αναγεννησιακό διανοούμενο Μίμης Ανδρουλάκης, που φώναζε αντιστοίχως, καταχειροκροτούμενος από τη Μαρία Δαμανάκη («Μαρία Αντουανέτα») και τον Νίκο Μπίστη, («Χατζηαβάτης»): «Εμένα λέτε οσφυοκάμπτη, ρε; Εγώ πριν από τριάντα εννέα χρόνια έκανα αντίσταση στη χούντα».

Ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Γιώργος Προβόπουλος προσήλθαν μαζί στο πάρτι, ντυμένοι «αντίστροφα σκυλόψαρα»: Η στολή του πρωθυπουργού περιλάμβανε κεφαλή καρχαρία και οπίσθια ντόμπερμαν, ενώ αυτή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κεφαλή ντόμπερμαν και ουρά καρχαρία.

Μαζί κατέφθασαν επίσης στο Μέγαρο ο Γιώργος Παπανδρέου και η μητέρα του. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις επιθέσεις που δέχεται η οικογένειά τους από ανεύθυνους αντιμνημονιακούς, ο Γιώργος εμφανίστηκε μεταμφιεσμένος σε Μάργκαρετ και η Μάργκαρετ σε Γιώργο. Τις στολές και των δυο κοσμούσαν κονκάρδες με τρυπημένες καρδούλες, που έφεραν την επιγραφή «mom and baby, love for ever».

Σκηνές τρόμου, που εξελίχθηκαν στη συνέχεια σε ασυγκράτητα γέλια, προκάλεσε η απότομη και θορυβώδης άφιξη του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου, οποίος, μεταμφιεσμένος σε Δράκουλα των Καρπαθίων, μασουλούσε με βουλημία ένα ανθρώπινο μπούτι, κατασκευασμένο από πεπιεσμένο χαρτί. Ο έτερος αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίστηκε αμεταμφίεστος, προκαλώντας εύλογα αισθήματα φόβου στους σερβιτόρους, που υπηρετούσαν τους εκλεκτούς καλεσμένους. Ο κύριος Βενιζέλος καθησύχασε τους εργαζόμενους, διαβεβαιώνοντάς τους ότι για τις προσεχείς δυο εβδομάδες δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στο εργασιακό και μισθολογικό τους καθεστώς.

Ο Αντώνης Σαμαράς μεταμφιέστηκε σε ρολόι εκκρεμές και κάθε ημίωρο υπενθύμιζε τον ρόλο του με ένα δυνατό «κούκου»! Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανίστηκε ενδεδυμένος τη στολή αθλητή της γυμναστικής. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιδόθηκε σε ασκήσεις εδάφους, και οι κυβισθήσεις του, λαικιστί κολοτούμπες, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αναπόλησαν με συγκίνηση τις μεγάλες στιγμές ενός μετρ του είδους, του Ολυμπιονίκη μας Ιωάννη Μελισσανίδη.

Αίσθηση προκάλεσε στην εύθυμη ομήγυρη το γεγονός ότι, κατά σύμπτωση, ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής είχαν επιλέξει την ίδια στολή. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμφανίστηκαν στο πάρτυ ως μωραί παρθένοι.

Η Ντόρα Μπακογιάννη προτίμησε να εμπνευστεί από την κλασική λογοτεχνία και ντύθηκε Άνθρωπος με το Σιδηρούν Προσωπείον. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μεταμφιέστηκε σε αρχαιοέλληνα ολιγαρχικό μεγαλοδουλοκτήτη και ο Μάκης Βορίδης σε αρχαιοέλληνα δουλέμπορο. Ο Γιώργος Πεταλωτής εμφανίστηκε ως πεταλωτής αλόγων των Τευτόνων ιπποτών, η Άννα Διαμαντοπούλου ως μάγισσα Φούρκα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως οικονόμος Ευρωπαίου θεσμικού επενδυτή, ο Γιώργος Ραγκούσης ως άυλος τοκοφόρος τίτλος και ο Φώτης Κουβέλης ως πρασινοροζσκουφίτσα.
 
Μεγάλη εντύπωση προξένησε η πρωτότυπη μεταμφίεση του Χρήστου Παπουτσή σε χειροβομβίδα κρότου- λάμψης. Ο υπουργός ΠΡΟΠΟ έλυσε την απορία των συναδέλφων του σχετικά με την κατασκευή της στολής, εξηγώντας τους πως χρησιμοποίησε ένα βαρέλι δίχως πάτο, δανεισμένο από τον κύριο Σόιμπλε, το έβαψε με φωσφοριζέ χρώματα, για να λάμπει, και το γέμισε με στρογγυλές τρύπες ώστε να μοιάζει με το συγκεκριμένο βλήμα των ΜΑΤ. Για να δημιουργήσει τον απαραίτητο κρότο, ο κύριος υπουργός επέρδετο ανά πεντάλεπτο.

Λίγη ώρα πριν από τη λήξη του πάρτι κατέφθασαν οι κύριοι Ράιχενμπαχ και Φούχτελ, ενδεδυμένοι τις στολές Οστρογότθου πολιορκητή και στρατηγού των Βάφεν Ες Ες, αντιστοίχως. Αντιθέτως, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έγινε δυνατό να παρευρεθούν, καθώς, όπως οι ίδιοι εξήγησαν σε σχετική τους επιστολή, εκείνες τις ώρες ήταν επιφορτισμένοι να ελέγξουν τα έξοδα και τα έσοδα τριών υπουργείων, ενός φούρνου, δυο περιπτέρων, τεσάρων τσιπουράδικων και ενός οίκου ανοχής.

Η εκδήλωση διεξήχθη δημοσία δαπάνη. Χορηγoί επικοινωνίας ήταν η Χλιδοκύμβαλα Α.Ε. και η Troikana Productions.                                                            
                                                                                                                            kounenik@yahoo.gr
                                                                                                             (από τον «Δρόμο της αριστεράς»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: