Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Χιλιάδες οι εργαζόμενοι στο Σύνταγμα

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στα διϋλιστήρια, στα ναυπηγεία, στις μεταφορές και στα πλοία, έφθασε το 100%, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ, το 80%, στα λιμάνια και στην οικοδομή το 70%, ενώ στο 60% κινήθηκε η συμμετοχή στους εργαζόμενους στο μέταλλο.

Περίπου 15.000 εργαζόμενοι και μέλη αριστερών οργανώσεων πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος. Παρά τη συνεχή βροχή οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολική περικύκλωση του Κοινοβουλίου ως αργά το μεσημέρι.

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης που παρέδωσαν στην εθνική αντιπροσωπεία τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τα συνδικάτα τονίζουν την αντίθεσή τους «στα μέτρα που περιλαμβάνονται και στο νέο μνημόνιο τα οποία πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους, αποτελούν ομολογία της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής και των δυσμενών αποτελεσμάτων στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας». Τα συνδικάτα ζητούν επίσης, «την ακύρωση και ανατροπή των πολιτικών που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα».

Απευθύνουν, ακόμη, «προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας και της Ευρώπης, ώστε «να ακυρωθούν τα εφιαλτικά, καταστροφικά και υφεσιακά σχέδια των Ευρωπαίων ισχυρών, που προωθούν μια Ευρώπη των «αγορών» και των τραπεζιτών και όχι αυτή των πολιτών».

Στο τέλος της κινητοποίησης έγιναν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν ομάδες διαδηλωτών, πέταξαν νεράντζια και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, και έκαψαν τη γερμανική σημαία. Η αστυνομία απάντησε με χρήση βομβίδων κρότου- λάμψης και λίγο αργότερα οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν λόγω της δυνατής βροχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: