Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Η ΔΑΚΕ μίλησε, ο Αρβανιτόπουλος αποφάσισε, και…

ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

Επιτέλους τα παιδιά μίλησαν! Και από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας με τη νέα τρικομματική κυβέρνηση και τον Αρβανιτόπουλο, όπως, λ.χ. η κατάργηση του αμετάθετου και της οργανικότητας, οι απολύσεις με την έναρξη οποιασδήποτε ΕΔΕ, η διαθεσιμότητα – εφεδρεία, οι χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών, οι συνεχόμενες και ποικιλότροπες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τα χαράτσια και όλα τα παρόμοια, τι βρήκαν για να διαμαρτυρηθούν; Την καθυστέρηση αλλαγής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης! Συνακόλουθα βέβαια ζητάνε και την αλλαγή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, ου μην αλλά, και των Συμβούλων!!!

Λέει συγκεκριμένα, ανάμεσα στ’ άλλα, η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ:

«Η Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. από τον Ιούνιο του 2012 και τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης που σηματοδότησε και την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, επισήμανε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών προς όφελος της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών ήταν οι αναγκαίες αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Εκπαίδευσης (Περιφερειακοί Διευθυντές, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Σχολικοί Σύμβουλοι που κατά τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Διαμαντοπούλου ως επί το πλείστον η επιλογή τους έγινε με έλλειψη αξιοκρατικών κριτηρίων και με επικράτηση του κομματισμού και της ημετεροκρατίας).»

Είναι φανερό πως τα στελέχη της ΔΑΚΕ αδημονούν να βάλουν χέρι και πόδι στην νομή του κρατικού μηχανισμού που τόσο τους έλλειψε στα χρόνια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Καταγγέλλουν την κομματοκρατία και ημετεροκρατία των κρίσεων επί ΠΑΣΟΚ όπως ακριβώς η ΠΑΣΚ κατήγγειλε ανάλογη πρακτική και φαινόμενα των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Αποδεικνύεται ολοφάνερα ο διπλός ρόλος, διαχρονικά, των παρατάξεων αυτών, που συνίσταται από τη μια να τροφοδοτούν το κόμμα τους με ψήφους στις εθνικές εκλογές και να κρατούν καθηλωμένο το κίνημα των εκπαιδευτικών και από την άλλη να λυμαίνονται τον κρατικό μηχανισμό καταλαμβάνοντας τις κάθε είδους διοικητικές θέσεις και θέσεις ευθύνης: Από περιφερειάρχες και διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι διευθυντές σχολικών μονάδων και μέλη επιτροπών.

Βέβαια τα πράγματα σήμερα δεν είναι ακριβώς όπως παλιά. Η Ν.Δ. δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία και η κυβέρνηση για να συνεχίσει να υπάρχει έχει ανάγκη από τη στήριξη του μειοψηφικού ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αυτό σημαίνει συμβιβασμούς και συνεννοήσεις  τόσα στα ποσοστά κατάληψης των διοικητικών θέσεων όσο και στα πρόσωπα. Ήδη υπάρχει ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων με την οποία ζητάει αξιοκρατία (!!!) στην επιλογή των περιφερειαρχών από το υπουργείο. Αναμένεται (;) ανάλογη ανακοίνωση και της νεοσύστατης ΔΗΜΑΡ!

Σε άλλες εποχές όλα αυτά θα προκαλούσαν πλήξη και ταυτόχρονα ειρωνικά σχόλια. Σήμερα που η κατάσταση, από κάθε άποψη, και ατομικά και συλλογικά για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό είναι τραγική προκαλούν οργή σε όσους τα πληροφορούνται. Γιατί σήμερα πια δεν πρόκειται απλώς για τον ορισμό κάποιου σε κάποια Επιτροπή, την ευνοϊκή απόσπαση ή μετάθεση, την επιλογή σε μια διευθυντική ή μια υποδιευθυντική θέση. Πρόκειται για την πιθανή απόλυση ή όχι, την πιθανή μετακίνηση ανά την επικράτεια, την ΕΠΙΒΙΩΣΗ, με άλλα λόγια, του καθένα μας. Σήμερα που όλες οι σταθερές, σε σχέση με την εργασία και τις αμοιβές, έχουν περιέλθει σε κατάσταση ρευστότητας, είναι προκλητικότατο η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ και η συγκυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΚ να διεκδικούν για τον εαυτό τους θέσεις περιφερειακών διευθυντών, διευθυντών εκπαίδευσης, σχολικών συμβούλων κ.λ.π. καθώς και τον έλεγχο των κατά τόπους ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ για να κάνουν ευκολότερα, με νομιμοφάνεια τα ρουσφέτια τους τις λοβιτούρες τους, τα αίσχη τους!

Πέρα απ’ όλα αυτά μια έστω και πρόχειρη ματιά σε κάποια σημεία της ανακοίνωση της ΔΑΚΕ προκαλεί τα εξής ερωτηματικά και απορίες:

  1. Χρόνια τώρα ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ υπερασπίζονται τις αλλαγές Περιφερειαρχών και Προϊσταμένων Εκπαίδευσης με κάθε αλλαγή κυβέρνησης στη λογική πως οι περιφερειάρχες είναι μετακλητά πολιτικά πρόσωπα που εκφράζουν την πολιτική θέση της εκάστοτε κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης. Από πότε όμως είναι μετακλητά πολιτικά πρόσωπα και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, ώστε να ζητείται και η δική τους αντικατάσταση;
  2. Αν οι Σχολικοί Σύμβουλοι μετατραπούν σε πολιτικά πρόσωπα αφού θα αλλάζουν σε κάθε κυβερνητική αλλαγή, όπως ζητά η ΔΑΚΕ, τότε δε θα μεταβληθεί και ο ρόλος τους και, από υποστηρικτικός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δε θα μετατραπεί σε διεκπεραιωτικός κυβερνητικών-κομματικών επιλογών;
  3. Είναι τυχαίο το γεγονός πως με την έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης το σημαντικότερο μέρος της αξιολόγησης μεταφέρεται στους Σχολικούς Συμβούλους; Μήπως η ΔΑΚΕ πορεύεται στη λογική: «Δικοί μας αξιολογητές για να βαθμολογήσουν δικά μας παιδιά»;
  4.   Έτσι κι αλλιώς η διαδικασία επιλογής Περιφερειαρχών, όπως καταγράφεται και στη σχετική εγκύκλιο, έχει χαρακτήρα αξιολόγησης. Να περιμένουμε ανάλογες παρεμβάσεις της ΔΑΚΕ και στην επερχόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών;
  5. Ήδη έχουν υποβάλλει αιτήσεις για θέσεις Περιφερειακών Διευθύνσεων συνδικαλιστικά στελέχη ΔΑΚΕ  και ΠΑΣΚ. Δεν θα έπρεπε από την διαδικασία να απορριφθούν εκ προοιμίου αυτοί οι συνδικαλιστές, τόσο για ηθικούς όσο και για αξιοκρατικούς λόγους; Πως είναι δυνατόν να καταλάβουν θέση Περιφερειάρχη άτομα που υποστήριξαν συνειδητά, χρόνια τώρα, τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές και τις πρακτικές που μας οδήγησαν στα μνημόνια; Ποια ήταν η πολιτική τους κρίση και διορατικότητα; Με βάση αυτή θα εκτελούν και τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη;

Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση ούτε από τη ΔΑΚΕ ούτε από την ΠΑΣΚ. Περιμένουμε όμως απάντηση από όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συνεχίζουν ακόμα, στον ένα ή στον άλλο βαθμό να υποστηρίζουν έστω και με την ψήφο τους, τις συγκεκριμένες παρατάξεις. Δεν είναι ώρα, οριστικά και αμετάκλητα, να τους γυρίσουμε όλοι μαζί την πλάτη; Ήδη ο υπουργός τους κ. Αρβανιτόπουλος μας «πρόσφερε» τον πρωτοχρονιάτικο μποναμά με την εγκύκλιο Παπαθεοδώρου για τις μεταθέσεις, που καταργεί πλέον τις περιοχές μετάθεσης σε επίπεδο νομού υλοποιώντας την προοδευτική κατάργηση της οργανικότητας!   

Ο άνθρωπος που αποφασίζει…πιο γρήγορα κι απ’ τη σκιά του!

Και να που «πριν αλέκτωρ φωνήσαι» το υπουργείο έσπευσε ταχύτατα να ικανοποιήσει την απαίτηση της ΔΑΚΕ. Ενώ γραφόταν οι παραπάνω γραμμές στις 9:00μμ περίπου 2/1/2013, πληροφορηθήκαμε ότι ορίστηκαν ήδη οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές.  Δεν ξέρουμε την πολιτική συνδικαλιστική τους προέλευση. Ούτε ξέρουμε αν θα ακολουθήσουν αλλαγές και στους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Επίσης δεν ξέρουμε αν Αρβανιτόπουλος και ΔΑΚΕ ήταν από το μεσημέρι σήμερα σε ανοιχτή γραμμή συνεννόησης έτσι ώστε να φανεί, σε μια συμπαιγνία, ότι το υπουργείο ανταποκρίνεται και λύνει τα ζητήματα που θέτει η ΔΑΚΕ. Ξέρουμε όμως, εκ πείρας, πως ό τι μέτρο, ό τι απόφαση σχετίζεται με αλληλοεξυπηρέτηση της κυβέρνησης και των παρατάξεών της στον εκπαιδευτικό χώρο, προωθείται ταχύτατα, όπως ταχύτατα προωθείται επίσης ότι μέτρο, ότι κυβερνητική απόφαση σχετίζεται με την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την καταβαράθρωσης της οικονομικής, κοινωνικής, οικογενειακής κατάστασης των εκπαιδευτικών. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: