Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Συγχωνεύεται με τη Σάμο το Νοσοκομείο Ικαρίας

Απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης 10 Ιανουαρίου 2013 του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Στις 9 Ιανουαρίου 2013 ανακοινώθηκε μέσω ΦΕΚ (3486 τ.Β΄31-12-2012) η πλήρης συγχώνευση του νοσοκομείου της Ικαρίας με αυτό της Σάμου. Ίδια τύχη είχαν και μια σειρά άλλα νοσοκομεία της χώρας όπως της Λήμνου, της Νάξου, της Κω, της Καλύμνου, των Μολάων κλπ.

Πρόκειται για μια τραγική εξέλιξη μέσω της οποίας το νοσοκομείο Ικαρίας καταργείται ως αυτόνομο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) και ενοποιείται πλήρως με το ΓΝ Σάμου. Προκύπτει έτσι από σήμερα ένα ενιαίο ΝΠΔΔ υπό την ονομασία «ΓΝ Σάμου Αγ. Παντελεήμονας-ΓΝ ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣ», το οποίο διαθέτει έναν ενιαίο κοινό οργανισμό λειτουργίας και υπηρεσιών, ενιαίο ΑΦΜ και έδρα τη Σάμο όπου θα βρίσκεται και η διοίκηση. Ανοίγει παράλληλα διάπλατα ο δρόμος για μετακινήσεις εργαζομένων στη Σάμο και απολύσεις προσωπικού. Την ίδια στιγμή, κανείς αρμόδιος από το υπουργείο ή την ΥΠΕ γνωρίζει να μας πει πως διαμορφώνεται από εδώ και πέρα η λειτουργία του πρώην ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας, με τα πάντα να είναι αδιευκρίνιστα.

Η υποβάθμιση αυτή του νοσοκομείου μας, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό και παροχές στις δομές υγείας των νησιών μας, τα περιορισμένα κονδύλια, οι ανύπαρκτες προσλήψεις και γενικά ότι απορρέει από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη υγεία (και όχι μόνο) θα οδηγήσουν τους κατοίκους της Ικαρίας και των Φούρνων σε συνεχή ταξίδια για να έχουν την υγεία που δικαιούνται. Για ένα νησί με δυνατούς ανέμους άνω των 8 μποφόρ 120 ημέρες το χρόνο, με ξεχαρβαλωμένο οδικό δίκτυο και προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση, αυτές οι αποφάσεις των υποτελών της τρόικας ισοδυναμούν με έγκλημα, φέρνοντάς μας πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε.

Η ζωή μας βιάζεται καθημερινά από τις πολιτικές κυβέρνησης-τρόικας. Χθες ήταν το γηροκομείο, σήμερα είναι η εφορία, το νοσοκομείο και οι διαθεσιμότητες στους δήμους. Απέναντι σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές, ούτε έξυπνες και γρήγορες λύσεις. Η μόνη πραγματική ελπίδα είναι να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε έχοντας κατά νου πως ο αγώνας αυτός θα είναι μακρύς και δύσκολος. Για αυτό και απαιτείται από όλους μας –εργαζόμενους, φορείς, κατοίκους- η μέγιστη διάθεση για ενότητα, αγώνα, αλληλεγγύη και πίστη στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας.

Ύστερα από συζήτηση πάρθηκαν ομόφωνα οι εξής αποφάσεις:

  1. Να αποσταλεί αύριο επιστολή στη διοίκηση του ενιαίου πλέον ΝΠΔΔ στη Σάμο, όπου θα ζητούνται διευκρινήσεις για το πώς θα λειτουργεί από εδώ και πέρα το πρώην πλέον ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας.

  2. Καλούμε συλλόγους και φορείς των νησιών μας σε ανοιχτή σύσκεψη την ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ και ώρα 12:30 το μεσημέρι στο νοσοκομείο στον χώρο συνελεύσεων προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενά μας βήματα.

  3. Οργανώνουμε σε συντονισμό με συλλόγους εργαζομένων άλλων νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας παράσταση διαμαρτυρίας – συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας (πιθανή ημερομηνία 25 Ιανουαρίου). Στην προσπάθεια αυτή καλούνται να συμβάλλουν όλοι οι σύλλογοι και φορείς των νησιών μας. Θα γίνει επικοινωνία με τους Ικαριακούς συλλόγους των Αθηνών και προσπάθεια για κοινό βηματισμό με το σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου.

  4. ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ να αναλάβουν τις ευθύνες τους προκηρύσσοντας άμεσα κινητοποιήσεις.

  5. Κατάθεση μηνιαίων προγραμμάτων του προσωπικού (και των εφημεριών των γιατρών) στα όρια των νόμιμων υποχρεώσεών του και των αποζημιώσεων που καταβάλλονται. Αναδεικνύουμε τα κενά, αποκαλύπτουμε στην πράξη τι σημαίνουν οι βάρβαρες πολιτικές τους.

ΚΑΤΩ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΤΡΟΪΚΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: