Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Αντιδράσεις για την αξιολόγηση

Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Και αυτό διότι «το υπουργείο Παιδείας δεν έκανε βήμα από το αρχικό κείμενο διαβούλευσης» όπως τόνισε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Παπαχρήστος. Ανάλογη είναι η αντίδραση της ΔΟΕ.

Ειδικότερα, την Κυριακή ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος έστειλε στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών το σχέδιο Π.Δ., που συντάχθηκε στο πλαίσιο των νόμων 4024/2011και 4072/2012. Το σχέδιο βασίστηκε στις προτάσεις ειδικής ομάδας εργασίας που είχε συσταθεί για τον λόγο αυτό και δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά. Ενδεικτικά, το έργο των εκπαιδευτικών θα αξιολογείται σε πέντε πεδία (Εκπαιδευτικό Περιβάλλον - Προετοιμασία Διδασκαλίας - Διδασκαλία - Υπηρεσιακή Συνέπεια και Επάρκεια - Τυπικά Προσόντα), η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι ετήσια (κατ’ έτος ή κάθε δύο χρόνια) και περιοδική (κάθε τέσσερα χρόνια) ανάλογα με τα κριτήρια, η βαθμολογική βάση θα είναι στους 31 βαθμούς.

Συγκεκριμένα, η κλίμακα είναι η εξής: ελλιπής έως 30 βαθμοί, επαρκής 31-60 βαθμοί, πολύ καλός 61-80 βαθμοί και εξαιρετικός 81-100 βαθμοί. Εάν κάποιος εκπαιδευτικός κριθεί «ελλιπής» θα πρέπει να παρακολουθήσει ενισχυτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και να αξιολογηθεί εκ νέου το επόμενο έτος. Οι «επαρκείς» θα προάγονται, ενώ όσοι βαθμολογούνται με «πολύ καλά» ή «εξαιρετικά» θα πριμοδοτούνται εάν θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για θέση στελέχους.

«Από την πρώτη ανάγνωση του Π.Δ. προκύπτει ότι δεν έχουν αλλάξει οι σχετικές ρυθμίσεις και άρα οι βασικές ενστάσεις της ΟΛΜΕ παραμένουν. Ουσιαστικά, καθιερώνεται η σύνδεση της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης με την αξιολόγηση, καθώς και η θέσπιση ποσοστώσεων στις προαγωγές. Ενδεικτικά, από τον τρίτο προς τον δεύτερο βαθμό το 40% προς κρίση εκπαιδευτικών κόβεται» είπε στην «Κ» ο κ. Παπαχρήστος από την ΟΛΜΕ, το Δ.Σ. της οποίας θα συνεδριάσει σήμερα για το θέμα. «Πώς θα πάμε σε αξιολόγηση με τέτοιους όρους;

Για παράδειγμα, με την ποσόστωση που βάζει το υπουργείο ουσιαστικά λέει ότι μόνο λίγοι συνάδελφοι -ανάλογα με το ύψος της ποσόστωσης- είναι άξιοι να προαχθούν» ανέφερε, από την πλευρά του, στην «Κ» ο γραμματέας της ΔΟΕ Στ. Πετράκης.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: