Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

H "Ανατροπή" βρέθηκε παντού - Τα συμπεράσματα πολλά, τα έργα ουσίας λίγα για το Δήμο Σάμου

Έχουν περάσει 18 μήνες από τις δημοτικές εκλογές του 2014 και η "Ανατροπή" δεν ξέχασε την βασική της δέσμευση. Άμεση επαφή με τους πολίτες και ενημέρωση των δημοτών για ό,τι συμβαίνει στο νησί μας. Το 2014 περιηγήθηκε σε όλες τις τοπικές κοινότητες του νησιού και γνώρισε τους προέδρους και εκπροσώπους αυτών. Το 2015 επισκέφτηκε όλες τις τοπικές και όλες τις δημοτικές κοινότητες του νησιού και συνομίλησε με τους κατοίκους. Ενημέρωσε για διάφορες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και ανάλυσε διάφορα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η "Ανατροπή" δεν έμεινε στα λόγια. Βρέθηκε παντού, δίπλα στους πολίτες που ήθελαν να μάθουν και να την ακούσουν. Τον Απρίλιο πήγε στο Παλαιόκαστρο, στο Κοκκάρι, στους Μανολάτες και στην Χώρα. Τον Μάιο στα Κοντακαίικα, στους Σταυρινήδες, στην Άμπελο, στον Πύργο και στην Λέκα. Τον Ιούνιο στον Παγώνδα, στο Νεοχώρι, στην Υδρούσσα, στους Μαυρατζαίους και στα Κουμαίικα. Τον Ιούλιο στα Κονταίικα, στην Πάνδροσο, στην Καλλιθέα και στα Μεσόγεια. Τον Αύγουστο στους Μύλους, στους Σπαθαραίους, στους Κοσμαδαίους και στους Αγίους Θεοδώρους. Τον Σεπτέμβριο στα Σκουραίικα, στην Καστανιά και στον Πλάτανο. Τον Οκτώβριο στους Κουμαραδαίους, στους Δρακαίους, στο Άνω Βαθύ και στους Βουρλιώτες. Το Νοέμβριο στο Πυθαγόρειο, στους Μυτιληνιούς, στον Μαραθόκαμπο. Τον Δεκέμβριο στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Η "Ανατροπή" ήταν εκεί… εκεί στα χωριά, μαζί με τα προβλήματα, και δίπλα στους κατοίκους. Ευχαριστεί δημόσια όλους όσους παρευρέθηκαν σε κάθε ομιλία, και θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πάντες, για ό,τι γνωρίζει, μαθαίνει, ερευνά, και έχει σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Όλοι μαζί… ενημερωμένοι και δυνατοί, μπορούν να φέρουν την ανατροπή στον τόπο μας. Σε έναν τόπο, που έχει ακόμα πολλά να προσφέρει σε όλους.

Η "Ανατροπή", κατά τον 2ο γύρο των επαφών της το 2015, ενημέρωσε τους πολίτες για διάφορα θέματα του δήμου. Έχοντας την γνώση από τα δημοτικά συμβούλια, και έχοντας ερευνήσει κάποια ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενημέρωσε όλη τη Σάμο, ώστε ο κάθε πολίτης να γνωρίζει τι γίνεται, και με την σειρά του να μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Με όλες αυτές τις επαφές, και όλες τις συζητήσεις που έγιναν σε κάθε μέρος του νησιού, τα συμπεράσματα ήταν πολλά. Ο κάθε κάτοικος του νησιού ενημερώθηκε, και πάντα είχε, αλλά και έχει, κάτι να πει. Από την πλευρά του, ο κάθε πολίτης ενημέρωσε για όλα αυτά που βιώνει καθημερινά, και όλα αυτά που δεν πρέπει να συμβαίνουν.

Τα περισσότερα προβλήματα είναι κοινά. Όσο πιο μικρή είναι η κοινότητα, τόσο πιο ξεχασμένη είναι. Απαριθμώντας τι συμβαίνει στο νησί μας και σε ποια θέματα αναφέρθηκαν οι κάτοικοι εκτενέστερα, αναφέρουμε τα εξής:
  • Καθαριότητα: Η καθαριότητα που προσφέρει ο δήμος είναι μη επαρκής, έως ανύπαρκτη. Υπάρχουν χωριά της Σάμου, όπου δεν εμφανίζεται κανένας εργάτης καθαριότητας. Εξαίρεση καμιά φορά, παραμονές τοπικών εορτών, όπου εμφανίζονται εργάτες καθαριότητας.
  • Αποκομιδή σκουπιδιών: Η αποκομιδή δεν γίνεται προγραμματισμένα. Σε πολλά μέρη, η ώρα που γίνεται δεν είναι η κατάλληλη. Σε πολλά τουριστικά μέρη, λόγω όγκου σκουπιδιών, αλλά και σε μικρά χωριά, λόγω έλλειψης δρομολογίων, δεν επαρκεί. Σε κάποια μέρη, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν εμφανίστηκαν απορριμματοφόρα για πολλές μέρες.
  • Δημοτικός φωτισμός: Σε πολλά μέρη, είτε μεγάλα είτε μικρά, πολλές λάμπες δεν λειτουργούν. Μάλιστα έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου η λάμπα είναι χαλασμένη και δεν έχει αλλαχτεί πάνω από χρόνο.
  • Αγροτική οδοποιία: Οι αγροτικοί δρόμοι άργησαν πολύ να καθαριστούν, και πολλοί από αυτούς δεν έχουν καθαριστεί μέχρι και σήμερα. Επίσης, πολλοί δρόμοι, αν και τυπικά καθαρίστηκαν, ουσιαστικά δεν έγινε σωστή δουλειά. Αποτέλεσμα αυτού, πολλοί αγρότες να μην μπορούν να πηγαίνουν στα χωράφια τους εύκολα, και έτσι σπαταλάνε περισσότερο χρόνο, αλλά και καταστρέφουν τα αυτοκίνητά τους.
  • Συνεργασία με προέδρους και εκπροσώπους: Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των χωριών βιώνουν ελάχιστη συνεργασία με την δημοτική αρχή. Για να διευθετήσουν ένα ζήτημα, πρέπει να έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο και πολύ υπομονή. Επίσης, ελάχιστες αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων έχουν διευθετηθεί, και ποτέ για αυτές δεν έχει έρθει απάντηση. Η πάγια προκαταβολή που τους είχαν τάξει, ώστε να μπορούν να λύσουν ορισμένα έκτακτα προβλήματα καθημερινότητας, ακόμα δεν έχει δοθεί.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, αλλά και με άλλες απόψεις πολλών δημοτών, παρατηρούμε ότι τα απλά θέματα καθημερινότητας δεν έχουν διευθετηθεί από τους αρμοδίους φορείς. Θέματα που χρονίζουν, αλλά είναι και το βασικό έργο κάθε δήμου, ακόμα δεν έχουν προγραμματιστεί πως πρέπει να λύνονται άμεσα.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει διάφορα έργα βιτρίνας, αλλά όχι έργα ουσίας. Δεν έχουν γίνει έργα, αλλά και ούτε υπάρχει βούληση να γίνουν, ώστε να βοηθηθεί ο απλός πολίτης που μένει σε αυτόν τον τόπο. Δεν γίνονται προγραμματισμένες κινήσεις, ώστε να αλλάξει το μέλλον του νησιού για όλους. Να βοηθηθεί ο ηλικιωμένος, ώστε να εξυπηρετείται εύκολα στον τόπο του. Να βοηθηθεί ο αγρότης, ώστε να μπορεί να ζήσει. Να βοηθηθεί ο νέος, ώστε να βρει δουλειά και να μείνει στο νησί του. Να βοηθηθεί ο κάθε πολίτης, ώστε να μπορεί να απολαμβάνει την καθημερινότητά του, και όχι να την βρίσκει ως καθημερινό εμπόδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: