Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Κινητοποίηση στην Α/βάθμια Εκπ/ση Σάμου την Παρασκευή 30/9/16

Την Παρασκευή, 30/9/2016, είχε προκηρυχθεί από τη ΔΟΕ κινητοποίηση στο υπουργείο και στα κατά τόπους γραφεία Α/βάθμιας Εκπαίδευσης για το θέμα των νέων προγραμμάτων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου. Για τη Σάμο είχε προκηρυχθεί στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία στη 1.30. Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας είχε ειδοποιήσει για την κινητοποίηση μόλις την προηγούμενη μέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ελάχιστη συμμετοχή, ενώ ούτε καν όλα τα μέλη του Δ.Σ. δεν ήταν παρόντα.

Αποφασίσαμε ωστόσο να προχωρήσουμε στη συνάντηση με τη διευθύντρια εκπαίδευσης και να θέσουμε τα ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν τον κλάδο και να δημιουργούν προβλήματα και αδικίες.

Η αρχική εισήγηση έγινε από την πλευρά της παράταξής μας, κατά την οποία θέσαμε τα εξής ζητήματα:

1. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: Θέσαμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ώρες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων, επισημάναμε ότι δεν εξυπηρετούν καμία ομάδα εργαζομένων και ζητήσαμε να υπάρξει σύμπλευση ωραρίου ανάμεσα στο νηπιαγωγείο και το Δημοτικό ως προς τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης. Επίσης αναφερθήκαμε στην υποβάθμιση του ολοήμερου προγράμματος, που μετατρέπεται κυριολεκτικά σε φύλαξη και μόνο, ενώ χάνει τον ουσιαστικό παιδαγωγικό του ρόλο.

Τέλος, τονίσαμε και πάλι τα ζητήματα του ωραρίου των νηπιαγωγών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση του ωραρίου τους, τη μείωση του ωραρίου σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας αλλά και τη μείωση του ωραρίου προϊσταμένων αντίστοιχα με αυτό των Διευθυντών των σχολικών μονάδων.

2. ΔΗΜΟΤΙΚΑ: Για άλλη μια φορά επισημάναμε τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργηση του υπεύθυνου ολοημέρου, πράγμα που μέχρι τώρα έχει αφήσει κλειστά ή σε κατάσταση υπολειτουργίας τα περισσότερα ολοήμερα του νησιού. Το ότι θα συνέβαινε αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού τα ολοήμερα εξαρτώνται πια αποκλειστικά από την παρουσία ειδικοτήτων στο πρωινό πρόγραμμα, ενώ μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προσλήψεις. Ακόμη και στο πρωινό πρόγραμμα όμως η κατάρτιση ωρολογίου προγράμματος είναι πρόβλημα «για γερούς λύτες» και το γνωρίζουμε πλέον όλοι πολύ καλά, αφού το βιώνουμε καθημερινά…

Επιπρόσθετα αναφερθήκαμε στην αδικία που υφίστανται οι διδάσκοντες της 2ης ώρας του Ολοημέρου (14.00-15.00), που υποχρεούνται να παρευρίσκονται στη σίτιση (1η ώρα), χωρίς όμως να υπολογίζεται η ώρα αυτή στο ωράριό τους. Η διευθύντρια εκπαίδευσης αναγνώρισε την αδικία και δεσμεύτηκε να προωθήσει το θέμα άμεσα στο υπουργείο. Η θέση μας ήταν να αναγνωρίζεται η σίτιση ως διδακτική ώρα σε όσους παρευρίσκονται και όχι μόνο στον υπεύθυνο ολοημέρου για τη συγκεκριμένη ημέρα (αν σκεφτούμε ότι στα πολυθέσια σχολεία υπάρχουν 2 ή και παραπάνω τμήματα ολοημέρων, είναι ξεκάθαρη η αδικία που υφίστανται οι συνάδελφοι, ενώ αυτό συνιστά και σύμφωνα με τη ΔΟΕ παραβίαση διδακτικού ωραρίου.

3. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ: Εκτενής συζήτηση έγινε και για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ενώ εκφράστηκαν αντικρουόμενες απόψεις όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της ένταξής τους στα σχολεία. Θέση μας είναι ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των παιδιών χωρίς καμία διάκριση και ότι -ακόμη κι αν η ένταξή τους γίνει σταδιακά- η φυσική θέση κάθε παιδιού είναι στο σχολείο.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: