Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Ελληνόπουλα υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τα προσφυγόπουλα



Μετά τα περιστατικά σε Ωραιόκαστρο, Φιλιππιάδα, Λέσβο, έρχονται ευτυχώς εικόνες που δείχνουν ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη όχι μόνο δεν έχει χαθεί σε αυτή τη χώρα, αλλά στέκονται δυναμικά απέναντι σε μισαλλόδοξες, ρατσιστικές και κενές λογικής φωνές.

Αυτό το μήνυμα έδωσαν οι μαθητές του 67ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι υποδέχτηκαν σήμερα τα προσφυγόπουλα που ξεκινούν τη φοίτησή τους στα ελληνικά σχολεία, δείχνοντας ότι τα παιδιά δεν έχουν μίσος. Εκτός αν τους μάθεις να έχουν.

Μαζεμένοι με τους δασκάλους τους στο προαύλιο και φωνάζοντας «καλώς ήρθατε», καλωσόρισαν με χειροκροτήματα τους μικρούς πρόσφυγες, που κρατώντας κίτρινες τσάντες και συνοδευόμενοι από ανθρώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έφτασαν για την πρώτη τους μέρας το σχολείο.

Τα παιδιά, που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Δερβένι, κρατούσαν με χαρά τις ολοκαίνουργιες -κάποιες ακόμα με τα ταμπελάκια επάνω- τσάντες τους και φαινόντουσαν ενθουσιασμένα από τη θερμή υποδοχή.

Στην τάξη τους τα οδήγησε ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έφθασε, συνοδεία δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων, φορτωμένος με τσουρέκια και αρτοσκευάσματα, για την πρώτη μέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο.

«Στεναχωριέμαι με τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε άλλα σχολεία, οι οποίες βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Πάντως, η σχολική κοινότητα του 67ου, πέρα από κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις, άνοιξε διάπλατα την «αγκαλιά» της για να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ειδοποιηθεί εγκαίρως για τον ερχομό τους.

«Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε ανάλογα και ήδη έχουν έρθει και οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν τα παιδιά», δήλωσε, από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου,Δημήτρης Γουλής.

Κι όταν το κουδούνι χτύπησε για να μπουν τα παιδιά στις τάξεις, όλα έγιναν παρέα και κανείς δεν ξεχώριζε εθνικότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 39 παιδιά που αναμένονταν έφτασαν μόνο 23.

Δεν υπάρχουν σχόλια: