Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Αναδίπλωση Χριστοφιλοπούλου για δεύτερη ξένη γλώσσα

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΗΝ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΕΡΙΚΗ αναδίπλωση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών για την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην έκδοση διορθωτικής εγκυκλίου η οποία θα επιτρέψει τουλάχιστον στους μαθητές της φετινής Α' Γυμνασίου να τελειώσουν το Γυμνάσιο χωρίς να αλλάξουν... γλώσσα.

Η εγκύκλιος αναμενόταν να εκδοθεί χθες αλλά μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέλαβε την παραπάνω δέσμευση σε συνάντησή της με τους συλλόγους καθηγητών Γαλλικών και Γερμανικών, οι οποίοι έχουν αντιδράσει δυναμικά. Αύριο το μεσημέρι οργανώνουν στα Προπύλαια πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συνδρομή της ΟΛΜΕ που κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (11.00 14.00 και 14.00 17.00) προς διευκόλυνση των μελών της να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Την υπογραφή της κ. Χριστοφιλοπούλου φέρουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, μία για τα Δημοτικά και μία για τα Γυμνάσια, που έχουν αναστατώσει τη σχολική κοινότητα. Οι αποφάσεις επιβάλλουν στα σχολεία τη δημιουργία γλωσσικών γκέτο , καταργούν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας και αναγκάζουν τους μαθητές είτε να υποταχθούν στην επιλογή της πλειοψηφίας ανεξαρτήτως του ποια γλώσσα διδάχθηκαν τα προηγούμενα σχολικά έτη είτε να ζητήσουν απαλλαγή από το μάθημα και να καταφύγουν για τη συνέχεια της γλωσσικής εκπαίδευσής τους στα φροντιστήρια.

Τι προβλέπεται

Για τα Δημοτικά (Ε' και Στ' τάξεις) προβλέπεται η διδασκαλία μίας και μόνο γλώσσας σε κάθε σχολείο, αυτής που θα επιλέξει η πλειοψηφία αποκλειστικά μεταξύ Γαλλικών και Γερμανικών. Στα Γυμνάσια η επιλογή διευρύνεται με την προσθήκη των Ιταλικών και των Ισπανικών εφόσον υπάρχουν αντίστοιχες οργανικές θέσεις. Στη συνάντησή τους με την υφυπουργό οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών Γαλλικών και Γερμανικών απέδειξαν με στοιχεία την επάρκεια εκπαιδευτικού προσωπικού για να συνεχιζόταν απρόσκοπτα η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας με το σύστημα της ελεύθερης επιλογής.

Η επιμονή του υπ. Παιδείας έχει τροφοδοτήσει διάφορες φήμες, μεταξύ των οποίων η επικρατέστερη είναι ότι σχεδιάζονται δεύτερες αναθέσεις στους ξενόγλωσσους καθηγητές (π.χ. οι καθηγητές Γαλλικών έχουν δεύτερη ανάθεση το μάθημα της Ιστορίας) για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργήσουν οι ελάχιστοι έως μηδενικοί διορισμοί. Στα πιεστικά ερωτήματα των συνδικαλιστών η υφυπουργός απάντησε πως δεν πρόκειται να χαθεί καμία οργανική θέση και δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα απολύσεων . Τέλος άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσληφθούν αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου αν υπάρξει ανάγκη .

ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: