Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Διαλύουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Σχέδιο για κατάργηση 130 οργανικών θέσεων στη Λέσβο

Μείωση των οργανικών θέσεων, αύξηση του διδακτικού ωραρίου, υποχρεωτικές μετακινήσεις, μείωση μεταθέσεων, μηδενικούς διορισμούς, ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών, νέες συγχωνεύσεις στις σχολικές μονάδες και πολυπληθέστερα τμήματα, προβλέπουν τα σενάρια για τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια παιδεία..

Μείωση οργανικών θέσεων

Στην περίπτωση των οργανικών θέσεων η μείωσή τους θα είναι αξιοσημείωτα μεγάλη. Αν το υπουργείο Παιδείας εφαρμόσει, τελικά, τα σχέδιά του, μόνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι συνολικές θέσεις που θα χαθούν θα είναι 300.

Οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, επισημαίνουν ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το υπουργείο Παιδείας είναι παράνομη.

Ερχονται νέες συγχωνεύσεις

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε στους περιφερειακούς διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έγγραφο σχετικό με τις συγχωνεύσεις, το οποίο αναφέρει πως «μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό». Επιπλέον, με πίνακες που αποστέλλονται από το υπουργείο στα σχολεία αναφέρεται η οργανικότητα που θα έπρεπε να έχει η κάθε σχολική μονάδα βάσει του μαθητικού της δυναμικού.

Συγκεκριμένα για τη Λέσβο προτείνεται μετατροπή των δημοτικών σχολείων Άντισσας, Άγρας και Μεσοτόπου από 6θέσια σε 5θέσια, Παλαιοκήπου από 6θέσιο σε 4θέσιο και Μηθύμνας και Αγίας Παρασκευής από 8θέσια σε 7θέσια.

Η αρχική πρόταση του Υπουργείου για τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν 300 θέσεις και συγκεκριμένα 130 στη Λέσβο, 116 στη Χίο και 54 στη Σάμο. 

Τη μείωση 40 οργανικών θέσεων στα δημοτικά σχολεία του Νομού Λέσβου αντιπροτείνει η περιφερειακή διεύθυνση Βορείου Αιγαίου στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για μείωση κατά 130 οργανικών θέσεων δασκάλων. Για το θέμα αυτό η περιφερειακή διευθύντρια Μαρία Παπαδανιήλ ενημέρωσε το σύλλογο δασκάλων ενώ μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ τόνισε ότι «είμαστε σε μια διαδικασία ορθολογικής διαχείρισης των θέσεων των εκπαιδευτικών προκειμένου να γίνει μια σωστή κατανομή, ώστε να μπορούν να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα σχολεία μας. Το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε τη μείωση 130 οργανικών θέσεων για το νομό Λέσβου ενώ για όλη την περιφέρεια 300. Εμείς με στοιχεία αντιπροτείναμε η μείωση να μη ξεπεράσει τις 40 θέσεις, κάτι που αποδέχεται το Υπουργείο δεδομένου ότι η νησιωτική μας περιοχή πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά.»

Η δήλωση του υφυπουργού

Ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου σε συνάντηση που είχε την Τρίτη (16/4) με εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία προφορική ή γραπτή εντολή του υπουργείου Παιδείας για συμπτύξεις τμημάτων στα σχολεία. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΔΟΕ, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε μεν ότι δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης των οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών, όμως «οι απαντήσεις του [υφυπουργού] δεν είναι ικανοποιητικές, επειδή είναι αόριστες και χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση», υπογραμμίζει η διοίκηση της ΔΟΕ, καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: