Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Νέα Μανωλάδα: Εριξαν στο ψαχνό σε 200 εργάτες φράουλας που ζητούσαν πληρωμή

Νέο αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, όταν αλλοδαποί εργαζόμενοι που απασχολούνται στα χωράφια της περιοχής και μαζεύουν φράουλες κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες πήγαν στους επιστάτες να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους. Ακολούθησαν αντιδικίες, ενώ τουλάχιστον ένας από τους επιστάτες άνοιξε πυρ εναντίον των εργατών τραυματίζοντας τουλάχιστον είκοσι από αυτούς.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 200 αλλοδαποί εργάτες, υπήκοοι Μπαγκλαντές, πήγαν στους επιστάτες να ζητήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Τότε τα αίματα «άναψαν» και, όπως αναφέρει η αστυνομία, ένας από τους επιστάτες άρχισε να πυροβολεί με καραμπίνα «στο ψαχνό» τους αλλοδαπούς τραυματίζοντας τουλάχιστον είκοσι από αυτούς.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής, ο ιδιοκτήτης της φυτείας συνελήφθη, ενώ οι δράστες αναζητούνται.

Τα γεγονότα αυτά φέρνουν στο μυαλό άλλες εποχές όταν το δουλεμπόριο ανθούσε με τους πιστολάδες του εκάστοτε κοτζαμπάση να ρίχνουν στο ψαχνό εναντίον οποιουδήποτε «τολμούσε» να ζητήσει κάτι παραπάνω από το αυτονόητο, δηλαδή να πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω περιοχή με τις μεγάλες καλλιέργειες με «ματωμένες φράουλες» απασχολεί την κοινή γνώμη, καθώς και στο παρελθόν είχε προκληθεί σάλος με αντίστοιχες επιθέσεις τραμπούκων «επιστατών» εναντίον αλλοδαπών εργατών, ενώ κάποτε είχαν κυκλοφορήσει και εικόνες της ντροπής με αλλοδαπούς να κοιμούνται σε τριτοκοσμικά παραπήγματα, άλλοτε αλυσοδεμένοι και άλλοτε με εμφανή τα σημάδια κακοποίησης πάνω τους.

Σημειωτέον ότι και τότε είχαν ακουστεί ψίθυροι και φήμες για ένοπλους, επί πληρωμή, επιστάτες Ελληνες και Αλβανούς οι οποίοι καλούνταν ανά πάσα στιγμή να επιβάλουν την τάξη στα χωράφια της ντροπής.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: