Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ομιλίες του σαμιακής καταγωγής υποδιευθυντή του CERN στη Σάμο

Ο σαμιακής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και υποδιευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών), Μανώλης Τσεμελής, θα δώσει την Τετάρτη 17/4 και την Πέμπτη 18/4 δύο διαλέξεις στη Σάμο με θέμα: "Το CERN, η φυσική των σωματιδίων και η αναζήτηση για το μποζόνιο Higgs". 

Τις διαλέξεις διοργανώνει η Σχολή Θετικών Επιστημών και το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Καρλόβασι την Τετάρτη 17/4 και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου.
Η δεύτερη διάλεξη θα δοθεί στην πόλη της Σάμου την Πέμπτη 18/4 και ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Σάμου.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ο καθηγητής Μανώλης Τσεσμελής γεννήθηκε στην Αυστραλία από Σάμιους μετανάστες (από το Βαθύ). 

Το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής του διαδρομής το έχει κάνει στο CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών, το μεγαλύτερο κέντρο στον κόσμο για την έρευνα σωματιδιακής φυσικής. Η κύρια αποστολή του CERN είναι η διερεύνηση των πιο θεμελιωδών ερωτημάτων του Σύμπαντος, όπως: "Από τι είναι φτιαγμένο"; "Πώς εξελίχθηκε στη σημερινή του μορφή";

Η παρουσίαση αυτή περιλαμβάνει τα τελευταία αποτελέσματα από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αποτελεσμάτων από την αναζήτηση για το μποζόνιο Higgs, γνωστό και από τις ειδήσεις σαν «σωματίδιο του Θεού».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: