Προς τους κκ. Υπουργούς
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
-Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΘΕΜΑ: Αυτοδίκαιη αργία σε εκπαιδευτικό για «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας»
Σε αυτοδίκαιη αργία απειλείται να τεθεί ο δάσκαλος Σ.Γ., διευθυντής Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Λάρισας για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, που είχε συλληφθεί μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2012, όπου συμμετείχε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε γίνει στη Λάρισα ενάντια στα οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το Μνημόνιο και έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε εξαθλίωση.
Ο δάσκαλος καταδικάστηκε τότε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας (1381/2012) σε 8μηνη φυλάκιση –με τριετή αναστολή- για αντίσταση κατά της αρχής, καταθέτοντας έφεση η οποία εκκρεμεί να εκδικαστεί στο αρμόδιο Δικαστήριο στις 24.10.2013. Με βάση εκείνη την καταδίκη, που σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται με το εκπαιδευτικό έργο ή την υπηρεσία του, αφενός παραπέμπεται στο Α’ Τμήμα του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας με το Ε.Π.33/19.04.2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Α’θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για «ανάρμοστη για υπάλληλο συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», όπως προβλέπεται από το νέο Πειθαρχικό Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.4057/2012), ενώ αφετέρου περιλαμβάνεται στον ονομαστικό κατάλογο των εκπαιδευτικών που απειλούνται να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία ως επίορκοι, σύμφωνα με την ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Ζ.3. ΑΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ του Ν. 4093/2012, λόγω ακριβώς της παραπομπής του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Όμως και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, είναι προφανές ότι με καμία έννοια και με κανένα τρόπο δεν τεκμαίρεται «ανάρμοστη συμπεριφορά». Επίσης, διαχωρίζοντας την ποινική από την πειθαρχική δίωξη ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας μπορεί να επιβάλει οποιαδήποτε ποινή ακόμη και αν δεν έχει τελεσιδικήσει η ποινική υπόθεση, που είναι ή υποτίθεται ότι είναι η αιτία παραπομπής του Δημόσιου Υπάλληλου και στην προκειμένη περίπτωση του εκπαιδευτικού Σ.Γ. Όμως, καμιά ποινική υπόθεση δεν μπορεί να παράγει αποτέλεσμα αν δεν έχει τελεσιδικήσει. Η δε πειθαρχική κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» δεν ορίζει ποια είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά, η οποία δεν ταιριάζει με την εικόνα του Δημοσίου Υπάλληλου. Μ’ αυτή την γενική και αόριστη κατηγορία «τσουβαλιάζονται» υπάλληλοι που μπορεί να έχουν μια αντιδικεία με έναν ιδιώτη, υπάλληλοι με πολιτική δράση, συνδικαλιστές, επιδειξίες κτλ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είχε τοποθετηθεί και το Μάρτιο του 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής, διά του ειδικού αγορητή του, υποστηρίζοντας ότι «η περίφημη “ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας” είναι κάτι το νεφελώδες, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί δυστυχώς, για πολλές περίεργες περιπτώσεις αυτή την περίεργη εποχή που ζούμε, ενώ δε διευκρινίζεται ποιες περιπτώσεις στοιχειοθετούν αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά».
Η δίωξη του εν λόγω δασκάλου είναι δίωξη φρονηματικού χαρακτήρα, ενώ στόχο έχει, μεταξύ άλλων, να δώσει το μήνυμα και σε άλλους εργαζομένους ότι πλέον, η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όσων αντιστέκονται.
Παρότι η συμμετοχή σε πράξεις διαμαρτυρίας απέναντι στην κοινωνική βαρβαρότητα και την μνημονιακή πολιτική είναι ούτως ή άλλως καθήκον του κάθε πολίτη πρόκειται επιπλέον για κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τεκμηρίου της αθωότητας, που στιγματίζει τον εργαζόμενο και θίγει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Δημιουργείται έτσι ένα κλίμα φόβου, που δεσμεύει τον καθένα, καθώς αφορά στην καθημερινότητα των εργαζομένων, ακόμη και εκτός του χώρου εργασίας τους.
Επειδή η κατηγορία της «ανάρμοστης συμπεριφοράς» είναι εντελώς ασαφής και αυθαίρετη.
Επειδή ο εν λόγω δάσκαλος είναι η 3η –τουλάχιστον- γνωστή περίπτωση εκπαιδευτικού που παραπέμπεται σε Πειθαρχικό με την ίδια κατηγορία.
Επειδή είναι σαφές ότι τόσο ο Ν. 4057/2012 όσο και ο Ν. 4093/2012 επιδιώκουν την επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις στο Δημόσιο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τρόικας.
Επειδή είναι ολοφάνερο ότι το καθεστώς επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν σιωπηλά και υποταγμένα τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Επειδή ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας επιχειρεί να ποινικοποιήσει κάθε κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Επειδή αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή της μόνο με φοβισμένους, υπάκουους, με στρατιωτική πειθαρχία δημοσίους υπαλλήλους.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία χαρακτηρίστηκε «ανάρμοστη» η συμπεριφορά ενός πολίτη που συνελήφθη σε μια διαμαρτυρία;
2. Τί θέση παίρνουν για το γεγονός ότι, ενώ η αντίσταση κατά της αρχής δεν αποτελεί κώλυμα διορισμού, μπορεί να οδηγήσει στην απόλυση του εν λόγω εκπαιδευτικού;
3. Τί θέση παίρνουν απέναντι στην, φρονηματικού χαρακτήρα, δίωξη του δασκάλου και διευθυντή ΣΜΕΑΕ της Λάρισας για παιδιά με ΔΑΔ;
4. Θα αποσύρουν άμεσα τις επίμαχες διατάξεις των Νόμων 4057/2012 και 4093/2012, που αφορούν στην αυτοδίκαιη αργία δημοσίων υπαλλήλων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ηρώ Διώτη
Δημήτρης Γελαλής
Αναστάσιος Κουράκης
Ειρήνη Αγαθοπούλου
Γιάννης Αμανατίδης
Νάντια Βαλαβάνη
Τζένη Βαμβακά
Δημήτρης Γάκης
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Κωστής Δερμιτζάκης
Μαρία Διακάκη
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Θοδωρής Δρίτσας
Παναγιώτα Δριτσέλη
Κώστας Ζαχαριάς
Γιάννης Ζερδελής
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Μαρία Κανελλοπούλου
Αϊχάν Καρά Γιουσούφ
Χρήστος Καραγιαννίδης
Βασιλική Κατριβάνου
Χαρά Καφαντάρη
Δημήτρης Κοδέλας
Σταύρος Κοντονής
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Βασίλης Κυριακάκης
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Νίκος Μιχαλάκης
Κώστας Μπάρκας
Μαρία Μπόλαρη
Ευγενία Ουζουνίδου
Στάθης Παναγούλης
Γιώργος Πάντζας
Θανάσης Πετράκος
Σοφία Σακοράφα
Στέφανος Σαμοΐλης
Γιάννης Σταθάς
Αφροδίτη Σταμπουλή
Δημήτρης Στρατούλης
Μαρία Τριανταφύλλου
Θεανώ Φωτίου
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου