Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ο πειθαρχικός κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, του Κώστα Παπλωματά

Ασφυκτικός κλοιός χειραγώγησης για χιλιάδες εργαζόμενους.

Φάμπρικα διώξεων σε βάρος εργαζομένων έχει στηθεί με το νέο πειθαρχικό κώδικα δημοσίων υπαλλήλων ( αποτελεί τμήμα του Υπαλληλικού Κώδικα ) όπως αυτός διαμορφώθηκε με το νόμο 4093/2012, το νόμο δηλαδή εφαρμογής του λεγόμενου «τρίτου μνημονίου».

Χτες το απόγευμα, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, και Επικρατίας, Δ. Σταμάτης, συζήτησαν το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για τον πειθαρχικό έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα κατατεθούν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους, για να ακυρώσει όλες τις δικαστικές προσωρινές διαταγές που αφορούν επιστροφή συμβασιούχων εργαζομένων στο Δημόσιο. Το νέο στοιχείο στον πειθαρχικό κώδικα είναι ότι για να μπει ένας υπάλληλος σε καθεστώς «αυτοδίκαιης αργίας» αρκεί να κατηγορηθεί για ορισμένα παραπτώματα. Δε χρειάζεται, δηλαδή, να υπάρχει καταδικαστική απόφαση! Όποιος υπάλληλος μπει σε «αυτοδίκαιη αργία» απέχει από τα καθήκοντά του, λαμβάνοντας το 1/3 των αποδοχών του. Κατάληξη αυτής της διαδικασία μπορεί να είναι και η απόλυση. Όσοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους δεν λαμβάνουν πίσω το μέρος των αποδοχών που τούς παρακρατήθηκε.

Ο πειθαρχικός κώδικας περιλαμβάνει παραπτώματα ορισμένα από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να διώξουν όποιον εργαζόμενο αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής παραπτώματα:

• Πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία (περ. α’, παρ. 1, άρθρο 107).

• Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, (περ. ε’, παρ. 1, άρθρο 107).

• Η σοβαρή απείθεια (περ. Θ’, παρ. 1, άρθρο 107) και άλλα.

Διότι δε συνεμορφώθη…

Στη βάση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις αρχές του Απρίλη 2013 είχαν μπει σε καθεστώς «αυτοδίκαιης αργίας» περίπου 900 υπάλληλοι. Ενδεικτικές είναι και οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Στη Λάρισα ένας δάσκαλος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επεισοδείων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην παρέλαση της 25ης Μάρτη του 2012, και καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε οκτώ μήνες φυλακή. Έχει ασκήσει έφεση και το δικαστήριο αναμένεται να γίνεται σε μερικούς μήνες. Ωστόσο έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο και κινδυνεύει να τεθεί σε «αυτοδίκαιη αργία».

Σε «αυτοδίκαιη αργία» έχουν μπει: Εκπαιδευτικός, από το Λύκειο Πελοπίου Ηλείας, επειδή μηνύθηκε από κάποιον με τον οποίο είχε οικονομικές διαφορές. Δασκάλα αποσπασμένη στο νομό Χαλκιδικής, για υπόθεση που αφορά καθαρά προσωπικό της θέμα. Εργαζόμενος στο Δήμο Ελληνικού που συμμετείχε το 2007 σε κινητοποίηση του δήμου και κατοίκων, ρίχνοντας τα κάγκελα της εταιρείας που έφραζαν τμήμα της παραλίας και η οποία για χρόνια εκμεταλλευόταν παράνομα την πλαζ του Αγίου Κοσμά. Η εταιρεία κατέθεσε πλήθος μηνύσεων, μεταξύ των οποίων και στο συγκεκριμένο εργαζόμενο, ο οποίος όμως δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις δίκες και καταδικάστηκε ερήμην. Η υπόθεση πήγε στον Άρειο Πάγο, εκδικάστηκε στις αρχές Φλεβάρη και αναμένεται η απόφαση (ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί την επανάληψη της δίκης λόγω κακοδικίας).

Πολλαπλοί στόχοι

Με το νέο πειθαρχικό κώδικα, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου εξυπηρετούν άμεσους στόχους, αλλά και στόχους μακρόπνοης διάρκειας.

Πρώτον, είναι φανερό ότι ο πειθαρχικός κώδικας θα χρησιμοποιηθεί για να υλοποιηθεί ο στόχος των χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο.

Δεύτερον, υπηρετεί τη μείωση των κρατικών δαπανών μέσω της μείωσης του προσωπικού λόγω απολύσεων αλλά και των αποδοχών για όσο διαρκεί η αυτοδίκαιη αργία.

Τρίτον, δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης του χαφιεδισμού, αφού ο κάθε «θιγόμενος» πολίτης μπορεί να «καρφώσει» για τους δικούς του οποιουσδήποτε λόγους τον δημόσιο υπάλληλο.

Τέταρτον, αποτελεί εργαλείο τρομοκράτησης και υποταγής των εργαζομένων, αφού όποιος αντιστέκεται στις κυβερνητικές εντολές που υλοποιούν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς διώκεται.

Πέμπτον, η ίδια βιομηχανία διώξεων στη βάση που πειθαρχικού κώδικα λειτουργεί «παραδειγματικά» για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, γενικεύοντας το κλίμα κρατικής τρομοκρατίας.

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: