Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ ΣΑΜΟΥ, 18 Απριλίου 2013

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013, συνεδρίασε με τη νέα ανασυγκρότηση το ΠΥΣΠΕ Σάμου με τα εξής θέματα:
1. Ορισμός αναπληρωτή της Δ/ντριας του Δ.Σ. όρμου Καρλοβάσου.
2.   Καταγραφή οργανικών κενών Ειδικής αγωγής ΠΥΣΠΕ Σάμου.
3.   Συζήτηση εγγράφου Δ.Σ. Κοντακεΐκων.

Στο πρώτο θέμα  ορίσθηκε ο π. Βασίλειος Λάμπρου, ως αναπληρωτής  της Δ/ντριας στο Δ.Σ. Όρμου Καρλοβάσου.

Στο δεύτερο θέμα καταγράφηκαν τα οργανικά κενά της Ειδικής αγωγής στο ΠΥΣΠΕ Σάμου. Η εκτίμηση του ΠΥΣΠΕ είναι ότι υπάρχουν – 12 ΠΕ-71, – 6 ΠΕ-61 για την Α’ Σάμου και  – 7 ΠΕ-71 και – 2 ΠΕ-61 ελλείμματα στη Β’ Σάμου.

Στο τρίτο θέμα  ήταν η υπηρεσιακή ενημέρωση από το Δ.Σ. Κοντακεΐκων όσον αφορά την μεταβολή της οργανικότητας του σχολείου. Επειδή δεν είναι το μόνο σχολείο που θα έχουμε μεταβολή της οργανικότητας-εκκρεμεί η απάντηση της περιφερειακής Δ/ντριας για την πρότασή της προς το υπουργείο Παιδείας,  τοποθετήθηκα ως εξής:
1.   Είμαστε κατά των καταργήσεων των οργανικών θέσεων όλων των σχολείων
2. Οι όποιες μεταβολές των σχολείων πρέπει να περνούν μέσα από νόμιμες διαδικασίες (ΠΥΣΠΕ, ΔΕΠ, Δημοτικά Συμβούλια) και
3.   Στηρίζουμε το ψήφισμα του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου το οποίο αναφέρει:

Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. με το έγγραφο (44506/Δ4/02-04-2013) το οποίο στάλθηκε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σκοπεύει να καταργήσει χιλιάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, οδηγώντας σε διάλυση το Δημόσιο Σχολείο.  Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «…μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό...». Καθορίζει ακόμα και τις ακόλουθες ενέργειές του  με τη φράση: «ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η πολιτική αυτή του Υπουργείου Παιδείας έρχεται να υλοποιήσει τους ψηφισμένους στόχους του μνημονίου και συγκεκριμένα την κατεύθυνση: «περικοπές στο εκπαιδευτικό προσωπικό μέσω της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών».
Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η δραματική αλλαγή στην οργανικότητα των σχολείων εξαπολύθηκε τις ίδιες ημέρες που η τρόικα επανήλθε δριμύτερη και απαίτησε άμεσα απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής θα είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που το Σεπτέμβριο θα μείνουν άνεργοι, αν αυτά τα μέτρα υλοποιηθούν. Ακολουθούν χιλιάδες μόνιμοι που μπαίνουν σε καθεστώς ομηρίας.
Στα νησιά μας, η αδιάκριτη εφαρμογή του «χρυσού κανόνα» 1/25 θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες οργανικές θέσεις δασκάλων και είτε να μην υπάρχει κανένα 6/θέσιο δημοτικό είτε να γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων.
Θυμίζουμε όμως ότι η οργανικότητα κάθε σχολείου έχει καθοριστεί με αιτιολογημένες αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με βάση την κείμενη νομοθεσία και τα αναλυτικά στοιχεία ανά τμήμα, που υπάρχουν στην υπηρεσία και επισημαίνουμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, παρακάμπτοντας έτσι τα θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με αυτό το έργο (ΠΥΣΠΕ, ΔΕΠ, Δημοτικό Συμβούλιο).
Δε σκοπεύουμε να μείνουμε θεατές στην πολιτική της υποβάθμισης και της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και δηλώνουμε ότι θα διεκδικήσουμε δυναμικά το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση, δικαίωμα που η Πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να τους παρέχει. Δεν έχουμε εναλλακτική λύση. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.
Κανένας υποβιβασμός σχολείων και κατάργηση οργανικών θέσεων
Καμία συγχώνευση σχολείων ή σύμπτυξη τμημάτων
Καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών
Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για κάλυψη όλων των κενών


Τέλος, παραβρέθηκα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα. 15 Απριλίου 2013 και με παρέμβασή μου ζήτησα να μπει, ως θέμα Ημερήσιας Διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η κατάργηση των οργανικών θέσεων στα σχολεία της Σάμου. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και αποφασίστηκε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την Μεγάλη Δευτέρα, αφού ο  Σύλλογος δασκάλων ετοιμάσει ανάλογο κείμενο.

Κακαγιάννης Αντώνης
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου
6944271826-2273061970-61231

Μπαρμπάκη Μαρία
Αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ Σάμου
2273034144-32877

Δεν υπάρχουν σχόλια: