Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Πρόταση για τη σύνταξη Κανονισμού Καθαριότητας κατέθεσε η ΑΚΙΣ Σάμου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Προτάσεις της ΑΚΙΣ επί του Τεχνικού Προγράμματος 2016Πρόταση για τη σύνταξη Κανονισμού Καθαριότητας κατέθεσε η ΑΚΙΣ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμος Σάμου στερείται ενός ενιαίου κανονισμού καθαριότητας και ενώ οι περισσότεροι δήμοι της χώρας σήμερα εφαρμόζουν τους δικούς τους κανονισμούς καθαριότητας, στο νησί μας πρωτοτυπούμε για άλλη μία φορά, με τον «ωχαδερφισμό» μας, στερώντας από τους ευσυνείδητους πολίτες το δικαίωμα να βλέπουν τη γειτονιά τους, τη συνοικία τους και το χωριό τους καθαρό και ..

ευπρεπισμένο. Απρογραμμάτιστα ο καθένας μας τοποθετεί ογκώδη απορρίμματα (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, μπάζα και ότι άλλο φανταστείς) πλησίον των κάδων απορριμμάτων ή ακόμη και εντός των κάδων, με αποτέλεσμα αυτοί να ξεχειλίζουν και σωροί από σκουπίδια να γίνονται για μέρες λεία αδέσποτων ζώων και τρωκτικών. Αρκετοί κάδοι απορριμμάτων στα περισσότερα διαμερίσματα της Σάμου είναι κακοποιημένοι και βρώμικοι. Πολλές ρεματιές και χαράδρες είναι γεμάτες σκουπίδια και άχρηστα ογκώδη αντικείμενα. Στις κολώνες της ΔΕΗ και σε διάφορα άλλα σημεία, όπως πλατείες και εγκαταλειμμένα κτήρια, υπάρχουν αναρτημένες και ξεχασμένες γιγαντοαφίσες και πανό.

Οι κανονισμοί καθαριότητας άλλων δήμων, που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, προβλέπουν αυστηρότατα πρόστιμα για τους παραβάτες. Στο Δήμο Καλαμάτας, για παράδειγμα, επιβάλλεται πρόστιμο από 80 έως 200 ευρώ σε όσους απορρίπτουν αυθαίρετα αντικείμενα σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ στο Δήμο Ηρακλείου στην περίπτωση ανάρτησης γιγαντοαφισών προβλέπεται πρόστιμο από 300 έως 500 ευρώ. Είναι όμως αυτονόητο ότι για να απαιτήσεις τη συμμόρφωση των πολιτών, πρέπει πρώτα εσύ, ως δημοτική αρχή, να έχεις οργανώσει ένα τέλειο σύστημα διαχείρισης - ανακύκλωσης απορριμμάτων.

Η ΑΚΙΣ, μέχρι τη σύνταξη και την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας, πρότεινε ο Δήμος να προβεί τουλάχιστον στη διευκόλυνση των δημοτών, με τη δημοσιοποίηση ενός προγράμματος αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων. Η ενημέρωση των δημοτών προτάθηκε να γίνει με συνεχείς ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς επίσης και με την επικόλληση κατάλληλων ετικετών πάνω στους κάδους απορριμμάτων.

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: