Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

«Χειρουργούν» το ΕΣΥ, «ληστεύουν» τους ασφαλισμένους

Συνέντευξη του Πάνου Παπανικολάου, γενικού γραμματέα ΟΕΝΓΕ, Διευθυντή Νευροχειρούργου στο ΓΝ Νίκαιας στην Ιωάννα Καρδαρά

►     Πώς είδατε το επικοινωνιακό σόου του Άδωνι Γεωργιάδη στα απογευματινά χειρουργεία; Τα χαρακτήρισε «μεταρρύθμιση υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Την Τρίτη 12 Μαρτίου στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υγείας, μαζί με τους αρμόδιους υφυπουργούς αλλά και τη θλιβερή παρουσία του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εγκαινίασαν τον θεσμό των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

 Παρόμοια φιέστα πραγματοποιήθηκε και την Πέμπτη και στην Αθήνα. Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας μίλησε για «νίκη». Ουσιαστικά δηλαδή ομολόγησε ότι θέλει να νικήσει τον πληθυσμό της χώρας, τον λαό, τους ασφαλισμένους που πληρώνουν επί δεκαετίες «αιματηρές» ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψης και «σκληρούς» φόρους. Επίσης θέλει να νικήσει και όσους έχουν υπάρξει επί πολλά χρόνια ασφαλισμένοι και τώρα έχουν βρεθεί ανασφάλιστοι λόγω της ραγδαίας φτωχοποίησης, της κατακλυσμιαίας ανεργίας και της χρεωκοπίας διάφορων μικροεπαγγελματιών, τα οποία έχει επιφέρει η πολιτική που ασπάζεται και εφαρμόζει ο κύριος Γεωργιάδης.

►     Δεν ισχύει ότι δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να παρακάμψουν την τεράστια λίστα αναμονής; 

Αυτό που επίτηδες δεν μας λένε είναι ότι την πολύμηνη αναμονή, την δημιούργησαν οι ίδιοι. Η λίστα αναμονής δημιουργήθηκε σκόπιμα, έτσι ώστε να επιβληθεί η αφαίμαξη της τσέπης του ασφαλισμένου. Ήδη από το 2020 εφαρμόζουν πολιτική μη προσλήψεων, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού χειρουργείων στα νοσοκομεία της Αττικής, τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού χειρουργείων (δηλαδή αναισθησιολόγων) στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και μία τραγική εικόνα αποσάθρωσης και λειτουργικής κατάρρευσης πάρα πολλών νοσοκομείων στις μικρότερες πόλεις. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο της Νίκαιας, που σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία είναι το μεγαλύτερο της χώρας σε αριθμό εξυπηρέτησης έκτακτων περιστατικών, εάν έκαναν αυτό για το οποίο έχουνε δεχτεί αλλεπάλληλες εκκλήσεις, δηλαδή να διορίσουν 12 νοσηλευτές και 6 τραυματιοφορείς των χειρουργείων, έστω από τη λίστα αιτήσεων για επικουρικό προσωπικό που υπάρχει στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια, τότε θα λειτουργούσαν καθημερινά όλες οι χειρουργικές αίθουσες και σε τρεις μήνες δεν θα υπήρχε καθόλου λίστα αναμονής. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο οι έξι από τις 10 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες. Παρόμοια εικόνα, ή και χειρότερη , υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ούτε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα εξαλείψουν τη διαφθορά στο ΕΣΥ;

Μία ακόμη έκφραση της χυδαιότητας του εγχειρήματός τους είναι το επιχείρημα ότι αφού υπάρχει ούτως ή άλλως δια-φθορά, δηλαδή υπάρχει παράνομο «φακελάκι», ας το «νομιμοποιήσουμε» για να έχει μερτικό και το κράτος. Στην ουσία ομολογούν ότι αντί να διώξουν με τις κλωτσιές από τα δημόσια νοσοκομεία τη μειοψηφία των εκβιαστών που παρασιτεί σε βάρος του ανθρώπινου πόνου και τους οποίους έχουμε δηλώσει από χρόνια ότι δεν τους θεωρούμε καν συναδέλφους μας, «νομιμοποιούν» τη διαφθορά τους έτσι ώστε να γλιτώσει και το κράτος κάποια λειτουργικά έξοδα. Η τακτική να εκβιάζεται ο πολίτης να πληρώνει «νόμιμο» κρατικό «φακελάκι», ιδιαίτερα τσουχτερό, για να μπορέσει να χειρουργηθεί στην ώρα του είναι η αποθέωση του κοινωνικού κυνισμού και της κοινωνικής χυδαιότητας.

► Έχετε εκφράσει και σοβαρές επιφυλάξεις και για την ασφαλή τους λειτουργία. Οι ίδιοι ομολογούν ανερυθρίαστα ότι παραβιάζεται με τον «θεσμό» αυτό ακόμα και η τυπική αστική νομοθεσία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του ελληνικού κράτους περί ανωτάτου ορίου ωρών εργασίας του ιατρικού προσωπικού, η οποία έχει θεσμοθετηθεί για την προστασία των ασθενών από ενδεχόμενη υπερκόπωση των γιατρών. Ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ στις 15/2, το ομολόγησε λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ρίσκο αλλά έτσι και αλλιώς όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ρίσκο». Προσπάθησε να ζυγίσει από τη μία μεριά το ρίσκο της πολύμηνης αναμονής και από την άλλη μεριά το ρίσκο του κουρασμένου αναισθησιολόγου.

Παράλληλα, ποιες αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας;

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να εργάζονται και σε ιδιωτικές κλινικές με μπλοκάκι, ενώ επίκειται αμέσως μετά η τρίτη ρύθμιση, την οποία έχει εξαγγείλει ήδη από τις 15/2 ο Άδωνις Γεωργιάδης, δηλαδή ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εισέρχονται ανεξέλεγκτα στα κατ’ όνομα δημόσια νοσοκομεία για να εκτελούν επί πληρωμής ιατρικές πράξεις. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός μίλησε συγκεκριμένα για ενοικίαση επ’ αμοιβή χειρουργικών αιθουσών δημόσιων νοσοκομείων σε ομάδες ιδιωτών χειρουργών. Ουσι-αστικά δηλαδή έχει εξαγγείλει ένα άμεσο σχέδιο πλήρους και βίαιης κατεδάφισης της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης.

Οδεύουμε λοιπόν ολοταχώς προς ένα πλήρως «ιδιωτικό» ΕΣΥ; Είναι εφικτό να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης;

Δυστυχώς η συνδικαλιστική και κοινοβουλευτική γραφειοκρατία δεν στέκεται στο ύψος της κρισιμότητας των περιστάσεων. Στην ΠΟΕΔΗΝ, οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ την Τσικνοπέμπτη τσίκνιζαν στην πλατεία Συντάγματος αγκαλιά με τον υπουργό και έβγαιναν χαμογελαστοί σε φωτογραφίες μαζί του. Στην ΟΕΝΓΕ και στην ΕΙΝΑΠ, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) και ΔΗ- ΠΑΚ (ΚΚΕ) έχουν εδώ και τρεις με τρεισήμισι μήνες μπλοκάρει κάθε κλαδική κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών και δεν έχουν δώσει καμία συνέχεια στην επιτυχημένη 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 29- 3θ/ιι. Στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, οι παρατάξεις της ΝΔ (ΔΗΚΙ) και Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) συγκυβερνούν στο προεδρείο, επιτρέποντας στον πρόεδρο να δίνει άλλοθι και συγχωροχάρτι σε αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, δηλαδή ως συλλογικότητα της αντισυστημικής ριζοσπαστικής Αριστεράς και κινηματικής αυτονομίας-ανεξαρτησίας στον χώρο των νοσοκομειακών γιατρών, έχουμε δηλώσει ότι διαχωρίζουμε τη θέση μας από αυτά τα καμώματα της συνδικαλιστικής κοινοβουλευτικής γραφειοκρατίας και έχουμε καλέσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και όλους τους υγειονομικούς να την παραμερίσουν και να οργανώσουν τον αγώνα από τα κάτω, με μαζικές γενικές συνελεύσεις. Επίσης έχουμε δηλώσει προς τον υπόλοιπο λαό ότι η αποτροπή αυτής της βίαιης κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης δεν είναι υπόθεση μόνο ή πρώτα και κύρια των υγειονομικών αλλά είναι υπόθεση όλου του λαού. Πρέπει να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός. Η συγκεκριμένη αντιδραστική αντιμεταρρύθμιση συνιστά μια νέα ποιότητα. Και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν και ανάλογες αντιδράσεις αποτροπής της.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: