Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Καρυστιανού προς Μητσοτάκη: Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί;

Η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023 έδωσε απάντηση -καταπέλτη στην κυβερνητική προσπάθεια να απεμπολήσουν κάθε ευθύνη για το μπάζωμα στον τόπο του εγκλήματος. Καλεί τον πρωθυπουργό να εμφανιστεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Την ώρα που η κυβέρνηση και ο έκλεκτός της πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχουν επιδοθεί σε ένα γαϊτανάκι ευθυνών για το ποιος έδωσε την ευθύνη για το μπάζωμα στα Τέμπη, με τον υφυπουργό Χρ. Τριαντόπουλο να μπαίνει στο «κάδρο» και τον συντονιστή της Πυροσβεστικής να διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, η Μαρία Καρυστιανού προέβη σε μια δήλωση - καταπέλτη με αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Τέμπη 2023 με δήλωσή της στο documentonews.gr καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει αυτοβούλως στην Εξεταστική Επιτροπή, τις εργασίες της οποίας έκλεισε άρον-άρον η κυβερνητική πλειοψηφία αρνούμενη να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες και ενώ η δικογραφία που παρέλαβαν οι βουλευτές - μέλη της επιροπής είναι λειψή, όπως κατήγγειλαν Β. Κόκκαλης και Μ. Αποστολάκη.

Η Μαρία Καρυστιανού ξεσπά στον απόηχο των δηλώσεων που έκαναν τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο Χρ. Τριαντόπουλος και ο Κ. Αγοραστός για το ποιος έχει την ευθύνη και τους ρωτά: «Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί;»

Συγκεκριμένα επισημαίνει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα η αλλοίωση του χώρου εγκλήματος.… Εγώ λοιπόν σήμερα αντί να απαντήσω στον κ. Αγοραστό θα απευθυνθώ στον πρωθυπουργό, ο όποιος υποστηρίζει ότι ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου και ότι στο έγκλημα των Τεμπών πρέπει να αποδοθούν σε όλους τους υπαίτιους οι ευθύνες. Συμφωνούμε κ. Μητσοτάκη, ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. Και αφού πιστεύετε ότι όντως ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, πράγμα που εγώ διαφωνώ πλήρως και μαζί μου πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός της χώρας μας, να μας δείξετε εμπράκτως τα όσα δημόσια δηλώνετε.

Παρακαλώ ως ένδειξη καθαρότητας και εντιμότητας να παρουσιαστείτε αυτοβούλως στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έγκλημα και όπου σύμφωνα με την νομοθεσία οφείλουν να παρουσιαστούν για να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Εμείς αλλά και όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε δημόσια, για πoιο λόγο δώσατε εντολή να αλλοιωθεί ο χορός του εγκλήματος. Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί; Διαφορετικά υπεκφεύγετε τις ευθύνες σας για ακόμη μια φορά. Μήπως επειδή ελπίζετε ότι κανένας από τους εισαγγελείς που εσείς διορίσατε, δεν θα τολμήσει να σας το ζητήσει».

Αναλυτικά η δήλωση της Μαρίας Καρυστιανού:

«Μόλις πληροφορήθηκα τις δηλώσεις του Κ. Τριαντόπουλου, ο οποίος κατά τη συνήθη τακτική των πολιτικών προσώπων, αποποιείται των ευθυνών του. Κύριοι, δόθηκε μια εντολή μπαζώματος. Ως ελάχιστο για εμάς, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας είναι να δοθεί ένα όνομα για αυτήν την αξιόποινη και υβριστική πράξη… Υπάρχουν εγκλήματα για τα οποία η απόδοση δικαιοσύνης είναι μονόδρομος… Οφείλετε να επιδείξετε σεβασμό στον άνθρωπο, στις αξίες του αλλά και στους νόμους της χώρας που ορκιστήκατε να υπηρετείτε…

Αυτή η εβδομάδα ήταν πάρα πολύ δύσκολη για εμάς και πραγματικά δεν είχα σκοπό να κάνω καμιά δήλωση. Μου ζητήθηκε όμως χθες από δημοσιογράφους να απαντήσω στον κ. Αγοραστό. Η δήλωση του κ. Αγοραστού έγινε πάνω σε δική μου παλαιότερη δήλωση η οποία όμως «ακούστηκε» ανήμερα της μαύρης επετείου… Η αλήθεια είναι ότι χθες απέρριψα αυτή την πρόταση διότι πραγματικά θεωρούσα ανούσιο να ξεκινήσω αυτό το δημόσιο διάλογο με τον κ. Αγοραστό.

Αλλά νιώθω ότι θα ήθελα να κάνω μία δήλωση όχι απέναντι στον κ. Αγοραστό αλλά απέναντι σε δύο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα τα οποία έκαναν δηλώσεις την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Την ημέρα που σκοτώθηκαν τα παιδιά μας. Ή μία δήλωση αφορά την κα. Μπακογιάννη, η οποία μας είπε ότι θα έπρεπε να μπούμε στα παπούτσια του κ. Καραμανλή γιατί είναι τραγικό να είσαι υπουργός και να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο… Κα Μπακογιάννη, τραγικό είναι να είσαι 19 χρονών να επιστρέφεις χαρούμενη στο σπίτι σου και να σκοτώνεσαι με τον πιο φρικτό και άδικο θάνατο.

Τραγικό είναι να καταδικάζεται για το υπόλοιπο της ζωής σου στον πιο ανείπωτο πόνο και το μόνο που σκέφτεσαι και να παρακαλάς είναι άραγε πόσο σύντομα θα έρθει εκείνη η τελευταία μέρα της ζωής σου που θα σε γλιτώσει από το πένθος και θα ξανά συναντήσεις το χαμένο σου παιδί.

Όσο για τον κ. Καραμανλή δε νομίζω ότι έχει επηρεαστεί τόσο πολύ η ζωή του. Τουλάχιστον μέχρι τώρα και όταν θέλει να αγκαλιάσει τα παιδιά του απλά ανοίγει τα χέρια του. Η επόμενη δήλωση που την θεωρώ ύψιστη ύβρη και ως προς το περιεχόμενο της αλλά και ως προς την επιλογή της μέρας που έγινε, αφορά τον πρωθυπουργό. Ο οποίος μας δήλωσε για ακόμη μια φορά ότι θα χυθεί άπλετο φως, θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, και θα καταρρεύσουν οι παράλογες και ψευδείς φήμες όταν την ίδια στιγμή παίζει παντού βίντεο με τον κ. Τριαντόπουλο, εντολοδόχο του κ. Μητσοτάκη να μας δηλώνει πόσο γρήγορα και πόσο αποτελεσματικά «τακτοποιήθηκε» ο χώρος του εγκλήματος….

Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα η αλλοίωση του χώρου εγκλήματος.… Εγώ λοιπόν σήμερα αντί να απαντήσω στον κ. Αγοραστό θα απευθυνθώ στον πρωθυπουργό, ο όποιος υποστηρίζει ότι ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου και ότι στο έγκλημα των Τεμπών πρέπει να αποδοθούν σε όλους τους υπαίτιους οι ευθύνες. Συμφωνούμε κ. Μητσοτάκη, ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως και ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι. Και αφού πιστεύετε ότι όντως ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, πράγμα που εγώ διαφωνώ πλήρως και μαζί μου πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός της χώρας μας, να μας δείξετε εμπράκτως τα όσα δημόσια δηλώνετε.

Παρακαλώ ως ένδειξη καθαρότητας και εντιμότητας να παρουσιαστείτε αυτοβούλως στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά το έγκλημα και όπου σύμφωνα με την νομοθεσία οφείλουν να παρουσιαστούν για να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Εμείς αλλά και όλοι οι Έλληνες θα θέλαμε πάρα πολύ να ακούσουμε δημόσια, για πoιο λόγο δώσατε εντολή να αλλοιωθεί ο χορός του εγκλήματος. Τι φοβόσασταν ότι θα αποκαλυφθεί; Διαφορετικά υπεκφεύγετε τις ευθύνες σας για ακόμη μια φορά. Μήπως επειδή ελπίζετε ότι κανένας από τους εισαγγελείς που εσείς διορίσατε, δεν θα τολμήσει να σας το ζητήσει.

Και να γνωρίζετε ότι οι δηλώσεις εντυπωσιασμού που συνηθίζετε να κάνετε είναι προσβλητικές για εμάς, για την μνήμη των παιδιών μας και υποτιμούν τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων».

Γαϊτανάκι ευθυνών

Από νωρίς το πρωί, σήμερα, είναι σε εξέλιξη μια οργανωμένη προσπάθεια από το Μαξίμου να απαντήσει στην σφοδρή κριτική και τις καταγγελίες για το μπάζωμα στου σημείου της τραγωδίας των Τεμπών.

Κυβερνητικές πηγές, κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο Χρήστος Τριαντόπουλος έσπευσαν να διαψεύσουν τα όσα καταγγέλλονται από πολλούς, ανάμεσά τους και η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος των Τεμπών, ενώ πέταξαν το μπαλάκι στην πυροσβεστική και τον Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελο Φαλάρα.

Ο ίδιος, όμως, σήμερα το μεσημέρι μίλησε στο documentonews.gr και διέψευσε με τη σειρά του τα όσα ισχυρίστηκε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και τα όσα διέρρεαν πηγές από το Μαξίμου.

Ειδικότερα ο κ. Φαλάρας αναφέρει στην ιστοσελίδα: Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί -για λόγους στατικότητας του πεδίου- ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια. Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή.

Σε ερώτηση εάν είχε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου ο κ. Φαλάρας ξεκαθάρισε « όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση. Έχω πικρία αν λέει ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου».

Σενάρια συνωμοσίας, επίθεση στα κόμματα

Οι κυβερνητικές πηγές στην προσπάθεια να απαντήσουν στην κριτική, αλλά και στην καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού έλεγαν σήμερα: «Ένα σενάριο συνωμοσίας εξυφαίνεται τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί για μικροπολιτικούς λόγους το βαρύ πένθος και η δικαιολογημένη οργή των συγγενών των 57 θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ένα αφήγημα που δείχνει ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα είναι διατεθειμένα να υιοθετήσουν ακραία σενάρια που διακινούνται προκειμένου να δημιουργήσουν, για πολλοστή φορά, μια εικόνα συγκάλυψης. Ο λόγος για τα σενάρια περί “μπαζώματος” του σημείου του τραγικού δυστυχήματος με δήθεν άνωθεν πολιτική εντολή» αναφέρουν και συνεχίζουν «Και αυτό παρά το γεγονός ότι κανένας από τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους αλλά και τον ίδιο τον πρώην περιφερειάρχη δεν θέτουν θέμα εντολής για τις ενέργειες που έγιναν. Ενέργειες άμεσα συνδεδεμένες με τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων που ισχύουν και τα οποία ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή μετά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο συρμών στην περιοχή των Τεμπών με μοναδικό γνώμονα την έρευνα, τη διάσωση και την ασφαλή μεταφορά των διασωθέντων στα νοσοκομεία. Το δήθεν ”μπάζωμα” που επικαλούνται ανοιχτά πλέον εκπρόσωποι κομμάτων έχει εξηγηθεί από την πρώτη στιγμή».

Σήμερα είχαμε και την πρώτη επίσημη τοποθέτηση από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και σημερινό υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Τριαντόπουλος μίλησε στη Βουλή και εμμέσως πλην σαφώς έδειξε προς την πλευρά της Πυροσβεστικής για το μπάζωμα.

«Θέλω να υπογραμμίσω το εξής: δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του συντονιστικού», τα λόγια του υφυπουργού, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε  «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο συντονιστικό έπειτα από αίτημα της πυροσβεστικής αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις στους χώρους για ένα τέτοιο μεγάλο δυστύχημα. Διαμόρφωσαν τον χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις διαδικασίες και τις ανάγκες. Οχι με εντολές…». Επισήμανε δε πως οι αρμόδιοι προχώρησαν στις ανάλογες ενέργειες για να ολοκληρώσουν το «πραγματικά δύσκολο έργο τους» και να ολοκληρώσουν την έρευνα και να ανταποκριθούν στην αγωνία των συγγενών και των οικείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: