Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Απαντήσεις στον βουλευτή Σάμου για τις θέσεις των ιατρών του Γ.Ν. Σάμου

Απαντήσεις έδωσαν στον βουλευτή Σάμου: Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΑΜΟΥ, το Δ.Σ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝ Σάμου για τις θέσεις των ιατρών του Γ.Ν. Σάμου.

Είναι λίαν επιεικώς λυπηρό και απαράδεκτο να ακούς το Βουλευτή του νησιού και συνάμα Ιατρό να μιλάει για μη ευνοϊκούς δείκτες προκειμένου να δικαιολογήσει τις ανεπαρκείς κινήσεις του για την αναβάθμιση του νοσοκομείου.

Τουλάχιστον ο Βουλευτής της Χίου ο οποίος δεν ζήτησε καμία θέση (υπάρχουν και χειρότερα) έσπευσε να το καλύψει μιλώντας για τυπογραφικό λάθος!!!

Θα περιμέναμε κ. Βουλευτά τόσο από εσάς όσο και από τη Διοικήτρια να αναγνωρίσετε..

τουλάχιστον ότι όλο αυτό το διάστημα με υπερπροσπάθεια και ξεπερνώντας συνέχεια τις αντοχές μας, με το ελάχιστο προσωπικό που απέμεινε στο νοσοκομείο (το οποίο θα μειωθεί κι άλλο, λόγω της πενταετίας) διεξήχθησαν σε ένα έτος 648 χειρουργεία (τακτικά και επείγοντα) από Σάμο κυρίως, Ικαρία και από άλλα νησιά.

(Φαίνεται ότι η Ικαρία ξεπέρασε τους δείκτες και έστελνε τα χειρουργικά περιστατικά σε μας για να ανεβάσουμε και εμείς τους δικούς μας. Η εκεί Διοικήτρια όμως προς τιμήν της πήρε 3 θέσεις και μάλιστα με βαθμό διευθυντή για να κάνει τις προκηρύξεις ελκυστικές. Μπράβο της!!)

Όλα αυτά τα χ/α και άλλα μικροχειρουργεία που γίνονται στα ΤΕΠ πραγματοποιήθηκαν με μόνο 2 χειρουργούς (ο τρίτος είχε αναρρωτική λόγω σοβαρού θέματος υγείας και προκειμένου να βοηθήσει τους συναδέλφους του επέστρεψε νωρίτερα από ότι  θα έπρεπε), με μόνο 2 αναισθησιολόγους, με μόνο 2 ορθοπεδικούς (ο ένας βρισκόταν σε άδεια για συνταξιοδότηση και ο Επιμελητής Α που προσελήφθη (αν δεν το γνωρίζετε), σας γνωστοποιούμε  ότι απουσιάζει από την εργασία του περισσότερες από 100 ημέρες αδικαιολόγητα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διευθυντή του τμήματος και συνεχίζει, ενώ εσείς τον παρουσιάζετε ως ενεργό προσωπικό.

Η διοίκηση  φέρει πλήρως την ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση η οποία οδήγησε τους ορθοπεδικούς και το λοιπό προσωπικό να υπερβάλουν εαυτόν προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ορθοπεδικές επεμβάσεις.

Η πνευμονολόγος στην οποία αναφέρεστε απουσίαζε όλο το έτος, λόγω νόμιμης άδειας ανατροφής.

Η ΜΕΘ κάλυπτε και συνεχίζει όλο το Αιγαίο (δέχεται περιστατικά από Ρόδο, Κάλυμνο, Αγαθονήσι, Πάτμο, ακόμα και από Σύρο) ούτε αυτοί είχαν ευνοϊκούς δείκτες;

Οι οποίοι πως προκύπτουν; Από ένα πρόγραμμα εταιρείας στο οποίο να σημειωθεί δεν καταγράφονται τα περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο μετά τις 15:00 το μεσημέρι, ούτε τις αργίες, ούτε τα Σαββατοκύριακα διότι δεν υπάρχει γραμματεία.

Σε συναντήσεις που είχαμε σας ενημερώσαμε γι’ όλα τα προβλήματα αλλά δεν έγινε τίποτα.

Μην προσπαθείτε λοιπόν την ανυπαρξία των ενεργειών σας και την έλλειψη υποστήριξης στο νοσοκομείο να την επιρρίψετε στο προσωπικό  το οποίο δουλεύει με ποσοστό μικρότερο του 50% το δυναμικού του. Αυτό προσβάλει την Ιατρική κοινότητα και τους πολίτες του νησιού που σας εμπιστεύτηκαν.

Εσείς και η Διοικήτρια, πήρατε μόνο μία θέση παιδιάτρου και αυτή Επιμελητή Β’ και για το υπόλοιπο προσωπικό μόνο μία θέση τραυματιοφορέα. Αναφερθήκατε στις προκηρύξεις που βγήκαν άγονες. Γιατί δεν ξανά προκηρύσσονται μέχρι να καλυφθούν; Αναφερθήκατε σε μειωμένη επισκεψιμότητα. Ποιος ασθενής θα έρθει για ΩΡΛ, Οφθαλμίατρο, Ενδοκρινολόγο, Γαστρεντερολόγο αφού δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες;

Ενώ τα ΤΕΠ και η Παθολογική κλινική θυμίζουν νοσοκομεία τριτοκοσμικών χωρών.

Όλα αυτά είναι εις βάρος των κατοίκων του νησιού και των εργαζομένων στο χώρο υγείας. Είμαστε ένα ακριτικό νησί και πρέπει το δημόσιο νοσοκομείο να λειτουργεί όσο το δυνατόν αρτιότερα, καθώς η πρόσβαση σε άλλες δομές υγείας ειδικά το χειμώνα καθίσταται πολλές φορές αδύνατη.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δ.Σ  Ε.Ν.Ι.Σ (ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΑΜΟΥ)

Δ.Σ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Διαβάζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση-ενημέρωση του Βουλευτή Σάμου και συναδέλφου για τις θέσεις ιατρών του νοσοκομείου Σάμου νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την άποψή μου ως κάτοικος του νησιού και εργαζόμενος στο νοσοκομείο.

Η συσχέτιση της «πληρότητας κλινών» με τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των ιατρών  του νοσοκομείου στερείται κάθε  λογικής  και κυρίως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, διότι:

Βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη ενός νοσοκομείου, όπως γνωρίζει ο συνάδελφος βουλευτής,  είναι  η λειτουργία τουλάχιστον των βασικών τμημάτων  πρώτης γραμμής, ανεξαρτήτως πληρότητας κλινών. Η λειτουργία αυτή εξασφαλίζεται με  τη φυσική παρουσία ενός ιατρού όλο το 24ωρο σε κάθε τμήμα της πρώτης γραμμής.

Αυτό επιτυγχάνεται οριακά με την υπηρεσία τουλάχιστον 4 ιατρών σε κάθε τμήμα, με τις (ήδη εξαντλητικές)  8 εικοσιτετράωρες βάρδιες το μήνα του κάθε ιατρού, πέραν της πρωινής του εργασίας.   Ως εκ τούτου η ελάχιστη ανάγκη επιπλέων ιατρών στα βασικά τμήματα του νοσοκομείου Σάμου είναι 8 άτομα, όπως επανειλημμένως εισηγήθηκα ο ίδιος στη Διοίκηση και στη 2η ΥΠΕ.  Από αυτές τις θέσεις προκηρύχθηκε η μία…   Ξαναδιαβάζοντας λοιπόν τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εν λόγω ενημέρωση, με μια λογική προσέγγιση, είναι εμφανές ότι η  μοναδική «χαμηλή πληρότητα» αφορά  τους ιατρούς των τμημάτων της πρώτης γραμμής και όχι τους ασθενείς…

Όπως γνωρίζει ο συνάδελφος βουλευτής, η χαμηλή πληρότητα των κλινών ενός επαρχιακού νοσοκομείου δεν ερμηνεύεται απαραίτητα ως χαμηλή ανάγκη για νοσηλεία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού. Αντιθέτως μπορεί να δηλώσει καλή διαχείριση των ασθενών με αποτελεσματικές θεραπείες, γρήγορα εξιτήρια, μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Όλα αυτά επιτρέπουν τη μείωση του χρόνου νοσηλείας και την απελευθέρωση κλινών.

Μπορεί να δηλώσει καλή διαχείριση των ασθενών στο τμήμα επειγόντων που μειώνει τις άσκοπες νοσηλείες δίνοντας οδηγίες για κατ’ οίκον θεραπεία. Μπορεί να δηλώσει  εξέλιξη και εκσυγχρονισμό των χειρουργικών τεχνικών (π.χ. λαπαροσκοπικές επεμβάσεις) που επιτρέπουν την γρήγορη κινητοποίηση και μειώνουν δραστικά το χρόνο νοσηλείας. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατήρησα, από τη θέση που κατέχω, ότι, παράλληλα με τη μικρή μείωση της πληρότητας κλινών, υπάρχει σημαντική ποσοτική και ποιοτική αύξηση των παροχών υγείας στο νοσοκομείο Σάμου, δυστυχώς εις βάρος των περισσοτέρων ιατρών που καλούνται να αναπληρώσουν τις ελλείψεις με υπερεφημέρευση και εξαντλητικές βάρδιες.

Η άμεση ανάγκη του νοσοκομείου Σάμου είναι η πλήρωση τουλάχιστον των θέσεων  ιατρών  που εξασφαλίζουν την ύπαρξή  του, και όχι φιλοσοφικές συζητήσεις περί πληρότητας κλινών ή και σενάρια επιστημονικής φαντασίας για δημιουργία νέων τμημάτων (π.χ. αιμοδυναμικό εργαστήριο) που εξ ορισμού θα έχουν ελάχιστη «πληρότητα»  λόγω πληθυσμού,  και πολύ δύσκολα θα στελεχωθούν από ιατρούς λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Τέλος, από την προσεκτική ανάγνωση της εν λόγω ανακοίνωσης, προκύπτει ότι πολλές θέσεις που προκηρύχθηκαν υπήρξαν «άγονες» και δεν πληρώθηκαν, όπως αυτή  της, πλέον μη βιώσιμης, ΜΕΘ.  Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιατρούς της ενδοχώρας να προσέλθουν στο νοσοκομείο Σάμου, αλλά ούτε από ιατρούς από τη Σάμο να παραμείνουν στο τόπο τους. Υπάρχει κίνητρο για αυτούς τους ιατρούς; Η μοναδική «προσφορά»  είναι η αναγκαστική υπερβολική εργασία, από την οποία προκύπτουν πρόσθετες αμοιβές με μικρή αύξηση του ετησίου εισοδήματος. Αυτές οι αμοιβές στο τέλος του χρόνου επιστρέφονται σχεδόν ολόκληρες στην εφορία διότι μεταβάλλεται η φορολογική κλίμακα…

Fabio Giardina,

Διευθυντής ΜΕΘ και 

Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝ Σάμου


Δεν υπάρχουν σχόλια: