Το αντεργατικό μέτρο, το οποίο πάρθηκε από την κυβέρνηση με πρόφαση τη δεινή οικονομική θέση της χώρας και με την «υπόσχεση» ότι θα είχε προσωρινό χαρακτήρα (τριετία), γίνεται πλέον μόνιμο, ενταφιάζοντας οριστικά μια σημαντική κατάκτηση των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτό το αν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα που θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στο 2010 θα κατοχυρώσουν τελικά τα δικαιώματά τους και θα λάβουν σύνταξη με το ισχύον καθεστώς.
Τα συγκεκριμένα νέα βάρβαρα μέτρα, που έρχονται να προστεθούν σ' ένα νομοσχέδιο που διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση, «κλείδωσαν» χτες στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης (Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Λοβέρδος, Χ. Παμπούκης, Θ. Πάγκαλος και Γ. Κουτρουμάνης). Αρχικά το θέμα του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού ήταν να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες, αλλά τελικά θα γίνει σήμερα νέα συνεδρίαση στην οποία η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει το τελευταίο παράγγελμα εκτέλεσης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, από εδώ και στο εξής οι προϋπολογισμοί των Ταμείων θα συντάσσονται υπολογίζοντας το κόστος μόνο 12 συντάξεων το χρόνο. Ετσι, η 13η και 14η σύνταξη κόβονται σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και αντί αυτού ένα τμήμα των συνταξιούχων θα λαμβάνει επιδόματα, το ύψος των οποίων θα εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας!
Σημειώνεται ότι το πρώτο βήμα σε αυτή την εξέλιξη έγινε τον περασμένο Μάη, με δύο νομοθετήματα της κυβέρνησης, τα οποία για μια τριετία «έκοβαν» τις συντάξεις αυτές και τις αντικαθιστούσαν με συνολικά επιδόματα 800 ευρώ (400 ευρώ για επίδομα Χριστουγέννων, 200 ευρώ επίδομα Πάσχα και 200 ευρώ επίδομα αδείας), τα οποία όμως δίνονταν μόνο σε αυτούς που είχαν συνολικές συντάξιμες αποδοχές κάτω των 2.500 ευρώ και δεν είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Τώρα η περικοπή αυτή γίνεται μόνιμη και σχετική διάταξη θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που θα καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος είπε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν 12 συντάξεις και για να χρυσώσει το χάπι ισχυρίστηκε ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί τα επιδόματα αυτά να αυξηθούν...
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ενώ προωθεί τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα συνεχίζει να υποβάλλει τους εργαζόμενους στο «μαρτύριο της σταγόνας». Ετσι χτες προέκυψε και «νέο ζήτημα», αυτή τη φορά για το εάν όσοι υπάλληλοι του Δημοσίου θεμελίωσαν δικαίωμα μέσα στο 2010 ή είχαν ήδη κάνει αιτήσεις συνταξιοδότησης, τελικά θα κατοχυρώσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα με το ισχύον καθεστώς ή θα επιβληθούν και σε αυτούς οι νέες ανατροπές. Και τούτο διότι, σύμφωνα με κείμενο του ΔΝΤ, προσδιοριζόταν ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί μέσα στο 2010 θα υπάγονταν στις ρυθμίσεις του νέου Ασφαλιστικού. Κυβερνητικά στελέχη και στη Βουλή υποστήριξαν ότι αυτό υπήρχε σε προσχέδιο του μνημονίου αλλά μετά από διαπραγμάτευση απαλείφθηκε. Ομως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, καθώς η κυβέρνηση δε διστάζει να κάνει αιφνιδιασμούς όπως ακριβώς έγινε και με τη 13η και 14η σύνταξη.
«Είμαστε συνεταιράκια»
Εξάλλου χτες μετά το τέλος της σύσκεψης για το Ασφαλιστικό κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, σημείωσε: «Οι συνεννοήσεις με την "τρόικα" δε σταματάνε ποτέ. Είμαστε παντρεμένοι μαζί της για χρόνια. Είμαστε συνεταιράκια»! Ενώ ο πρωθυπουργός στο ίδιο πνεύμα στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο τόνιζε ότι «μας περιμένουν ακόμη δύσκολα χρόνια...», προδιαγράφοντας ουσιαστικά νέες αντεργατικές παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα δώσει σήμερα το «πράσινο φως» για ένα αντιασφαλιστικό τερατούργημα, με το οποίο θα καθορίζονται 40 χρόνια υποχρεωτικής εργασίας για πλήρη σύνταξη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μείωση του συντάξιμου μισθού μέχρι και 40% συντελεστή αναπλήρωσης, μεσοσταθμικά στα 42%, αντί του 70% για τα 35 χρόνια εργασίας και άρα συντριπτική συρρίκνωση των συντάξεων.
Με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα «κλειδώνουν» σήμερα και οι ανατροπές στα Εργασιακά, υπερδιπλασιάζεται το ποσοστό απολύσεων, μειώνεται κατά 50% η αποζημίωση λόγω απόλυσης, ο κατώτατος μισθός μειώνεται στα 590 ευρώ μεικτά, υπονομεύονται συνολικά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου εμφανίστηκε χτες ότι τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται για να «εξασφαλιστούν οι συντάξεις στο μέλλον» και για να γίνει η «οικονομία μας πιο ανταγωνιστική»! Δηλαδή ομολογεί ότι οι συντάξεις και όλα τα εργασιακά δικαιώματα δίνονται βορά και στο μέλλον για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
rizospastis (25/6)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου