Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ηλικίας ... 150.000 ετών ο πρώτος άνθρωπος του Αιγαίου

Παροχή άδειας για συστηματική ανασκαφή σε παλαιολιθική θέση στην περιοχή του Λισβορίου της Λέσβου αποφασίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για χώρο της μέσης παλαιολιθικής περιόδου, αποδεικτικό της πρώτης εγκατάστασης ανθρώπου στο Αιγαίο πριν από 120.000 με 150.000 χρόνια. Ωστόσο, από την έρευνα δεν αποκλείεται να προκύψει ότι η ανθρώπινη παρουσία εμφανίστηκε στην περιοχή έως και 200.000 χρόνια πριν από σήμερα.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επέτρεψε με απόφασή του πριν από τρεις εβδομάδες να διεξαχθεί συστηματική ανασκαφική έρευνα  από το Πανεπιστήμιο Κρήτης υπό τη διεύθυνση της αναπληρώτριας καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Νένας Γαλανίδου. Η ανασκαφή θα πραγματοποιηθεί σε ένα μεγάλο ελαιώνα που ονομάζεται Ροδαφνίδια, δύο χιλιόμετρα δυτικά του Λισβορίου, όπου εδώ και χρόνια έχουν εντοπισθεί τα ίχνη της παλαιολιθικής αυτής εγκατάστασης. Μάλιστα, σχετική δημοσίευση υπήρξε στο περιοδικό «Αρχαιολογία» πριν από έντεκα χρόνια, το Σεπτέμβριο του 2000.

Τα ίχνη του οικισμού στα Ροδαφνίδια μάς δίνουν το δικαίωμα για ένα ταξίδι στην ιστορία του πλανήτη και της ανθρώπινης παρουσίας σε αυτόν, το οποίο συντείνει ουσιαστικά στην προσπάθεια που καταβάλλεται τον τελευταίο καιρό για να χαρακτηρισθεί όλη η Λέσβος παγκόσμιο γεωπάρκο.
"Πράγματι", αναφέρουν οι ερευνητές που ασχολούνται με το ζήτημα στην ανακοίνωση τους στο περιοδικό Αρχαιολογία το Σεπτέμβριο του 2000, "42 χιλιόμετρα δυτικά της Μυτιλήνης, στην Κοινότητα Πολιχνίτου, εντοπίσαμε τα ίχνη μιας υπαίθριας εγκατάστασης της Παλαιολιθικής εποχής.

Η τοποθεσία, ένας μεγάλος ελαιώνας, ονομάζεται Ροδαφνίδια. Ο παλαιολιθικός λιθώνας που εντοπίσαμε έχει έκταση μεγαλύτερη από 400 στρέμματα. Σε όλη αυτή την έκταση υπάρχουν άφθονα αποκρούσματα και εργαλεία, τα οποία δεν φέρουν σημάδια μεταφοράς τους από το νερό, γεγονός που υποδηλώνει επιτόπια παραγωγή. Τα περισσότερα εργαλεία έχουν παραχθεί με άμεση κρούση σκληρού κρουστήρα, όπως φαίνεται από το μεγάλο βολβό που φέρουν. Λίγα μόνο έχουν μικρό βολβό, πιθανώς λόγω χρήσης διπολικής λάξευσης του πυρήνα. Τέλος, αρκετά παρουσιάζουν τεχνητή αφαίρεση του βολβού".

Στο σύνολο οι ερευνητές ξεχώρισαν κάθε λογής εργαλεία, ενώ, όπως σημειώνουν, απουσιάζουν τελείως τα όστρακα αγγείων. Τα χαρακτηριστικά της λιθοτεχνίας σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές στα Ροδαφνίδια ανήκουν στη Μέση Παλαιολιθική εποχή ενώ κάποια στοιχεία μπορούν ίσως να φτάσουν τη χρονολογία ζωής στο χώρο στο τέλος της Κατώτερης Παλαιολιθικής (200.000 χρόνια πριν από σήμερα).

Όπως η κ. Νένα Γαλανίδου δήλωσε, η ανασκαφή στα Ροδαφνίδια θα ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη.

 Πηγή: Περιοδικό "Αρχαιολογία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: