Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Έφυγε ο Σόκρατες, ένας μύθος του ποδοσφαίρου

Ένας μύθος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Σόκρατες, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 57 ετών, τα ξημερώματα της Κυριακής στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν» στο Σάο Παόλο, υποκύπτοντας σε σηψαιμικό σοκ.

Ποιος ήταν

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με άριστη τεχνική κατάρτιση, φαντασία, ικανότητα στο σκοράρισμα, την οργάνωση του παιχνιδιού ενώ φημιζόταν και φημιζόταν για τις «τυφλές» πάσες του.

Πανύψηλος για την εποχή του ( 1,92 ) φόραγε πάντα μια μαύρη κορδέλα στα μαλλιά μέσω της οποίας εξέφραζε την αντίθεση του σε κάθε είδους καθεστώς.
Ο Σόκρατες είχε σπουδάσει ιατρική (το παρατσούκλι του ήταν «ιατρός») και έχει διδακτορικό στη φιλοσοφία.

Εθνική Βραζιλίας

Ο Σόκρατες αγωνίστηκε ως αρχηγός με την Εθνική ομάδα της Βραζιλίας, της χώρας του, στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986. Η Βραζιλία τότε είχε μια από τις καλύτερες εθνικές ομάδες και στις δύο διοργανώσεις ήταν το μεγάλο φαβορί, έπεσε όμως το 1982 στην ασταμάτητη Ιταλία του Πάολο Ρόσι, όπου σε έναν αγώνα θρίλερ ο Σώκρατες έβαλε ένα υπέροχο και δύσκολο γκολ.

Το 1986 ,ήταν η σειρά της φιλόδοξης Γαλλίας του Μισέλ Πλατινί να στερήσει από τον Σόκρατες την ευκαιρία για διάκριση στο Παγκόσμιο κύπελλο. Σε αυτό τον αγώνα μάλιστα ο Σόκρατες αστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι.

Συνολικά με την Εθνική Βραζιλίας συμμετείχε από τον Μάιο του 1979 μέχρι τον Ιούνιο του 1986 σε 63 αγώνες και σκόραρε 25 φορές.

Γενικά υπήρξε πολύ αγαπητός, αφού μέσω του ποδοσφαίρου εξέφραζε και την αντίθεσή του στη στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία.
Το 1989 επέστρεψε στην πρώτη του ομάδα, την Μποταφόγκο, όπου έκλεισε την επαγγελματική καριέρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: