Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Τραγικός θάνατος 10χρονης προσφυγοπούλας στη Σάμο-Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Σάμου

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στις 24/12, 12:30 το μεσημέρι στη Σάμο, όταν μια 10χρονη προσφυγοπούλα έχασε τη ζωή της στο λιμάνι την ώρα που περίμενε να καταγραφεί στο Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, το άτυχο κοριτσάκι ξέφυγε από την προσοχή των γονιών του και χτυπήθηκε από ανυψωτικό περονοφόρο όχημα, ο οδηγός του οποίου δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Της παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες από τον γιατρό των προσφύγων στον ιατρικό οικίσκο που βρίσκεται στο λιμάνι Μαλαγαρίου, όμως δεν είχε τις αισθήσεις της, έφερε συντριπτικά κατάγματα σε όλο της το σώμα κι είχε υποστεί μυδρίαση. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των γιατρών και των διασωστών του ΕΚΑΒ, η μικρούλα κατέληξε κατά την μεταφορά της στο Νοσοκομείο Σάμου.

Ο οδηγός, σε κατάσταση ισχυρού σοκ, συνελήφθη και κρατείται. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες προανάκρισης από το Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ η νεκροψία-νεκροτομή της άτυχης προσφυγοπούλας θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Δεκεμβρίου.

Η 7μελής οικογένεια της μικρής, μόλις είχε αφιχθεί στη Σάμο με λέμβο από τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια και ανέμενε τη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών.

Συγκλονισμένη από το συμβάν η κοινωνία της Σάμου, αναφέρεται στην υποστελέχωση των δομών που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές, την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού και χαρτογράφησης υπηρεσιακών αναγκών στην υποδοχή και παραμονή των προσφύγων καθώς και στην αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός ειδικού και τοπικού συντονιστικού οργάνου, με μόνη αρμοδιότητα το μεταναστευτικό. Σημειώνεται ότι, στη Σάμο φτάνουν καθημερινά δεκάδες ανήλικα και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργηθεί μια δομή φύλαξης, παραμονής και φροντίδας τους μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης και μετάβασής τους στην Αθήνα.

Δεν έχει τέλος η προσφυγική τραγωδία τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο λιμάνι της Σάμου με ένα 10χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν το οποίο έχασε τη ζωή του από περονοφόρο όχημα του Δήμου που μετακινούσε κάδους απορριμμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι «ανεξάρτητα από τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος - που διερευνούνται από το Λιμεναρχείο και τις ενδεχόμενα διοικητικές ευθύνες που πρέπει άμεσα να διερευνηθούν από τον Δήμο Σάμου - με το γεγονός αυτό αναδεικνύονται οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την προχειρότητα και τον πλημμελή τρόπο με τον οποίο εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας.

Το κέντρο προσωρινής “φιλοξενίας” στο Μαλαγάρι μέσα στο χώρο φόρτωσης του λιμανιού με τις διαβόητες ΜΚΟ να διαγκωνίζονται στην κατάληψη χώρου και στην παροχή “βοήθειας” αντί για μόνιμες και επαρκείς κρατικές δομές, αποτελεί παράδειγμα αυτής της εγκληματικής προχειρότητας.

Όπως παράδειγμα αυτής της αποτρόπαιας αντιμετώπισης αποτελεί και η άθλια κατάσταση στο χώρο του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών έξω από το Βαθύ όπου οι “δεύτερης διαλογής” πρόσφυγες που αποκαλούνται μετανάστες ζουν σε σκηνές στο ύπαιθρο, χωρίς σίτιση, στο έλεος των ΜΚΟ που και εδώ κυριαρχούν και υποδεικνύουν με έντονο τρόπο σε φορείς του λαϊκού κινήματος- όπως έγινε σήμερα- “να σταματήσουν να μοιράζουν τρόφιμα, γιατί αυτό είναι δική τους αρμοδιότητα”.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ και ο ΟΗΕ αντί να δεχθούν την πρόταση του ΚΚΕ να φεύγουν άμεσα οι πρόσφυγες με τσάρτερ και άλλα μεταφορικά μέσα για τις χώρες προορισμού τους, ακολουθούν την τιμωριτική τακτική της τεράστιας και επικίνδυνης ταλαιπωρίας, αφού πρώτα διαλεχτούν ανάλογα με τις ανάγκες των σκλαβοπάζαρων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Το δυστύχημα είναι μια αφορμή –μέρες Χριστουγέννων- να ξεσηκωθεί λαϊκή κατακραυγή γι’ αυτή την άθλια κατάσταση και να απαιτηθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας και συνδρομής των προσφύγων, αποκλειστικά από κρατικές δομές με το απαραίτητο προσωπικό και να σταματήσει, επιτέλους, ο “φιλανθρωπικός τουρισμός” των ΜΚΟ με το αζημίωτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: