Αν και σύντομη η θητεία μας, μόλις από τα τέλη Φλεβάρη, το Δ.Σ του Συλλόγου έχει μια πλούσια και άοκνη δράση τόσο σε θέματα θέσεων όσο και δράσεων.
Να θυμίσουμε ότι τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές κυρίαρχο ζήτημα ήταν η αξιολόγηση και η αποτροπή της σε επίπεδο σχολείων. Κάναμε συνεχείς προσπάθειες για την αποφυγή ορισμού ομάδων εργασίας, με κήρυξη συνεχών στάσεων εργασίας, πετύχαμε το μπλοκάρισμα των σεμιναρίων των διευθυντών και των αντίστοιχων ενημερωτικών συναντήσεων των νηπιαγωγών, αποφύγαμε τη δημιουργία portfolio για τους μαθητές του νηπιαγωγείου (που έγινε πράξη επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγών αντέδρασε και κινητοποιήθηκε δυναμικά), αξιοποιήσαμε τη δυνατότητα απεργίας-αποχής από κάθε αξιολογική διαδικασία και, τέλος, υιοθετήσαμε το ενιαίο κείμενο της ΔΟΕ στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων του νησιού, ώστε να αποτρέψουμε τη δυνατότητα κατηγοριοποίησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
Από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών μας, συνεχίσαμε με την ίδια δυναμική τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση και στο χορό των εκατομμυρίων που φαινόταν ότι αυτή σηματοδοτούσε και πήραμε μαχητική θέση ενάντια σε ό,τι προσπάθησε να θίξει εργασιακά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα δικά μας ή των μαθητών μας και πάνω από όλα την εικόνα του Δημόσιου Σχολείου όπως το θέλουμε και το οραματιζόμαστε. Συγκεκριμένα:
1. Με έγγραφο του Συλλόγου, καταγγείλαμε την απόφαση του νέου υπουργού περί παροχής υπερωριακών αμοιβών στα στελέχη της Διοίκησης που ασχολούνταν με την αξιολόγηση και ζητήσαμε την ανάκλησή της, την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση και την αυτό-αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων και τη διάθεση των κονδυλίων αυτών για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των σχολείων.
2. Στο θέμα που προέκυψε με τις υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων Δ.Ε. στην Π.Ε., ζητήσαμε την άμεση κατάργηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, την εκ νέου σύνταξή του και την υλοποίησή του με διαφανείς, αξιοκρατικές και δίκαιες διαδικασίες, τη δημιουργία οργανικών θέσεων στην Α/βάθμια Εκπ/ση, και, τέλος, το να προηγηθούν στις τοποθετήσεις οι συνάδελφοι της Α/βάθμιας και να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις της Β/βάθμιας.
3. Μετά την απόφαση του ΣΤΕ ότι οι διορισμοί με το 40% (προϋπηρεσία), 24μηνο και 30μηνο, οι οποίοι έχουν γίνει, αντιβαίνουν τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας και γίνονταν σε βάρος των διοριστέων του ΑΣΕΠ, πήραμε θέση και ζητήσαμε: α) κατάργηση του ΑΣΕΠ, β) αναγνώριση της προϋπηρεσίας από 1-9-2010 (πράγμα που κατοχυρώθηκε με τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη), γ) μαζικούς και μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και δ) απορρόφηση και των τελευταίων διοριστέων του ΑΣΕΠ και συμπλήρωση όλων των κενών από κει και πέρα με βάση την επετηρίδα.
4. Διαπιστώνοντας ότι πολλοί συνάδελφοί μας δεν γνωρίζουν ή παραπληροφορούνται σχετικά με υπηρεσιακά και εργασιακά ζητήματα, οργανώσαμε κύκλο συναντήσεων με όλους τους εκπαιδευτικούς στο Καρλόβασι και στο Βαθύ με αποκλειστικό θέμα τα εργασιακά μας δικαιώματα (ωράριο, αποχώρηση εκπ/κών, άδειες και αρμοδιότητες Συλλόγου Διδασκόντων)
5. Πληρωμή αναπληρωτών ΕΣΠΑ & ΠΔΕ.: Καταγγείλαμε την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει με την υπερβολική καθυστέρηση στις πληρωμές των συναδέλφων αναπληρωτών και ζητήσαμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Επίσης, γενικότερα, την έγκαιρη καταβολή των μισθών σε όλους τους συναδέλφους και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα σχολεία με μόνιμους και μαζικούς διορισμούς. Επίσης δηλώσαμε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου θα βρίσκεται κοντά σε όλους τους αναπληρωτές και ότι θα τους παράσχει κάθε δυνατή συνδικαλιστική αλλά και οικονομική στήριξη μέσω του ταμείου αλληλεγγύης του Συλλόγου.
6. Κέντρο πιστοποίησης ΤΠΕ στη Σάμο: Αποφασίσαμε ομόφωνα να σταλεί έγγραφο προς το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία Κέντρου Πιστοποίησης στη Σάμο, σε Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μετά από τις παρεμβάσεις μας στο Υπουργείο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Καρλόβασι) και τη συνεχή επικοινωνία μας με το ΙΤΥΕ, τελικά εγκρίθηκαν δύο προγράμματα πιστοποίησης Β΄ επιπέδου, που πραγματοποιήθηκαν στις 6 & 7 Ιουνίου 2015.
Όσον αφορά την πιστοποίηση Α΄ επιπέδου, από φέτος υπάρχει η δυνατότητα πιστοποίησης και στη Σάμο, εφόσον φυσικά ανακοινωθούν νέα προγράμματα.
7. Ο Σύλλογός μας ήταν πάντα υπέρ των οργανωμένων δράσεων και πέρα από τοπικό επίπεδο. Τουλάχιστον στο επίπεδο της περιφέρειας Β. Αιγαίου, όπου υπαγόμαστε, έχουμε οργανώσει αρκετές κοινές δράσεις με τους υπόλοιπους Συλλόγους Δ/Ν και μάλιστα κάθε φορά με άριστα αποτελέσματα.
Έτσι, για άλλη μια φορά, από κοινού με τα Δ.Σ. των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ικαρίας-Φούρνων, Χίου, Λέσβου και Λήμνου καταγγείλαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια του ΠΕΚ Μυτιλήνης να ορίσει τα σεμινάρια των αναπληρωτών παράλληλης στήριξης σε χρόνο που παραβιάζει κατάφωρα τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας αναπληρωτών, και καλέσαμε σε αποχή όλους τους συναδέλφους. Τελικά πράγματι τα σεμινάρια ακυρώθηκαν και δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε και μπορούμε να περιφρουρήσουμε τα εργασιακά δικαιώματά μας. Η απάντηση δε δόθηκε όμως μόνο από το Δ.Σ. αλλά και από τους ίδιους τους συναδέλφους, οι οποίοι δε δέχθηκαν την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και αρνήθηκαν να προσέλθουν στα σεμινάρια. Στήριξαν την θέση του Συλλόγου και του Κλάδου και τόνισαν ότι είναι υπέρ των επιμορφωτικών σεμιναρίων, αλλά όταν γίνονται εντός του εργασιακού ωραρίου ή, ακόμη καλύτερα, την πρώτη και την τελευταία εβδομάδα του σχολικού έτους.
8. Σχετικά με το έγγραφο της Σχολικής Επιτροπής, που ζητούσε την καταγραφή στο σύστημα «ΕΠΑΦΟΣ» όλου του εξοπλισμού (έπιπλα, υλικά και λοιπά εποπτικά μέσα) των σχολικών μονάδων (νηπιαγωγεία και δημοτικά), το Δ.Σ. του Συλλόγου επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι δεν υπάρχει απόφαση από το ανώτερο όργανό μας που να μας υποχρεώνει να προβούμε σε ενέργειες τις οποίες αποφασίζει η Σχολική Επιτροπή, πόσο μάλλον που όλος ο εξοπλισμός βρίσκεται ήδη καταγεγραμμένος στα βιβλία Υλικών της κάθε σχολικής μονάδας. Επίσης καλέσαμε τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής να μην επεμβαίνουν με τέτοιους τρόπους στην εσωτερική λειτουργία των σχολείων, τους διευθυντές/ντριες και τις προϊσταμένες των σχολικών μονάδων και των νηπιαγωγείων να μην προβούν σε καμιά καταχώριση στοιχείων στο σύστημα «ΕΠΑΦΟΣ», ενημερώσαμε τη ΔΟΕ να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα και τέλος ζητήσαμε από το Δήμο Σάμου να δεχτεί την άτυπη εκπροσώπησή του Συλλόγου μας στις συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής, η οποία υπάρχει με θετικά αποτελέσματα σε άλλους Δήμους της χώρας.
9. Τη Δευτέρα, 30/3, πραγματοποιήθηκε στο Καρλόβασι έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας με θέματα την εισήγηση της ΔΟΕ για την περαιτέρω πορεία του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα έγινε και η πρώτη από τις προγραμματισμένες συναντήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
10. Η 2η προγραμματισμένη συνάντηση του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε στο Βαθύ την Παρασκευή, 24 Απριλίου, η προκειμένου να συζητηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Πρώτο θέμα ήταν ωστόσο -λόγω επικαιρότητας- το νέο πολυνομοσχέδιο, ενώ στη συνέχεια τέθηκε το θέμα των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Ειδικό Σχολείο Σάμου. Επικαιροποιήθηκε η προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. για παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου και στο Δήμο Σάμου και οριστικοποιήθηκε για τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού σχολείου, την ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου.
11. Σε συνέχεια των παραπάνω, πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας της 4ης Μαΐου, στην Α/βάθμια Σάμου, όπου συζητήσαμε τα εκρηκτικά κτιριακά προβλήματα του Ειδικού σε συνδυασμό με τα κενά σε προσωπικό και ζητήσαμε εύρεση κτιρίου εντός πόλης, ώστε να ευνοείται η κοινωνικοποίηση των παιδιών, άμεση επίλυση των προβλημάτων του υπάρχοντος κτιρίου και στελέχωση και των δύο σχολείων με το μόνιμο προσωπικό που απαιτείται, από την αρχή της κάθε σχολικής χρονιάς.
Όσον αφορά την παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε για το Ειδικό Σχολείο από το Σύλλογο Δασκάλων, ΕΛΜΕ και Σύλλογο Γονέων του Ειδικού σχολείου στο Δήμαρχο Σάμου αναλύσαμε και πάλι την τραγική κατάσταση του κτιρίου και ζητήσαμε την άμεση μεταστέγαση του Ειδικού σε άλλο κτίριο. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ο ίδιος ότι στις 30 Ιουνίου θα μας ανακοίνωνε ποια κτίρια θα πρότεινε για την μεταστέγασή του.
12. Μέσα στους στόχους του Συλλόγου είναι και οι συνεργασίες που προωθούν την Ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικότερα τον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν η αποδοχή της πρότασης που τέθηκε από την ΕΕΔΥΕ Σάμου (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη), προκειμένου να προωθηθεί και μέσω του Συλλόγου μας η έκθεση παιδικής ζωγραφικής που διοργανώθηκε για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, με θέμα το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη». Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, θεωρώντας εξαιρετικά σημαντική την προώθηση των ιδεωδών της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, έκανε την πρόταση ομόφωνα δεκτή και κάλεσε όλους τους συναδέλφους των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων του νησιού μας να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους στην έκθεση.
13. Στα πλαίσια των δράσεων που θέλησε να οργανώσει ο Σύλλογος, πέρα από την αμιγώς συνδικαλιστική δράση, ήταν και το 1ο βιωματικό εργαστήρι ψυχοδράματος, δηλαδή βιωματικές ασκήσεις με έμφαση στην τεχνική του ψυχοδράματος, σε συνεργασία με την κα Χριστίνα Δημητροπούλου, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στο Καρλόβασι και στο Βαθύ.
14. Άλλη μια συνεργασία με την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης ήταν η συμμετοχή μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, προκειμένου να αποσυρθεί η πρόταση για ΝΑΤΟϊκή βάση στο Ανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα αιτήματα ήταν η απομάκρυνση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων από τη χώρα, η απεμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, η αποδέσμευση από τους πολεμοκάπηλους Ευρω-ατλαντικούς οργανισμούς και τέλος η μη-συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Να επιστρέψουν άμεσα στη χώρα μας όλες οι στρατιωτικές μας δυνάμεις.
15. Με την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, η πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου εξέφραζε πολύ έντονα τον προβληματισμό και την ανησυχία για τις αδιανόητες συνθήκες λειτουργίας που για άλλη μια φορά βρήκαν τα σχολεία μας στην έναρξη της νέας χρονιάς. Με 9 σχολεία και νηπιαγωγεία κλειστά και πάνω από 130 κενά συνολικά σε δασκάλους και ειδικότητες, η συνεχόμενη πολιτική της ομηρίας των εκπαιδευτικών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας γιγαντώνει τα προβλήματα στην εκπαίδευση, βάζει στην άκρη ουσιαστικά ζητήματα παιδείας και ταλαιπωρεί άδικα εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές καταστρατηγώντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της μόρφωσης και της εργασίας.
Επιστήσαμε την προσοχή, ώστε η δημιουργία ή οι συμπτύξεις τμημάτων και τάξεων, να γίνονται πάντα με βάση τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, που είναι η μόνη νόμιμη διαδικασία που μας καλύπτει υπηρεσιακά και όχι βάσει προφορικών εντολών ή άλλων παραγόντων.
16. Πήραμε θέση για τα ερωτηματολόγια για το ολοήμερο σχολείο και τη σχολική βία, με βάση και την εγκύκλιο της ΔΟΕ και καλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους να μην τα συμπληρώσουν.
17. Συμμετοχή του Συλλόγου μας στη συνάντηση (στις 11 Σεπτεμβρίου) για το Ειδικό Σχολείο Σάμου, που παρά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου από τον περασμένο Μάιο, στις αρχές της νέας χρονιάς παρέμενε κλειστό, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου και έλλειψης προσωπικού.
Εκεί, αποφασίστηκε να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Σάμου, τη Δευτέρα, 14/9, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο χρόνιο αυτό ζήτημα. Στην παράσταση διαμαρτυρίας, απουσία του Δημάρχου, έγινε κριτική από τους φορείς για την καθυστέρηση του Δήμου, αφού είχε ολόκληρο καλοκαίρι στη διάθεσή του για να βρει κατάλληλο κτίριο που θα μπορούσε να είναι έτοιμο με την έναρξη των μαθημάτων, αλλά δεν το έκανε. Η ενημέρωση που είχαμε από τον Αντιδήμαρχο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες είναι ότι τα δύο κτίρια που είχαν προταθεί εναλλακτικά από το Δήμο, δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές του Ειδικού Σχολείου και έτσι αποφασίστηκε να διατεθεί από τη ΣΑΤΑ σχολείων το ποσόν των 20.000 ευρώ για να αποκατασταθούν κάποιες ζημιές στο υπάρχον κτίριο και να βαφτεί το σχολείο, ώστε να μπορέσει να δεχθεί τους μαθητές.
18. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογός μας χαιρέτισε την αγωνιστική στάση και το φρόνημα των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Χώρας, Μυτιληνιών, Μαραθοκάμπου, Πύργου και Πλατάνου που μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία τους που ήδη υπολειτουργούσαν και να εκφράσουν έτσι μαζικά και δυναμικά την ισχυρή αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Παιδείας. Με τη σειρά μας λοιπόν ταχθήκαμε αμέριστα στο πλευρό των αγωνιζόμενων γονέων και στηρίξαμε τις αποφάσεις τους για ισότητα και ποιότητα στην εκπαίδευση, θεωρώντας ότι η μόνη απάντηση στα διογκούμενα προβλήματα είναι η συσπείρωση των πολιτών και η συμπόρευση για την από κοινού αντιμετώπισή τους.
Επίσης συμμετείχαμε στην παράσταση διαμαρτυρίας των γονέων στα γραφεία της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, προκηρύξαμε 3ωρη στάση εργασίας, την Παρασκευή, 25/9, και καλέσαμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική παρουσία στην κινητοποίηση.
19. Σε συνέχεια των παραπάνω, την Παρασκευή, 25/9, συμμετείχαμε στην προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, παρουσία πλήθους γονέων, μελών του Δ.Σ. Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου και εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ. Από την πλευρά του Συλλόγου μας τέθηκαν τρία ερωτήματα που αφορούσαν:
- τη δέσμευση του Δ/ντή Εκπαίδευσης (και ταυτόχρονα πρόεδρου του ΠΥΣΠΕ) ότι θα εισηγηθεί την ανακοίνωση ΟΛΩΝ των κενών στους νέους μας συναδέλφους και όχι την επιλεκτική παρουσίασή τους.
- το σεβασμό στα παιδαγωγικά ζητούμενα κατά τη δημιουργία ή το χωρισμό τμημάτων και συγκεκριμένα το να χωρίζονται τα πολυπληθή τμήματα που είναι στο όριο των 25, να μη γίνεται χρήση του +10%, να υπολογίζονται οι περιπτώσεις παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και να μειώνεται ο αριθμός των τμημάτων όπως ορίζει ο νόμος
- να τεθεί εκ νέου το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων, καθώς η υπάρχουσα μοριοδότηση δημιουργεί κατάφωρες αδικίες ανάμεσα στα σχολεία και δεν παρέχει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς για να προτιμήσουν το νησί μας.
20. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ένωσης Γονέων Σάμου προκήρυξε νέα τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη, 30 Σεπτέμβρη 2015 (Α΄ φάση αναπληρωτών), για τη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου απαιτώντας να δοθούν όλα τα κενά στους εκπαιδευτικούς και να καλυφθούν άμεσα τα κενά στα σχολεία με μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Εκεί, σε άριστη συνεργασία με το γονεϊκό κίνημα, πετύχαμε να γίνουν για πρώτη και ίσως για μόνη μέχρι τώρα φορά οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών με απόλυτα δίκαιο και διαφανή τρόπο, δηλαδή με ενιαίο πίνακα και βάσει μορίων και φυσικά με γνώση όλων των κενών. Πετύχαμε να αποσυρθούν οι δηλώσεις εθελοντικής μετακίνησης, που η Δ/νση είχε απαιτήσει ως όρο για να «αποκαλύψει» στους αναπληρωτές τα κενά και αφαιρέθηκαν από τις δηλώσεις προτίμησής τους, έγινε αποδεκτό το αίτημα τοποθέτησης των αναπληρωτών με βάση τα μόρια και τις δηλώσεις τους και υπήρξε δέσμευση να μη μετακινηθεί κανένας συνάδελφος, αλλά να ξεκινήσουν όλοι κανονικά στις νέες τους τάξεις.
21. Όλα τα παραπάνω δυστυχώς έμελλε να ανατραπούν την επόμενη κιόλας μέρα, 1η Οκτώβρη, όταν με ωμές παρεμβάσεις της διοίκησης και του αιρετού της ΔΑΚΕ, έγινε επανάληψη της διαδικασίας και τροποποίηση των τοποθετήσεων. Σπεύσαμε να στείλουμε έγγραφο στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, στο οποίο του ζητούσαμε να επιβεβαιώσει την πράξη της παρέμβασης και να μας την αιτιολογήσει με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο και ζητήσαμε την ανάκληση της επανάληψης του ΠΥΣΠΕ. Το έγγραφο δεν έχει ακόμη απαντηθεί, αλλά τηλεφωνικά μας είπε ότι ουδέποτε ζήτησε την εκ νέου επανάληψη της διαδικασίας.
22. Προκηρύξαμε 3ωρη στάση εργασίας την 1η και τη 2η Οκτώβρη, ημέρες της δίκης των συναδέλφων της ΕΛΜΕ Σάμου και καλέσαμε κάθε συνάδελφο να συμμετάσχει και να δώσει το «παρών» έξω από το δικαστήριο, λέγοντας όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
23. Καλέσαμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών μας σε κοινή συνάντηση την Παρασκευή, 9/10/2015, στο Δ.Σ. Μεσαίου Καρλοβασίου, με θέμα «Ενημέρωση και συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση των σχολείων μας, ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και άλλες ανάγκες», ενώ ακολούθησε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.
24. Απευθύναμε αγωνιστικό κάλεσμα για καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοεμβρίου, απεργία που στη Σάμο είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής πανελλαδικά. Σχετικά εκδόθηκε και αφίσα του Συλλόγου μας.
25. Απευθύναμε κάλεσμα σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 26 Νοεμβρίου, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ για την περαιτέρω πορεία του κλάδου. Στη συνέλευση ήταν παρόν και το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ, Γιώργος Γαλάνης, που έκανε εισήγηση για τα θέματα του κλάδου.
26. Για άλλη μια χρονιά ενεργοποιήσαμε το ταμείο αλληλεγγύης του Συλλόγου μας για τους συναδέλφους αναπληρωτές που χρειάζονταν οικονομική ενίσχυση (με τη μορφή άτοκου δανείου), μέχρι την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
27. Ενημερωθήκαμε για τα θέματα των πρόσφατων καταγγελιών μεμονωμένων γονέων προς εκπαιδευτικούς στη Σάμο και την Ικαρία, για ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία των σχολείων και δηλώνουμε απερίφραστα τη στήριξή μας προς τους συναδέλφους μας. Καλούμε επίσης να υπάρχει επικοινωνία με το Δ.Σ. του Συλλόγου κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο τέτοιο περιστατικό. Κανείς μόνος του απέναντι στις άδικες επιθέσεις, όλοι μαζί θα αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα.
28. Συμμετείχαμε στο συλλαλητήριο για το προσφυγικό, που διοργάνωσε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), την Τρίτη, 10 Νοέμβρη, στο Βαθύ. Επίσης καλέσαμε τα σχολεία να αναλάβουν δράσεις και πρωτοβουλίες για τη συλλογή ρούχων, φαρμάκων, τροφίμων, υποδημάτων, παιχνιδιών και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης και να συνδράμουν έμπρακτα στον αγώνα για ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες.
29. Μετά την ενημέρωσή μας ότι παρακρατήθηκαν 10.000 ευρώ από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, προκειμένου να καλυφθούν οι μισθοί σχολικών τροχονόμων σε 2 σχολεία της πόλης της Σάμου, αποστείλαμε έγγραφο προς τους αρμόδιους φορείς να εξασφαλίσουν τη μισθοδοσία των σχολικών τροχονόμων από άλλους κωδικούς και όχι από τα λειτουργικά έξοδα, ώστε να μην διαταράσσεται η λειτουργία του δημόσιου σχολείου και να εξασφαλίζονται απρόσκοπτα οι παροχές προς όλους τους μαθητές μας. Τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων οριακά επαρκούν για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες, πόσο μάλλον όταν αυτά ψαλιδίζονται προκειμένου να καλυφθούν και ανάγκες μισθοδοσίας.
30. ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
1. Ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς της COCA COLA Θεσσαλονίκης και οικονομική ενίσχυση με το ποσό των 200 ευρώ.
2. Ψήφισμα αλληλεγγύης στους εννέα αγωνιστές στα Χανιά, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της 48ωρής Γενικής Απεργίας 10-11 Φλεβάρη 2012.
3. Ψήφισμα συμπαράστασης στο συνάδελφο Μάρκο Σκούφαλο και αιρετό του ΠΥΣΠΕ Χίου, ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Chiospress και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ, επειδή εξέφρασε άποψη στοιχειοθετημένη ενάντια στις ΚΟΙΝΣΕΠ.
4. Ομόφωνη καταγγελία της δολοφονικής επίθεσης στο γιατρό Δημήτρη Μακρέα, που μόλις είχε φύγει από το Στέκι Μεταναστών, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, και δέχτηκε απρόκλητη και οργανωμένη δολοφονική επίθεση σχετιζόμενα με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
5. Ψήφισμα για την τραγική απώλεια του συναδέλφου μας, Γρηγόρη Τσικριτέα, που έφυγε αναπάντεχα και άδικα από τη ζωή, σε τροχαίο δυστύχημα, την Παρασκευή, 3/4/2015.
6. Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους συναδέλφους της ΕΛΜΕ Σάμου που δικάζονταν για τη συμμετοχή τους στην κατάληψη που πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ στις 16-17 Σεπτέμβρη 2013 στα γραφεία της Β/βάθμιας Σάμου, με στόχο να μην αποσταλεί στην Περιφέρεια λίστα με ονόματα συναδέλφων που είχαν χαρακτηριστεί από τον προϊστάμενο ως πλεονάζοντες.
7. Στήριξη ψηφίσματος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου για τη δημιουργία αστικής συγκοινωνίας στην πόλη της Σάμου με κύριο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών και την αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου.
8. Ψήφισμα συμπαράστασης στους διωκόμενους συναδέλφους, Γιώργο Χρόνη και Παντελή Βαϊνά, που ως αιρετοί στις κρίσεις στελεχών εκπαίδευσης τον Ιούλιο του 2011, βαθμολόγησαν χαμηλά υποψήφιους διευθυντές που είχαν καταγγελίες αυθαιρεσιών από Συλλόγους της Περιφέρειάς τους.
9. Ψήφισμα συμπαράστασης στο συνάδελφο Μάρκο Σκούφαλο, αιρετό του ΠΥΣΠΕ Χίου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου, στέλεχος του ΚΚΕ και Δημοτικό Σύμβουλο. Ο Μάρκος Σκούφαλος σύρεται και πάλι στα δικαστήρια μετά την αναβολή της δίκης, ύστερα από μήνυση του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Chiospress και της ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΚΜΗ, επειδή εξέφρασε πολιτική άποψη στοιχειοθετημένη ενάντια στις ΚΟΙΝΣΕΠ. για την πολιτική του άποψη και στάση ενάντια στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» (ΚΟΙΝΣΕΠ) και στο γεγονός της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος μέσα από τις απ’ ευθείας αναθέσεις του συγκεκριμένου κυρίου με τη δημοτική αρχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου