Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

2η συνεδρίαση και συγκρότηση Δ.Σ. Συλλόγου Δ/Ν Σάμου

Στις 18 Δεκεμβρίου 2015 έγινε η 2η συνεδρίαση του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου στο Δ.Σ. Κοκκαρίου με τα εξής θέματα:

1.       Συγκρότηση προεδρείου: Έγινε η συγκρότηση του νέου προεδρείου του Συλλόγου μας (για τη συγκρότηση θα σταλεί έγγραφο από το Σύλλογο). Σύμφωνα με τη νέα σύνθεση, η  Ανεξάρτητη Επικοινωνία πήρε τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία αναλαμβάνει η Μαρία Δάλλη.
2.       Έγγραφο στην Astra Airlines για προσπάθεια έκπτωσης στα αεροπορικά εισιτήρια:  Η πρότασή μας ήταν ότι το έγγραφο πρέπει να απευθύνεται σε όλες τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές γραμμές και όχι μόνο σε μία, πόσο μάλλον που η συγκεκριμένη εξυπηρετεί μόνο τη Βόρεια Ελλάδα. Η πρότασή μας ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ.
3.       Εκπτωτική κάρτα εκπαιδευτικού: Η πρότασή μας ήταν ότι, από τη στιγμή που υπάρχει η κάρτα της ΔΟΕ, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη κάρτα του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να τη χρησιμοποιούν και εκτός Σάμου. Η πρότασή μας ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ.
4.       Συνάντηση του Δ.Σ. με το δήμαρχο Σάμου, την Τρίτη 22/12:  Διαμαρτυρηθήκαμε για την απόφαση του προέδρου να προγραμματίσει μόνος του τη συνάντηση με τον δήμαρχο, χωρίς απόφαση του Δ.Σ. Η θέση μας ήταν ότι:
1.       Η απόφαση συνάντησης με τον Δήμαρχο Σάμου δεν πέρασε ποτέ από Δ.Σ. αλλά αποτέλεσε ατομική απόφαση του προέδρου
2.       Η συνάντηση έπρεπε να προγραμματιστεί πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που θα έχουν αποφασισθεί από το Δ.Σ. Χρειαζόμαστε χρόνο για να καταγράψουμε τα προβλήματα των σχολείων, να συζητηθούν στο Δ.Σ. και στη συνέχεια να ακολουθήσει η συνάντηση με το δήμαρχο.
        Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του  Δ.Σ. (3-3 και πέρασε με διπλή ψήφο του προέδρου).
5.       Συνάντηση με τον κ. Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τους εκπαιδευτικούς (σίτιση εκπαιδευτικών στην φοιτητική λέσχη, επιμόρφωση Α και Β επιπέδου, συνεργασία στα διάφορα προγράμματα και σεμινάρια, σχέση της διδασκαλίας με προγράμματα, μεταπτυχιακά κ.τ.λ.)
        Η θέση μας είναι ότι η επιμόρφωση γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας. Η προσπάθεια που έγινε από το προηγούμενο Δ.Σ. είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει πιστοποίηση Β΄ επιπέδου και στη Σάμο. Τώρα πλέον το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να κάνει οποιαδήποτε επιμόρφωση στους υπολογιστές, περιμένουμε μόνο να ανακοινωθούν νέα προγράμματα.
        Αποφασίστηκε να ξανασυζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
6.       Οργάνωση μέσω ερωτηματολογίων για θέσεις του κλάδου ώστε ο Σύλλογος να στέλνει ψηφίσματα ενιαίος και ενωμένος στην Δ.Ο.Ε (Τρόπος διορισμών αναπληρωτών, ασφαλιστικό. οικονομικά θέματα, χαρακτηρισμός δυσπρόσιτων σχολείων, αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων κλπ )
        Η πρότασή μας είναι ότι, αφού η ΔΟΕ έχει πάρει απόφαση για τα συγκεκριμένα θέματα και θα τα κοινοποιήσει στους Συλλόγους για να τα συζητήσουν σε γενικές συνελεύσεις (και το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από τη ΔΟΕ απαντήσεις σε θεματικές ενότητες), καλό θα ήταν να περιμένουμε την πρόταση της ΔΟΕ και μετά να το συζητήσουμε ξανά.  Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του  Δ.Σ. (3-3 με διπλή ψήφο του προέδρου)
7.       Αποστολή ερωτήματος του Συλλόγου στην νομική σύμβουλο της Δ.Ο.Ε κα Τσίπρα για το θέμα των τοποθετήσεων αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ και Τακτικού Προϋπολογισμού: ψηφίστηκε ομόφωνα.
8.       Το πλαίσιο δράσης δεν συζητήθηκε, σας κοινοποιούμε όμως το πλαίσιο της παράταξής μας:
Πολιτικό-διεκδικητικό πλαίσιο και δράσεις Συλλόγου
Πάντα η σκέψη και η προσπάθεια της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας είναι να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος που θα ενώνει τους συναδέλφους σε κοινό αγώνα για τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, χωρίς να αφήνει κανέναν μόνο του απέναντι στην κυβερνητική επίθεση.
Στα πλαίσια αυτά η Ανεξάρτητη Επικοινωνία θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για ένα Σύλλογο:
  • που θα παλεύει για τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των εκπαιδευτικών, που θα βρίσκεται δίπλα τους, θα λειτουργεί και θα δρα μαζί τους.
  • που θα ορθώνεται αποφασιστικά ως εμπόδιο στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό της διοίκησης, που δε θα συγκαλύπτει τα προβλήματα και δε θα κουκουλώνει τις αδικίες
  • που θα έχει παρέμβαση και άποψη σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν, που θα λειτουργεί συλλογικά σαν κύτταρο αγώνα, θα έχει πλούσια συνδικαλιστική, μορφωτική και πολιτιστική δράση.
  • που θα αντιπαλέψει με όλα τα μέσα που διαθέτει τις πολιτικές των αλλεπάλληλων μνημονίων, της άγριας λιτότητας, της ελαστικής εργασίας, την αξιολόγηση-χειραγώγηση και το «νέο» σχολείο της αγοράς
  • που θα εμπνέεται από την ανάγκη για ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα σε συνεργασία με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας στην κατεύθυνση του πανεργατικού αγώνα, που θα συγκρουστεί για να νικήσει.
Διεκδικούμε:
1.       Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών και των αναγκών του δημόσιου σχολείου με τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών και την απόδοση της κλεμμένης προϋπηρεσίας τους. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Αναλογία μαθητών 1/20 και 1/15 (για το Νηπιαγωγείο και την Α΄ Δημοτικού). Κάλυψη όλων των κενών Ειδικοτήτων.
2.       Νέα διδακτικά εγχειρίδια με συμμετοχή των εκπαιδευτικών της πράξης.
3.       Στήριξη όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής και άμεση ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης.
4.       Άμεση κατάργηση όλων των νόμων της αξιολόγησης και υπαγωγή όλων των εκπ/κών στο καθεστώς της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης.
5.       Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων
6.       Άρση των πειθαρχικών διώξεων, κατάργηση του μνημονιακού Πειθαρχικού Δικαίου.
7.       Άμεση καταβολή κονδυλίων για χρηματοδότηση των σχολείων, επανίδρυση όλων των σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν και την εκ νέου προαγωγή όσων σχολείων υποβιβάστηκαν οργανικά και λειτουργικά στα χρόνια του Μνημονίου.
8.       Άμεση επαναπρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων που απολύθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο χώρο της εκπαίδευσης.
9.      Αποκατάσταση των απωλειών που υπέστη το εισόδημα των εκπαιδευτικών και οι συντάξεις τους, καθώς και του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού τους καθεστώτος.
Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όσες δυνάμεις διαθέτει για να αλλάξει οριστικά αυτή η κατάσταση, υπερασπιζόμενη την παιδαγωγική ελευθερία, την ουσιαστική ισότητα στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και την αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος όλων των εργαζομένων σ΄ αυτή.
Οι προτάσεις μας για τις δράσεις του Συλλόγου: ημερίδα για την Παιδεία, ανοιχτή συζήτηση για το ζήτημα του περιεχομένου του σύγχρονου σχολείου (τι σχολείο θέλουμε: νέα βιβλία, λειτουργία, διευθυντές κ.ά.), συνεργασία με άλλους Συλλόγους (π.χ. ορειβατικό, σπηλαιολογικό ή Συλλόγους Γονέων) και φορείς (ΚΕΔΔΥ, ΦΑΡΟ κ.ά.), σίτιση εκπαιδευτικών (Καρλόβασι), εκπτωτική κάρτα, βιωματικά σεμινάρια, συναντήσεις εκπαιδευτικών με θέμα γνωστικά αντικείμενα, συνεργασία με φορείς του νησιού για την Ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά. Το επόμενο Δ.Σ. θα γίνει στο Καρλόβασι στις 13/1/16 στις 18:00.
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
με υγεία, ειρήνη και αγάπη!

Τα μέλη του Δ.Σ.:  Δάλλη Μαρία & Κακαγιάννης Αντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: