Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (ΩΡΑ 18.00)

                                                                                  

36 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα συνθήματα για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία παραμένουν ανεκπλήρωτα, τονίζεται μεταξύ άλλων στη Διακήρυξη που έδωσαν στη δημοσιότητα από κοινού οι φορείς της Σάμου (ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ,  ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ-ΣΑΜΟΥ, ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ, ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ.), και καλούν φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και όλο το Λαό, σε συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μμ στην  πλατεία Καρλοβάσου.

"36 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το μήνυμα, μαζί και τα συνθήματα, παραμένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα. ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

Η αντιδικτατορική πάλη του λαού μας με κορυφαία στιγμή της την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μας δείχνει και σήμερα το δρόμο. Ήταν ένας αγώνας ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου, ενάντια στις πολιτικές των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

36 χρόνια μετά και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για Λαϊκή κυριαρχία παραμένουν ανεκπλήρωτα. 36 χρόνια μετά και στο όνομα της οικονομικής κρίσης οξύνεται η επίθεση ενάντια στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Η εργατική λαϊκή οικογένεια υποφέρει από την πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης της υγείας και της Παιδείας. Η φτώχεια και η ανεργία φουντώνει ενώ τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων παρά την κρίση συνεχώς μεγαλώνουν.

Στο χώρο της Παιδείας η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βγαίνει επιθετικά και θέλει να εμφανίσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην παιδεία ως θετικές. Συνεχίζει το αντιδραστικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Η συμπλήρωση της ονομασίας του υπουργείου παιδείας με τον τίτλο της "δια βίου μάθησης", δείχνει την θέληση να εναρμονιστεί με τις επιταγές της ΕΕ και τους στόχους του κεφαλαίου.
  • Προχωράνε στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας. Αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
  • Είναι στο τραπέζι του διαλόγου, το εξεταστικό και η αναμόρφωση του Λυκείου και της ΤΕΕ. Τα νέα βιβλία και τα νέα προγράμματα σπουδών, ολοένα και περισσότερο βαθαίνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Πιέζοντας την ύλη προς τα κάτω ενισχύουν τα φροντιστήρια και αποθαρρύνουν τους μαθητές για συνέχιση των σπουδών.
  • Η "δωρεάν" παιδεία γίνεται όλο και πιο ακριβή και δυσβάσταχτη για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
  •  Έχουν γενικευτεί οι νέες μορφές απασχόλησης στα σχολεία, με ωρομίσθιους και αναπληρωτές. Οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών και στο Νομό μας είναι μεγάλες μαζί με τα απαραίτητα βιβλία.
  • Μιλάνε για αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια, συνδέοντας το πανεπιστήμιο με την επιχειρηματική δράση. Στόχος είναι η συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο.
  • Στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση υποβαθμίζονται γνώσεις και πτυχία και προσαρμόζονται στα μοντέλα των νέων εργασιακών σχέσεων.
Εντάσσουν την εκπαίδευση, που τη θέλουν κατάρτιση, στις σύγχρονες απαιτήσεις του ανταγωνισμού. Θέλουν να διευκολύνουν την αγορά εργασίας με μαζική κατάρτιση για φτηνό εργατικό δυναμικό. Αυτό θέλει η ΕΕ με τον θεσμό της μαθητείας και τα STAGE. Για αυτό και η κυβέρνηση επεκτείνει αυτό το μέτρο στον ιδιωτικό τομέα. Για τζάμπα δουλειά στους εργοδότες.

Οι νέες εργασιακές σχέσεις που βιώνει η νεολαία είναι εργασιακός μεσαίωνας. Στο όνομα του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας του κεφαλαίου έχουν καταργηθεί εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η εκμετάλλευση της νέας γενιάς μεγαλώνει.

Καλούμε,

την εργαζόμενη νεολαία, τους σπουδαστές τους φοιτητές και μαθητές, όλο το λαό να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους. Για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία που να παρέχει γνώσεις και όχι πληροφορίες. Για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα. Να συγκρουστούμε με την πολιτική των πολυεθνικών και της Ε.Ε.

  • Χαιρετίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των μαθητών που είναι και δικός μας αγώνας. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια ποινικοποίησης των καταλήψεων που έγινε από τον Δ/ντή δευτεροβάθμιας και εισαγγελέα Σάμου.
  • Δημόσια ενιαία και δωρεάν παιδεία. Αναβάθμιση και περιεχόμενο σπουδών. Αύξηση δαπανών για την Παιδεία.
  • 2χρονη προσχολική αγωγή, ενιαίο 12χρονο σχολειό, δωρεάν επαγγελματικές σχολές, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην παιδεία. Όχι στην λεγόμενη αποκέντρωση με την μεταφορά αρμοδιοτήτων των σχολείων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα κολέγια,
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα. Όχι στη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (stage, συμβάσεις έργου, ενοικίαση κ.λ.π).
  • Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και κάλυψη των κενών θέσεων στην εκπαίδευση με μόνιμο προσωπικό.
Το Πολυτεχνείο μας δείχνει το δρόμο της αντίστασης και της διεκδίκησης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ
ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΩΡΑ 18.00 
ΣΤΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ



ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ, ΑΔΕΔΥ- ΝΟΜ. ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ, ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ, ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: