Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Ανοίγει το Ασφαλιστικό στο πρώτο εξάμηνο του 2010


ΚΑΤΑ ΤΗΝ παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε, ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το Ασφαλιστικό.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ Ασφαλιστικό τις τελευταίες δεκαετίες η μεγάλη κοινωνική βόμβα, η οποία καίει τις κυβερνήσεις που επιχειρούν να την απασφαλίσουν και να την εξουδετερώσουν για να μην εκραγεί. Επιχειρήθηκαν κατά καιρούς διάφορες επεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με τις οποίες έχουν θιγεί και ανατραπεί ασφαλιστικά δικαιώματα. Καθηλώθηκαν οι συντάξεις, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και το σύστημα δεν έχει εξυγιανθεί.
ΑΝΗΚΕΙ η μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων στην κατηγορία των Ελλήνων πολιτών -είναι το 20% του πληθυσμού- που έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Και περιμένουν αυτοί οι απόμαχοι της εργασίας, να αντιμετωπίσουν τη ζωή πότε με το επίδομα θέρμανσης και τώρα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό το καθεστώς των επιδομάτων είναι ντροπή για μια σύγχρονη κοινωνία.

ΔΗΛΩΣΕ ο υπουργός Οικονομικών ότι θα αρχίσει διάλογος για το Ασφαλιστικό, χωρίς να προσδιορίσει την κατεύθυνση, για να φανούν οι κυβερνητικές προθέσεις. Μίλησε, ωστόσο, για κατάρρευση στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και υπογράμμισε, ότι πρέπει αμέσως να ανασυνταχθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός, διότι το 2009 το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Ανέφερε ότι χρειάστηκαν 2,2 δισ. ευρώ επιπλέον μέσα στο 2009 για τις ανάγκες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ. Και, όπως είπε, η τρύπα στα ασφαλιστικά Ταμεία φτάνει στα 2,4 δισ. ευρώ.

ΑΥΤΗ Η ζοφερή εικόνα, που έδωσε ο υπουργός για το ασφαλιστικό σύστημα, μάλλον προετοιμάζει για οδυνηρές λύσεις, οι οποίες θα θίξουν τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση, ωστόσο, θα πρέπει να τολμήσει να επεξεργαστεί λύσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να βελτιωθεί η θέση τόσο των ασφαλισμένων όσο και των συνταξιούχων.

ΑΝΕΦΕΡΕ ο υπουργός ως ένα μεγάλο πρόβλημα την κατάρρευση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι κοινό μυστικό η τεράστια έκταση της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαποφυγής και της εισφοροκλοπής. Αυτό είναι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Αν εισπράττει το σύστημα κανονικά τις εισφορές και ο κρατικός προϋπολογισμός θα ανακουφιστεί, αλλά και οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών θα είναι δυνατό, με ορισμένες προϋποθέσεις, να μειωθούν.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ πρόβλημα αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών και γενικά της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων. Γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με το Ασφαλιστικό, ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων καταληστεύτηκαν επί 50 χρόνια δεσμευμένα από το κράτος, με ασήμαντο επιτόκιο κάτω του πληθωρισμού. Είναι γνωστή και η τελευταία ληστεία με τα παιχνίδια στο Χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα.

Η ΛΥΣΗ στο πρόβλημα θα δοθεί με την ίδρυση μιας Τράπεζας Ασφάλισης και Υγείας, με κεφάλαια τα αποθεματικά των Ταμείων. Υπήρξε μάλιστα και πρόταση επί Ν.Δ. να αγοράσει το ΙΚΑ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Παρόμοια πρόταση είχε γίνει και επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου. Καιρός, αυτή η κυβέρνηση να τολμήσει την υλοποίηση της πρότασης.

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=99120

Δεν υπάρχουν σχόλια: