Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ: Πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο 28/11, στις 11πμ, στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή




Κάλεσμα του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών προς: ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, Διδασκαλικούς Συλλόγους, ΕΛΜΕ, Πρωτοβουλία Ωρομισθίων Θεσσαλονίκης, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΙΕΛΕ, ΠΕΑΕ, ΣΕΦΚ, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, φοιτητικούς συλλόγους, Ενώσεις Γονέων, σωματεία συμβασιούχων εργαζομένων, σωματεία – πρωτοβουλίες stage, 

για τη συμμετοχή – συνδιοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στην ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, ενάντια στην ελαστική εργασία συνολικά.
Η ωρομισθία αποτελεί το πιο μαύρο, εκμεταλλευόμενο, υπό ομηρία, υποαμοιβόμενο, εξευτελιζόμενο τμήμα όχι μόνο της εκπαίδευσης, αλλά και του δημόσιου τομέα γενικά. Δεν είμαστε μόνο συμβασιούχοι (σύμβαση έργου ιδιωτικού δικαίου από Οκτώβρη μέχρι Ιούνη). Είμαστε και εποχικοί (για 3, 4, ή 5 μήνες χωρίς δουλειά, καθώς μετά τον Ιούνη έχουμε απόλυση και όχι επαναπρόσληψη). 




Είμαστε και μερικά απασχολούμενοι με το ζόρι (ανώτατο όριο 12 ωρών για να μοιραστεί η εργασία). Είμαστε και ελαστικά εργαζόμενοι (μονομερής τροποποίηση συμβάσεων, μείωση ωρών, κλείσιμο τμημάτων ΠΔΣ). Είμαστε και υποαμοιβόμενοι (9,36€ μεικτά, δηλαδή 7,85€ καθαρά την ώρα). Είμαστε και απλήρωτοι (καθυστερήσεις από δίμηνες μέχρι πεντάμηνες και στη δευτεροβάθμια μέχρι διετείς). Είμαστε και με ατομικές συμβάσεις (ανάμεσα στον εκπαιδευτικό και τον διευθυντή Α’ βάθμιας – Β’ βάθμιας). Είμαστε και αποκλεισμένοι από άλλες δουλειές, αναγκαίες για την επιβίωσή μας (φροντιστήρια, ωδεία). Είμαστε και χωρίς επίδομα ανεργίας τους 4-5 μήνες (τα ένσημα δεν αρκούν και γιατί όσοι κάνουμε δεύτερη δουλειά, αυτή κατά βάση είναι μαύρη).
 

Η ωρομισθία διογκώνεται και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια και το ποσοστό των ωρομίσθιων σε σχέση με τους μόνιμους συνεχώς μεγαλώνει. Στο περιβάλλον της κρίσης η ωρομισθία επεκτείνεται, αλλά όχι μόνο: οι ειδικοί όροι και οι διατάξεις της ωρομιθίας χειροτερεύουν περισσότερο. Ακόμη πιο μεσαιωνικοί όροι στον μεσαίωνα της ωρομισθίας. Οι ωρομίσθιοι ήδη ζουν την εβδομάδα των 3-4 εργάσιμων ημερών, τον μισθό των 350€, την μη καταβολή του, την έλλειψη ασφάλισης και την εμπέδωση της δια βίου ανασφάλειας. Είμαστε μακράν ο εργασιακός μεσαίωνας στην καρδιά του δημόσιου και μάλιστα στο πιο ευαίσθητο τμήμα του: στην εκπαίδευση.

Η ωρομισθία είναι πολιορκητικός κριός για την απαξίωση του δημόσιου σχολείου, για τη συκοφάντησή του, για την παραπέρα εξαθλίωσή του. Η συνειδητή, σχεδιασμένη, καλά φροντισμένη επιχείρηση απαξίωσης του σχολείου αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στις εργασιακές σχέσεις που το κράτος έχει επιβάλει στις ειδικότητες του δημοτικού, στο ολοήμερο σχολείο, σε κενά της πρωινής ζώνης στη δευτεροβάθμια, στην πρόσθετη διδακτική, στον ΟΑΕΔ, στα δημόσια ΙΕΚ. Αποτυπώνεται και με το φαινόμενο να μετατρέπεται μια κανονική θέση αναπληρωτή σε δύο, τρεις, τέσσερις θέσεις ωρομίσθιων. Αποτυπώνεται στην εκφρασμένη βούληση των κυβερνήσεων να καλύπτουν τα υπαρκτά, οργανικά κενά της εκπαιδευτικής διαδικασίας, πάγιες και διαρκείς ανάγκες (πχ ολοήμερο) με ωρομίσθιους.

Η ωρομισθία είναι πολιορκητικός κριός για τους εκπαιδευτικούς. Αποτελεί μοχλό καθιέρωσης ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, κατακερματίζει τον εκπαιδευτικό κόσμο, δημιουργεί πολυδιάσπαση και συντεχνιασμό, διαιρεί τον κόσμο της ωρομισθίας σε 4-5 κατηγορίες που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, πυροδοτεί τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε κλάδους ή ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς από διαφορετικούς χώρους (πρόσφατο παράδειγμα οι ωρομίσθιοι του ΟΑΕΔ). Η ωρομισθία επίσης αποτελεί πολιορκητικό κριό για το τσάκισμα ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθώς το καθεστώς της ελαστικής ωρομισθιακής απασχόλησης στην εκπαίδευση αποτελεί ανοικτή πληγή για τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου.


Λαμβάνοντας υπόψη:
• τις προεκλογικές «δεσμεύσεις» της κ.Διαμαντοπούλου για κατάργηση της ωρομισθίας
• την ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του δημόσιου σχολείου λόγω της ωρομισθίας
• την εικόνα που παρουσιάζει το δημόσιο σχολείο διανύοντας ήδη τον τρίτο μήνα του νέου σχολικού έτους και την πρώτη περίοδο της θητείας της νέας κυβέρνησης και η οποία είναι ισοδύναμη της απαξίωσης και της εγκατάλειψης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. (χιλιάδες κενά σε σχολεία, χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα ολοήμερα δημοτικά, χιλιάδες κενά στα τμήματα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης).
• την υποτιθέμενη θέληση της κυβέρνησης να καταργήσει το δουλεμπόριο των stage με δεδομένο ότι η ωρομισθία είναι η μορφή των stage στη δημόσια εκπαίδευση
• την ουσιαστική απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων σε stage τη στιγμή που και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν υπάρχει ούτε μια δέσμευση για μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο


καλούμε σε συμμετοχή – συνδιοργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης ενάντια στην ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, ενάντια στην ελαστική εργασία συνολικά, με κεντρικά συνθήματα
«κατάργηση του αίσχους της ωρομισθίας» - «όχι στο δουλεμπόριο της ελαστικής εργασίας» - «μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση» - «αλληλεγγύη μεταξύ των συμβασιούχων που απασχολούνται ή απασχολήθηκαν σε οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας».

με συγκέντρωση το Σάββατο 28/11, στις 11πμ, στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: