Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΑΝΑΦΟΡΑ από τον Δικηγορικό Σύλλογο εναντίον του Δήμου Σάμου

ΠΡΟΣ ΤΗΝ Κα ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΑΝΑΦΟΡΑ

Του ΝΠΔΔ «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΜΟΥ» που εδρεύει στη πόλη της Σάμου νομίμως εκπρσωπουμένου από τον Πρόεδρο αυτού , ρητώς εξουσιοδοτουμένου προς κατάθεση της δυνάμει της με αριθ. Πρωτ. 34 /4-3-2015 απόφασης του Δ.Σ .

ΚΑΤΑ

Του Δήμου Σάμου ΝΠΔΔ που εδρεύει στη πόλη της Σάμου, νομίμως εκπροσωπουμένου από τον Κο Δήμαρχο και Κατά Παντός υπευθύνου

Αξιότιμη Κυρία Εισαγγελέα σήμερα υλοποιείται το έργο της ανάπλασης της παραλιακής λεωφόρου της πόλης της Σάμου, το έργο του βιολογικού καθαρισμού της πόλης και άλλα συναφή έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι κάτοικοι της πόλης εδώ και οκτώ περίπου χρόνια σε καθημερινή βάση αδυνατούν να μεταβούν με ασφάλεια στις εργασίες τους, να περπατήσουν τη πόλη , να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους, να επισκεφθούν την αγορά , οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά.

Ολοι οι δρόμοι, κεντρικοί, ημικεντρικοί, παράδρομοι ακόμα και δρόμοι που βρίσκονται σε απομεμακρυσμένες συνοικίες της πόλης είναι σκαμμένοι, έχουν τρύπες, λακκούβες και είναι βρώμικοι, απροσπέλαστοι και επικίνδυνοι. Παντού υπάρχουν πεταμένα μπάζα, υλικά οικοδομών, ξύλα, σιδερόβεργες , σπασμένα πλακίδια και άχρηστα αντικείμενα.

Οι πολίτες μετακινούνται με δυσκολία αναπνέουν σκόνη, αδρανή υλικά και οσμές από το άνοιγμα των φρεατίων και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα δεδομένου ότι υπάρχουν παντού λακκούβες, ανισόπεδα τμήματα , ανοιχτά φρεάτια, σωροί από χώματα και πέτρες κατά μήκος δε της παραλιακής υπάρχει εδώ και δύο χρόνια μια υποτυπώδης περίφραξη του έργου με πλαστικό πλέγμα και σιδερόβεργες.

Επιπρόσθετα λόγω των έργων , των κακοτεχνιών και της πλημμελούς εκτέλεσης των οι δρόμοι είναι «καρμανιόλες» για τους πεζούς , προβληματικοί για τους οδηγούς αυτοκινήτων και δικύκλων και σε κάθε περίπτωση «θάνατος» για τα ελαστικά των αυτοκινήτων που καθημερινά φθείρονται πέραν των μηχανολογικών προβλημάτων που παρουσιάζουν αρκετά αυτοκίνητα εξαιτίας της ακαταλληλότητας των δρόμων.

Πέραν τούτων η διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της παραλιακής λόγω της στενότητας του δρόμου αλλά και των παρκαρισμένων αυτοκινήτων εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος θεωρούμε δε ότι από τύχη μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει θύματα.

Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για την συντήρηση των δρόμων , την συντήρηση– επέκταση των αποχετευτικών δικτύων και τη σωστή λειτουργία των μονάδων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και γενικά των χώρων συλλογής των υγρών αποβλήτων του Δήμου. Εχουν ακόμα την ευθύνη της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, ύψιστα και ανεκτίμητα αγαθά και οφείλουν να τα προστατεύουν ούτως ώστε να μην κινδυνεύει η ζωή, η υγεία αλλά και το περιβάλλον.

Δυστυχώς όμως εδώ και χρόνια σε καμιά απολύτως ενέργεια δεν προέβη ο Δήμος Σάμου, οι Τεχνικές του Υπηρεσίες , η Υγειονομική Υπηρεσία και κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία και κρατικός φορέας ούτως ώστε να εξαφανιστούν ή έστω να περιοριστούν τα φαινόμενα που παραπάνω περιγράφουμε με λεπτομέρεια και σαφήνεια.

Η υπομονή, η καρτερικότητα και η αναμονή μας εξαντλήθηκε πια και θεωρούμε ότι η αδιαφορία, οι πλημμέλειες, τα λάθη και οι παραλείψεις όταν ανάγονται και αφορούν ύψιστα αγαθά πρέπει να τιμωρούνται.

Πλην της διαπιστωμένης πλημμελούς εκτέλεσης των έργων , των παραλείψεων και της καθυστέρησης υλοποίησης των διαβλέπουμε από τη Δημοτική Αρχή αλλά και από τις Τεχνικές της Υπηρεσίες μια προχειρότητα, αδιαφορία, κυρίως άγνοια και υπέρμετρη καθυστέρηση. Μελέτες επί μελετών και για χρόνια ,λάθη , τοποθέτηση ακατάλληλων υλικών, κακοτεχνίες και κυρίως «βιασμός» του περιβάλλοντος άστοχα στην υλοποίηση τουλάχιστον των έργων εκείνων, Η απόλυτη παράνοια, της υγεία και της αξιοπρέπειας των πολιτών που ζούν και κινούνται εδώ και οκτώ χρόνια σε μια πόλη «φάντασμα».

Αλλά και η πρόσφατα κατασκευασθεισα περιμετρική οδός «έκλεισε» από τις κατολισθήσεις. Από την αρχή της κατασκευής της νέας Περιμετρικής Οδού ντόπιοι Πολιτικοί Μηχανικοί και εργολάβοι φώναζαν για τα μέτρα στήριξης του ορεινού όγκου παράπλευρα του δρόμου. Οι υπεύθυνοι κώφευαν στην αρχή και μετά επέλεξαν την ακριβή λύση του χτισίματος των τοιχίων. Και πάλι ακούστηκαν φωνές αντίδρασης που έλεγαν ότι δεν αρκούσαν αυτές οι κατασκευές για να στηρίξουν τα πρανή και για για να εμποδίσουν τυχόν κατολισθήσεις.

Και πάλι όμως δεν εισακούστηκαν και ένα έργο που στοίχισε στην Περιφέρεια 27 εκατ. ευρώ βγήκε εκτός λειτουργίας από κατολισθήσεις τεράστιων βράχων που ακολουθώντας τους νόμους της φύσης βρέθηκαν και απέκλεισαν το οδόστρωμα, τους κατοίκους και τη πόλη.

Αξιότιμη Κυρία Εισαγγελέα, η υπομονή, η καρτερικότητα και η αναμονή μας εξαντλήθηκε πια και θεωρούμε ότι η αδιαφορία, οι πλημμέλειες, τα λάθη και οι παραλείψεις όταν ανάγονται και αφορούν ύψιστα αγαθά πρέπει να τιμωρούνται.

Το τελευταίο διάστημα και τις περισσότερες ώρες της ημέρας βιώνουμε πρωτόγνωρες και απίστευτες καταστάσεις , η παραλιακή λεωφόρος Θεμιστοκλή Σοφούλη είναι απροσπέλαστη τις ώρες αιχμής, επικίνδυνη και ανεπαρκής, οι δρόμοι της πόλης άθλιοι, βρώμικοι, με λακκούβες, τρύπες , πλεγματα, ανοίγματα και γεμάτες σκουπίδια.

Η δημόσια υγεία δοκιμάζεται, το περιβάλλον υποβαθμίζεται και ρυπαίνεται και φυσικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης λιμοκτονούν , τα καταστήματα είναι άδεια από πελάτες , ερημωμένα και το μόνο που ακούς σε καθημερινή βάση είναι μια γκρίνια. Η παρούσα κατάσταση αναπόφευκτα «κατασπαράζει» οικονομικά και εξαθλιώνει τους καταστηματάρχες, τους ξενοδόχους ,τους επιχειρηματίες και γενικά όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες της πόλης μας.
Φυσικά υπάρχουν υπεύθυνοι για την καθυστέρηση των έργων , την πλημμελή εκτέλεση τους, τις κακοτεχνίες, υπεύθυνοι για την άθλια εικόνα των απροσπέλαστων και επικίνδυνων δρόμων, τις κατολισθήσεις του περιμετρικού, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της ρύπανσης και της υγείας των πολιτών. Υπεύθυνοι για το κατάντημα και την απαξίωση της πόλης μας η οποία αργοπεθαίνει.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση λόγω αρμοδιότητας παρέμβαση σας για την απόδοση ευθυνών και την άσκηση ποινικών διώξεων όπου δει , ώστε να δοθεί τέλος στο μαρτύριο των κατοίκων, αλλά και επιτέλους να επιδοθούν ευθύνες και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Για το Δ.Σ.Σάμου

Ο Πρόεδρος

( ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: