Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Τι κάνουμε όταν ένας άνθρωπος δέχεται ρατσιστική επίθεση; Ηχηρό μήνυμα (video) κατά του ρατσισμού από την ActionAid

Τι κάνουμε όταν ένας άνθρωπος δέχεται ρατσιστική επίθεση; Το ερώτημα αυτό θέλησε να απαντήσει η ΜΚΟ στήνοντας ένα σκηνικό φραστικής ρατσιστικής επίθεσης στην Αθήνα.

Στις 20 Φεβρουαρίου δύο ηθοποιοί, ο ένας από το Μπανγκλαντές και ο άλλος από την Ελλάδα, βρέθηκαν σε δύο στάσεις λεωφορείου στην περιοχή Συγγρού-Φιξ.

«Σήκω από το παγκάκι να καθίσει κανένας άνθρωπος», επαναλάμβανε διαρκώς ο Έλληνας ηθοποιός θέλοντας να προσβάλει τον μετανάστη από το Μπαγκλαντές.

Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε 22 φορές σε οκτώ ώρες και περισσότεροι από 200 περαστικοί υπολογίζεται ότι ήταν οι μάρτυρες του στιγμιότυπου. Την ίδια ώρα οι κάμερες της «ActionAid» κατέγραφαν το σκηνικό και τις αληθινές αντιδράσεις των ανθρώπων που περίμεναν το λεωφορείο.

Κάποιοι σώπασαν, κάποιοι επικρότησαν τις προσβολές. Οι περισσότεροι όμως αντέδρασαν. Συγκεκριμένα, τις 15 φορές οι παρευρισκόμενοι υπερασπίστηκαν το θύμα, τέσσερις φορές ο κόσμος αδιαφόρησε και μόλις δύο φορές παριστάμενοι τάχθηκαν υπέρ του θύτη. Σε μία περίπτωση υπήρξαν συγχρόνως και οι δύο αντιδράσεις, υπεράσπισης του θύματος και του θύτη.

«Απέναντι στην αδικία είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι νομίζουμε», καταλήγει το σχετικό βίντεο της «ActionAid» που καταγράφει το κοινωνικό πείραμα. «Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς και τελειώνει από εμάς. Ο καθένας μας και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται», δηλώνει ο Γεράσιμος Κουβαράς, γενικός διευθυντής της «ActionAid Ελλάς».

Δείτε το video:

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: