Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

20.800 προσλήψεις αναπληρωτών - Στα μέσα Σεπτεμβρίου το 80% των πιστώσεων

Σήμερα 13 Ιουλίου 2016, μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας (Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας κύριο Νίκο Φίλη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να τεθούν τα καίρια προβλήματα του κλάδου και να δοθούν απαντήσεις-λύσεις στα θέματα που ταλανίζουν χρόνια τους αναπληρωτές.

Ο υπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένος για σχεδόν όλα τα θέματα και μας έδωσε καίριες απαντήσεις. Συγκεκριμένα :

• Ο αριθμός προσλήψεων φέτος θα φτάσει τους 20.800 και η πρώτη φάση, που θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνει το 80% των πιστώσεων.

• Οι πιστώσεις θα δοθούν κανονικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος χωρίς τα προβλήματα άνισης κατανομής που παρατηρήθηκαν πέρυσι .

• Όσον αφορά το πάγιο αίτημά μας για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς ο υπουργός μάς ενημέρωσε ότι το σύστημα των προσλήψεων θα συζητηθεί με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και θα ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα. Η διαδικασία προσλήψεων θα αρχίσει από την Άνοιξη του 2017 δίνοντας βάση στην ειδική αγωγή και στους εκπαιδευτικούς με πολυετή προϋπηρεσία.

• Ζητήσαμε εξίσωση των δικαιωμάτων των κατόχων μεταπτυχιακών στην ειδική αγωγή με των κατόχων βασικού πτυχίου, διότι οι πρώτοι δεν έχουν δικαίωμα διορισμού στην ειδική αγωγή και ο Υπουργός μας παρέπεμψε σε αναλυτικότερη συζήτηση για λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όπου και θα αρχίσει η συζήτηση για τα κριτήρια προσλήψεων και μόνιμων διορισμών.

• Στόχος των μόνιμων προσλήψεων θα είναι να καλύψουν τα κενά που φτάνουν τον αριθμό των 21.000 και η κάλυψη αυτή θα γίνει σε βάθος τριετίας.

• Ο Υπουργός εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου να δώσει την ευκαιρία και σε νέους αποφοίτους να εργαστούν , γεγονός που ίσως προϊδεάζει για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Ο σύλλογός μας τόνισε πως είναι κάθετα ενάντιος σε κάτι τέτοιο.

• Τονίστηκε η έντονη δυσαρέσκεια της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τη μη ανάρτηση ενδεικτικών πινάκων αναπληρωτών, γεγονός που ο κύριος Φίλης έδειξε να μην γνωρίζει και δεσμεύτηκε να το εξετάσει.

• Ενημερωθήκαμε ακόμη πως θα δοθεί ΦΕΚ σε πάνω από 500 τμήματα ένταξης δείχνοντας έτσι την πρόθεση του υπουργείου να μην γίνουν περικοπές στην ειδική αγωγή.

• Επίσης ειπώθηκε χαρακτηριστικά ο κάθε δάσκαλος θα έχει την τάξη του και θα συμπληρώνει το ωράριό του στις δομές του ολοήμερου σχολείου. Αυτό βέβαια, προμηνύει περικοπές σε προσλήψεις συναδέλφων ειδικοτήτων, γεγονός που βρίσκει το σύλλογό μας αντίθετο.

• Δυστυχώς, το πάγιο αίτημά μας για αμοιβαίες αποσπάσεις αναπληρωτών δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω νομικών κωλυμάτων.

• Όσον αφορά τις άδειες αναρρωτικές και εγκυμοσύνης, ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι υπάρχει θέληση ώστε να βρεθεί μία λύση για την εξίσωση των αδειών μας με αυτές των μόνιμων εκπαιδευτικών.

• Ο Υπουργός αποδέχτηκε τη γνώμη μας ώστε καμία νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τα δυσπρόσιτα ή το διαχωρισμό γενικής και ειδικής αγωγής να μην έχει αναδρομική ισχύ.

• Όσον αφορά τα νηπιαγωγεία, ο σύλλογός μας εξέφρασε το πάγιο αίτημα του κλάδου για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να λάβει συγκεκριμένη απάντηση. Τονίστηκε ωστόσο από την πλευρά του Υπουργού η τεράστια σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης, τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική αγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γενικότερο αίτημά μας αποτέλεσε ή ισονομία μεταξύ των δικαιωμάτων των αναπληρωτών και των μόνιμων εκπαιδευτικών, αίτημα που ο υπουργός αφουγκράστηκε.

Ο σύλλογός μας πιστός στις θέσεις του δεσμεύεται και για μελλοντικές συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς της Παιδείας αλλά και για συνεχή έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: