Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ: Έξοδα υποψηφιότητας Σάμου ως πολιτιστική πρωτεύουσα

(Απάντηση στην ανοικτή επιστολή του γραφείου δημάρχου)

Ένα δέντρο είναι αδύνατο να καλύψει ολόκληρο δάσος!!!

Η "ΑΝΑΤΡΟΠΗ" βαδίζοντας αργά, αλλά σταθερά και τεκμηριωμένα, ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ένα κατεστημένο το οποίο επί δεκαετίες ελάχιστα πρόσφερε στο πανέμορφο νησί μας. Βαθιά ριζωμένες κάθε λογής πολιτικές σκοπιμότητες έδρασαν δίχως ουσιαστικά προγράμματα ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα, ο σχεδιασμός και οι στρατηγικοί στόχοι της δημοτικής παράταξης "ΑΝΑΤΡΟΠΗ" λειτουργούν και παρουσιάζουν σε ενεστώτα χρόνο τα αποτελέσματα τους. Η φαρέτρα της δημοτικής παράταξης "ΑΝΑΤΡΟΠΗ" φέρει τα βέλη και θα τα εκτοξεύει πάντα στα κακώς κείμενα, θέματα ή ζητήματα!!!

Ο νησιώτικος κόσμος μας απαιτεί να ενημερώνεται. Αυτό κάνει και θα συνεχίσει να πράττει η "ΑΝΑΤΡΟΠΗ", γιατί αυτό είναι η δέσμευση της και η υποχρέωση της στις 35 τοπικές και δημοτικές κοινότητες του νησιού μας.

Το επιστημονικό - τεχνικό επιτελείο της δημοτικής παράταξης "ΑΝΑΤΡΟΠΗ" οραματίζεται ένα διαφορετικό μέλλον για τον τόπο μας

Διαβάστε την ανακοίνωση της ¨ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ": Ερωτηματικά για τα έξοδα υποψηφιότητας Σάμου ως πολιτιστική πρωτεύουσα - Τα πραγματικά νούμερα

Στην ανακοίνωση της "ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ" απάντησε ο Δήμαρχος Σάμου που μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω: 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΑΝΑΤΟΠΗ" ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΠ2021 

ΘΕΜΑ :ΔΑΠΑΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021. ΣΧΕΤ. : Η ΑΠΟ 06/07/2016 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΣ.

Η ανάρτηση σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ καθώς και η αβασάνιστη - ατεκμηρίωτη, κατά τα φαινόμενα, υιοθέτησή της μόνο λύπη μπορεί να προκαλέσει.

Μια νεοσύστατη δημοτική παράταξη, που σύμφωνα με τον προγραμματικό της λόγο, φιλοδοξούσε να εκφράσει μια νέα αντίληψη στην διακυβέρνηση των υποθέσεων της τοπικής κοινωνίας, σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών αυτοδιαψεύδεται και προφανώς απογοητεύει όλους όσους την εμπιστεύθηκαν με την εμπιστοσύνη τους.

Στο πλαίσιο της άσκησης μικροπολιτικής μέσω της δημιουργίας εντυπώσεων, οι οποίες βασίζονται στη ρήση του Γκέμπαιλς ότι η προπαγάνδα πρέπει να βασίζεται σε μισές αλήθειες προκειμένου το ψέμα να καταστεί πιστευτό, εντάσσεται και το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Αναφέρει, η ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε, ενημερώνει τους δημότες ότι τα πραγματικά έξοδα ανέρχονται σε 41.510,09 € και ότι είναι ίσως περισσότερα, διότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να είναι 100% σίγουροι αν κάποια άλλα έξοδα αφορούσαν στην υποψηφιότητα ή όχι λόγω μη επαρκούς αιτιολόγησης από τον δήμο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ΑΝΑΤΡΟΠΗ, τα έξοδα είναι είτε 41.510,09 € είτε περισσότερα και λυπάται πολύ… αλλά έτσι η Σάμος δεν πάει μπροστά.

Αυτάρεσκα δε, καταλήγει το δημοσίευμα ότι η ΑΝΑΤΡΟΠΗ συνεχίζει το έργο της και θα ενημερώνει τους κατοίκους αυτού του τόπου.

Επί των ανωτέρω, η Δημοτική Αρχή επιθυμεί να ενημερώσει, πρωτίστως, την ΑΝΑΤΡΟΠΗ, διότι οι συνδημότες μας γνωρίζουν ότι:

1. Τα χρηματικά εντάλματα στα οποία βάσισε την «έρευνά» της δεν αφορούν όλα δράσεις σχετικές με την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Εάν ήθελε η ΑΝΑΤΡΟΠΗ, να έχει πλήρη και τεκμηριωμένη εικόνα θα μπορούσε κάλλιστα να απευθύνει ερώτημα προς τον Δήμο και οι υπηρεσίες θα παρείχαν έγκυρη απάντηση και θα αποφεύγονταν οι όποιες αβεβαιότητες που συμβάλουν μάλλον προς τον σκοταδισμό και όχι στην ενημέρωση. Επιπροσθέτως, η διεξαγωγή μιας έρευνας, τέτοιου τύπου, προϋποθέτει την ύπαρξη γνώσης και καλοπροαίρετης βούλησης, ιδιότητες τις οποίες μάλλον δεν συναντά κανείς στον εκπρόσωπο της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.

2. Ο Δήμος Σάμου έχει ήδη απαντήσει, εγγράφως, αναλυτικά σε σχετικό ερώτημα της Δημοτικής Παράταξης «ΔΡΑΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΜΟΥ», επί του ιδίου ερωτήματος.

Για την ενημέρωση λοιπόν της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, αλλά και όσων εκ των ενδιαφερομένων πολιτών δεν έχουν είδη ενημερωθεί σχετικά, σας επισυνάπτουμε αυτούσιο το σχετικό τμήμα της από 17/05/2016 απαντητικής επιστολής:

Σε συνέχεια του ερωτήματος που υποβάλατε σχετικά με τις δαπάνες για την προώθηση της υποψηφιότητας του Δήμου Σάμου στην διαδικασία επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

Το ύψος των χορηγιών που έλαβε ο Δήμος Σάμου κατά το 2015 και 2016 ανήλθε στο ύψος των 33.900,00 €, εκ των οποίων τα 29.700,00 € το 2015 και τα 2.200,00 € το 2016. Τα ανωτέρω ποσά έχουν εγγραφεί στον Κ.Α.Ε. ΕΣΟΔΩΝ 1411.0001 «Δωρεές για υποβολή υποψηφιότητας Δήμου Σάμου στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2021)», των αντίστοιχων οικονομικών ετών.
Εκκρεμεί, η εκταμίευση χορηγίας ύψους 2.000,00 €, η οποία, επίσης, θα εγγραφεί στον σχετικό Κ.Α.Ε. εσόδων έτους 2016.

Η δαπάνη για την υποβολή της υποψηφιότητας ανήλθε συνολικά στο ύψος των 38.408,73 €, ποσό εγγραφέν στους σχετικούς Κ.Α.Ε. ΕΞΟΔΩΝ οικονομικού έτους 2015 και 2016, ως κατωτέρω:

- 18.450,00 €, στον Κ.Α.Ε. Εξόδων οικονομικού έτους 2015 30.7413.0006, «Σύσταση Φακέλου Υποψηφιότητας Σάμου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021»

- 2.794,62 €, στον Κ.Α.Ε. Εξόδων οικονομικού έτους 2015 15.6471.0001, «Δαπάνες για την υποβολή της Υποψηφιότητας του Δήμου Σάμου στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2021)»

- 5.000,00 €, στον Κ.Α.Ε. Εξόδων οικονομικού έτους 2015 30.7413.0003, «Δημιουργία Ιστοσελίδας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Σάμου»

- 2.000,00 €, στον Κ.Α.Ε. Εξόδων οικονομικού έτους 2015 30.7413.0004, «Λογότυπος Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Σάμου»

- 10.164,11 €, στον Κ.Α.Ε. Εξόδων οικονομικού έτους 2016, 15.6471.0001, «Δαπάνες για την υποβολή της Υποψηφιότητας του Δήμου Σάμου στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (2021)».

Στην συγκεκριμένη δαπάνη συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα για τα εισιτήρια και την διαμονή της πενταμελούς αντιπροσωπείας του Δήμου Σάμου, (καθώς επίσης και των αναπληρωτών τους), όπως σχετικά ορίζεται από την διαδικασία παρουσίασης των υποψηφιοτήτων, της πολιτιστικής πρωτεύουσας, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2016, στην Αθήνα.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η επιβάρυνση των ίδιων πόρων του Δήμου Σάμου για την διεκδίκηση, ενός από τους πλέον καταξιωμένους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήλθε στο ύψος των 4.508,73 €.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, η επαναφορά ενός θέματος επί του οποίου έχει ήδη υπάρξει, έγγραφη τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής, προκαλεί εύλογα ερωτήματα και μάλλον η συγκεκριμένη ενέργεια απαντά σε υπαρξιακά θέματα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ και σίγουρα όχι σε κάλυψη κάποιου κενού ενημέρωσης των συμπολιτών μας.

3. Από έρευνα που έγινε στο αρχείο της Υπηρεσίας δεν προκύπτει η ύπαρξη κάποιου εγγράφου της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ με το οποίο ζητούσε ενημέρωση σχετικά με την δαπάνη διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας και ως εκ τούτου δεν θα ήταν δυνατό να υπάρξει απάντηση επί μη υπάρχοντος αιτήματος.

Επισημαίνεται δε ότι από το 2015 το Πρωτόκολλο του Δήμου τηρείται ηλεκτρονικά και όλα τα εισερχόμενα έγγραφα διατηρούνται και σε ψηφιακή μορφή.

4. Η ενημέρωση των πολιτών αποτελεί μια αποστολή υψηλής ευθύνης στην οποία η ΑΝΑΤΡΟΠΗ φαίνεται ότι, από την μέχρι σήμερα επιδειχθείσα, συνολικά, συμπεριφορά του εκπροσώπου της, δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό, ένα εγχείρημα που αποσκοπούσε στο να βγει το νησί από την αφάνεια, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με την εθελοντική προσφορά μιας πολύ μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας, να υπονομεύεται στο βωμό ενός δήθεν καταγγελτικού λόγου, συνειδητά να στοχεύει στον μηδενισμό της όποιας προσπάθειας δημιουργίας συνεργειών σε τοπικό επίπεδο και τελικά να επιχειρείται η συνολική απαξίωση αυτής της κοινής προσφοράς γιατί απλώς σαν δημοτική παράταξη δεν μας συμφέρει.

Είναι λυπηρό, νέοι άνθρωποι που φιλοδοξούν να ασχοληθούν με τα κοινά, ελλείψει προγραμματικού οράματος και στρατηγικού σχεδίου για το νησί μας, να υιοθετούν λαϊκίστικες μικροπολιτικές πρακτικές παρελθόντων δεκαετιών, που συνολικά έχουν απορριφθεί από την ελληνική κοινωνία.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ έχει αυτοεγκλωβιστεί σε μια συνειδητή επιλογή και προσπάθεια να παραμείνει στην δημοσιότητα δημιουργώντας εικονικές εντυπώσεις παραγωγής έργου, το οποίο, επί της ουσίας, συνίσταται, αποκλειστικά, σε εθιμοτυπικού χαρακτήρα επισκέψεις σε κοινότητες, όπου σε καφενειακού επιπέδου συζητήσεις «αναλύονται» τα όποια προβλήματα και παρέχονται ανέξοδες, φανταστικές και ανεδαφικές υποσχέσεις, για την επίλυσή τους.

Εκ του Δήμου Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: