Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Το παλιό ξενοδοχείο που διχάζει τη Σάμο

Κινδυνεύει να διακοπεί το Art Space Pythagorion, η έκθεση σύγχρονης τέχνης διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών στο Πυθαγόρειο της Σάμου, καθώς η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου (ΔΛΤ), η οποία διαχειρίζεται τον χώρο όπου φιλοξενείται η έκθεση, διενεργεί ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, στους όρους του οποίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων εικοσαετής διάρκεια χρήσης και χρήση ξενοδοχειακής μονάδας.

Το κτίριο (πρώην ξενοδοχείο «Πυθαγόρας»), που βρίσκεται εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πυθαγορείου Σάμου και ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, καφετέρια και μπαρ μέχρι το 1998. Από τότε εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη από τους αλιείς της περιοχής και τους γύρω καταστηματάρχες.
Το Ιδρυμα Schwarz
Το 2012 ο χώρος παραχωρήθηκε αρχικά στην Ελευθερία-Ανδρομάχη Ξανθοπούλου-Schwarz, πρόεδρο του Ιδρύματος Schwarz, σκοπός του οποίου είναι «η προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού, η προώθηση της ανοχής σε όλους τους τομείς του πολιτισμού και της ιδέας της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών, η προώθηση της παιδείας, η προώθηση της προστασίας και της φροντίδας των μνημείων, καθώς και η προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό του ιδρύματος, και στη συνέχεια, το 2014, στο ίδιο το Ιδρυμα Schwarz.

Με δαπάνες που ανέλαβε αποκλειστικά το Ιδρυμα, ο εγκαταλειμμένος χώρος μεταμορφώθηκε σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο, όπου πραγματοποιείται έκτοτε η ετήσια καλλιτεχνική έκθεση διεθνούς φήμης Art Space Pythagorion.

«Στο ισόγειο βρίσκονται η έκθεση, μια κουζίνα και τέσσερα δωμάτια στα οποία φιλοξενούνται οι επιμελητές της έκθεσης για όσο αυτή διαρκεί. Δυστυχώς δεν μας επιτρέπεται να επισκευάσουμε τον πρώτο όροφο, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία έκανε λάθος στη χάραξη της γραμμής του αιγιαλού το 2005» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Πένη Πετράκου, η αρχιτέκτονας που ανέλαβε τις εργασίες ανακατασκευής του χώρου και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Schwarz στη Σάμο.
Για λόγους διαφάνειας
Η τελευταία σύμβαση έληξε τον περασμένο Μάιο. Το Ιδρυμα έκανε αίτηση για εκ νέου παραχώρηση, ωστόσο το Δ.Σ. του ΔΛΤ επέλεξε να προχωρήσει σε διαδικασία δημοπράτησης «καθαρά για λόγους διαφάνειας, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλη εταιρεία.

Εχουμε ήδη καταθέσει τους όρους δημοπράτησης στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο τους έχει κάνει δεκτούς» μας λέει η γραμματέας του Δ.Σ. του ΔΛΤ Σάμου, Ανθούσα Μυτιληνού, με το υπουργείο να υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής έχει ζητηθεί μόνον η άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας του, την οποία και έδωσε.

Η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη στην πιθανή λειτουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου, καθώς όλα τα έσοδα που προκύπτουν από την έκθεση διατίθενται εξ ολοκλήρου στους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του νησιού, ενώ κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών ο χώρος παραχωρείται δωρεάν σε σχολεία και τοπικούς φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων:

«Τι να το κάνουμε το ξενοδοχείο; Ολα τα ξενοδοχεία έχουν γίνει περιστερώνες εδώ και χρόνια. Το Δ.Σ. του Συλλόγου συμφωνεί στο να συνεχίσει να λειτουργεί στον χώρο η έκθεση, η οποία μόνο θετικά προσφέρει στην κοινωνία μας», υποστηρίζει η Ευαγγελία Φούσια, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «Λυκούργος».

«Χάρη στον θεσμό της έκθεσης ενισχύθηκε ο ποιοτικός τουρισμός του νησιού, ενώ η τοπική κοινωνία τον έχει αγκαλιάσει καθώς λειτουργεί ενισχυτικά και όχι ανταγωνιστικά προς τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των ντόπιων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος Schwarz, Νίκος Μόσχος.

«Επιπλέον, λόγω της θέσης του, το εν λόγω κτίριο είναι, βάσει νομοθεσίας, πράγμα κοινόχρηστο, εκτός συναλλαγής και προορισμένο για την εξυπηρέτηση κοινωφελών και πολιτιστικών σκοπών δημοσίου συμφέροντος. Ανήκει στο Δημόσιο και διοικείται από το ΔΛΤ Σάμου.

»Η επιδιωκόμενη παραχώρηση του κτιρίου για ξενοδοχείο συνιστά αποκλειστική χρήση του, η οποία δεν είναι από τον νόμο επιτρεπτή, διότι έτσι αναιρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του. Αντίθετα, η μέχρι σήμερα χρήση του εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προσιδιάζει απόλυτα στον κοινόχρηστο χαρακτήρα του κτιρίου. Πρέπει, κατά συνέπεια, να εξακολουθήσει η ίδια χρήση του κτιρίου και στο μέλλον», τονίζει ο Ν. Μόσχος.
«Θα την ακυρώσω...»
Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, μας διαβεβαίωσε ότι οι φετινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι διασφαλισμένες και πρόσθεσε:

«Είναι καιρός πλέον να περάσουμε σε διαγωνιστική διαδικασία, καθώς ο χώρος είχε παραχωρηθεί στο Ιδρυμα Schwarz με σύμβαση έναντι ανακατασκευής χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού», δηλώνει στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για την παραχώρηση του χώρου είναι η παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος.

«Ακόμη και μέσα σε ένα ξενοδοχείο μπορεί να λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος. Σε κάθε περίπτωση, βασικός όρος της σύμβασης είναι η διασφάλιση παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος. Εάν δεν υλοποιηθεί ο όρος αυτός, θα την ακυρώσω», μας λέει.

Αντίθετα, η Π. Πετράκου υποστηρίζει ότι η παραχώρηση έγινε έναντι αντιτίμου ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το Ιδρυμα ανέλαβε επιπλέον να καλύψει και το κόστος των εργασιών ανακατασκευής.
Δίνει μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή ποιότητα του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος σε ένα νησί που αποτελεί ουσιαστικά το σύνορο της Ευρώπης με την Ασία.

«Το φεστιβάλ είναι ένας διαπολιτισμικός δίαυλος, η σημασία του οποίου είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ειδικά μετά και το Brexit, για το τι σημαίνει Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ενωση» δηλώνει στην «Εφ. Συν. ».

INFO

Η φετινή έκθεση με τίτλο «A World Not Ours» (5 Αυγούστου με 15 Οκτωβρίου 2016) εστιάζει στην προσφυγική κρίση και την αναγκαστική μετανάστευση και θα συμμετάσχουν εικαστικοί, φωτογράφοι, κινηματογραφιστές και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: