Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η τοποθέτηση της ΑΚΙΣ στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Σάμου (26-04-15)

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και των κεφαλαίων προθεσμιακών καταθέσεων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, είναι βέβαιο ότι επί της διαδικασίας είναι λανθασμένη και πιθανόν και αντισυνταγματική, αλλά επί της ουσίας είναι σωστή και απόλυτα δικαιολογημένη. Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι ένα μέτρο έκτακτο, αλλά αναγκαίο, για να καλυφθούν εφόσον απαιτηθεί, οι ανελαστικές δαπάνες του κράτους. Η ουσία λοιπόν στη δύσκολη δημοσιονομική καμπή που περνάμε, είναι να σωθεί η χώρα. Άλλωστε εάν καταστραφεί η χώρα είναι μαθηματικό βέβαιο ότι θα καταστραφεί και ο Δήμος.

Η κυβέρνηση διεξάγει έναν διαπραγματευτικό αγώνα προκειμένου να πετύχει μία επωφελέστερη για την πατρίδα μας οικονομική συμφωνία. Στον αγώνα αυτό πρέπει να συστρατευθούμε όλοι αφήνοντας κατά μέρος τις αντιδράσεις, που άλλες προέρχονται από τυπικούς λόγους, ορμώμενες από τη διάθεση υπεράσπισης της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες από καθαρά αντιπολιτευτική διάθεση, ορμώμενες από κομματικά συμφέροντα. Η Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου δεν σχετίζεται με κανένα απολύτως κόμμα και ως εκ τούτου έχει το προτέρημα να βλέπει τα προβλήματα από διαφορετική οπτική γωνία και να δίνει αδέσμευτες, υπερκομματικές και πατριωτικές λύσεις. Εφόσον, στη δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση που περνάμε, η πατρίδα μας χρειάζεται αυτά τα χρηματικά αποθέματα εμείς οφείλουμε να βοηθήσουμε και να μη σταθούμε εμπόδιο.

Ας θυμηθούμε την απραξία του Δήμου και κατ’ επέκταση την ευθύνη του, στην πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την αρχή της οικονομικής κρίσης της χώρας έως σήμερα. Τι μέτρα έλαβε για να αντιμετωπίσει τις αντισυνταγματικές διατάξεις της κεντρικής εξουσίας; Τώρα ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα οικονομικής αυτοτέλειας στο Δήμο με τη μεταφορά των χρηματικών αποθεμάτων στην Τράπεζα Ελλάδος.

Ας θυμηθούμε επίσης, ότι η πατρίδα μας ζημιώθηκε τα μέγιστα όταν βρέθηκε στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922 να πολεμάει έναν εχθρό διαιρημένη στα δύο. Πολεμούσαν διαρκώς οι μισοί Έλληνες και είχαν αντιπάλους τους άλλους μισούς (Βενιζελικούς ή Βασιλικούς) μαζί με την ενωμένη Κεμαλική Τουρκία, που είχε την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης και των Ευρωπαίων, δηλαδή των σημερινών εταίρων μας. Σήμερα βρισκόμαστε σε έναν διαφορετικό πόλεμο και οφείλουμε να διδαχθούμε από την ιστορία.

Εν κατακλείδι λοιπόν, δεν πρέπει να σταθούμε στον τύπο αλλά στην ουσία του προβλήματος, που για μας είναι η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, το οποίο πρέπει να αποτελεί υπέρτατο καθήκον όλων μας και όχι σημείο αναφοράς κομματικών αντιπαραθέσεων.

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: