Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Μετακινήσεις μαθητών: Υπευθυνότητες Διευθυντή και συνοδών εκπαιδευτικών σε σχολικές εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία

autobusΟ Διευθυντής του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων (έγγραφα καταλληλότητας οχήματος, επαγγελματική άδεια οδήγησης, έγγραφα οδηγού κλπ.), λίγο πριν την αναχώρηση των εκδρομέων.

Οι συνοδοί καθηγητές επιβλέπουν τα όρια ταχύτητας και, εφόσον κρίνουν σκόπιμο, απευθύνονται στις αστυνομικές διευθύνσεις του τόπου προορισμού, για επανάληψη των ελέγχων.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε Υπουργική Απόφαση για τις Εκδρομές − Μετακινήσεις μαθητών Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εντός και εκτός της χώρας.

Εκτός από τους ελέγχους στα τουριστικά λεωφορεία ορίζονται και τα χρονικά όρια αναχώρησης και άφιξης όταν η εκδρομή πραγματοποιείται οδικώς.

Συγκεκριμένα για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, η εκκίνηση των εκδρομών-μετακινήσεων θα γίνεται από το χώρο του σχολείου, δε θα πραγματοποιείται πριν από τις 6 π.μ., ενώ η άφιξη στον τόπο προορισμού ή η επιστροφή στο σχολείο θα πραγματοποιείται το αργότερο έως τις 10 μ.μ., όταν η εκδρομή πραγματοποιείται οδικώς.

Σε περίπτωση χρήσης δεύτερου μεταφορικού μέσου, είναι δυνατό να διαφοροποιηθούν τα παραπάνω προβλεπόμενα χρονικά όρια εκκίνησης-άφιξης με απόφαση του αιρετού Περιφερειάρχη της Διοικητικής Περιφέρειας.

Επίσης σε περίπτωση μετακίνησης με τουριστικά λεωφορεία, ο αρχηγός της εκδρομής-μετακίνησης φροντίζει να αναρτηθεί στα οχήματα ευανάγνωστη πινακίδα με την ένδειξη «Σχολική Εκδρομή − (όνομα σχολείου)» σε εμφανή σημεία στο πρόσθιο και οπίσθιο μέρος του οχήματος, η οποία διατηρείται έως το τέλος της εκδρομής.

Καλόγηρος Βασίλειος

news.gr

Δείτε το έγγραφο του υπουργείου  εδώ  και

την υπουργική απόφαση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: