Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Who is who των νέων περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης

Who is who των νέων περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσηςΤέσσερις δάσκαλοι, μία νηπιαγωγός και αρκετοί συνδικαλιστές

Αιφνίδια ήταν για αρκετούς παράγοντες στον χώρο της εκπαίδευσης η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την τοποθέτηση των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης αργά το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης. Τα δεκατρία ονόματα δεν είναι ευρέως γνωστά, ωστόσο το καθένα από τα πρόσωπα που θα πάρουν τη θέση αυτή, βασικής σημασίας για την εκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου, έχει και τη δική του «ιστορία».

Από την κρησάρα των υψηλών κλιμακίων στο κτίριο του Αμαρουσίου έπρεπε να περάσουν όσοι θα στελέχωναν τις θέσεις αυτές και η ατμόσφαιρα είχε ηλεκτριστεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς φερόταν να προκρίνει την τοποθέτηση των αξιολογότερων ως στελέχη της εκπαίδευσης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Τάσος Κουράκης, την υπογραφή του οποίου έχει η σχετική ανακοίνωση, λεγόταν ότι προτιμούσε πολιτικά πρόσωπα διότι οι θέσεις αυτές είναι κατ' εξοχήν πολιτικές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της εκπαίδευσης που γνωρίζουν την κατάσταση μιλούν για μια ισορροπία στις επιλογές, η οποία θα φανεί στην πράξη πόσο θα λειτουργήσει στο πλαίσιο που θέλει να θέσει η ηγεσία του υπουργείου. Χαριτολογώντας έλεγαν στο «Βήμα» ότι «δεν ξέρουμε αν επιλέχθηκαν οι καλύτεροι ή οι "δικοί μας", πιθανόν οι "καλύτεροι δικοί μας"».

Από τους 13 που επελέγησαν πάντως έκπληξη προκάλεσε στον χώρο των εκπαιδευτικών το γεγονός ότι πέντε πρόσωπα προέρχονται από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς συνηθιζόταν ως σήμερα η επιλογή να γινόταν από καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πάντως δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να καταλάβουν τη θέση έχουν και δάσκαλοι. Όπως είχε πληροφορηθεί «Το Βήμα» προ τριών εβδομάδων, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων είχε φτάσει τις 452 - κάποιοι μάλιστα έλεγαν δηκτικά ότι αδίκως έστειλαν τα βιογραφικά τους ορισμένοι.

Άλλοι εστίασαν στις ειδικότητες ορισμένων νέων περιφερειακών διευθυντών, προβάλλοντας το ερώτημα αν ένας γυμναστής μπορεί να διοικήσει ολόκληρη περιφέρεια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίστηκε το επιχείρημα για έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας σε θέση διοίκησης - κάτι που δεν συμμερίζεται πάντως η πλειοψηφία όσων μίλησαν στο «Βήμα» καθώς μιλούσαν για τις ικανότητες του καθενός υποψηφίου που μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά και περισσότερα ακόμη και από θέση υποδιευθυντή.

Δεν λείπουν, το αντίθετο μάλιστα, οι προερχόμενοι από τον συνδικαλιστικό χώρο, έχοντας μάλιστα στις «περγαμηνές» τους την άρνηση στη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που κίνησαν οι αμέσως προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Η συμμετοχή αρκετών νέων περιφερειακών διευθυντών στα κοινά είναι φανερή πάντως από την παρουσία τους σε ψηφοδέλτια αυτοδιοικητικών παρατάξεων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές προ σχεδόν ενός χρόνου.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια, αυτή της Αττικής, τοποθετήθηκε ο κ. Χαράλαμπος Λόντος. Μαθηματικός, έχει διατελέσει διευθυντής Γυμνασίου (στο 2ο Γυμνάσιο Πειραιά) και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Είναι στέλεχος (μέλος ΝΕ Α΄ Αθήνας) του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικού Τομέα στο ψηφοδέλτιο «Δύναμη Ζωής» της κυρίας Ρένας Δούρου. Για τη θέση αυτή είχε ακουστεί το όνομα του φιλόλογου κ. Νεκτάριου Κορδή, προέδρου της Β' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, επίσης στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων στον χώρο της μέσης εκπαίδευσης.

Στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε ο γεωλόγος και θεολόγος κ. Παναγιώτης Ανανιάδης. Όπως αναφέρει και στην προσωπική ιστοσελίδα του, είναι γεννημένος το 1958 στον Βόλο, έχει πάρει πτυχίο από τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γεωλογικό) και από τη Θεολογική Σχολή - Ποιμαντικό Τμήμα του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Σπουδές στην Εκπαίδευση) και έχει διατελέσει υπεύθυνος Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, σύμβουλος, εκπαιδευτής και επιμορφωτής σε σεμινάρια και διευθυντής σχολικών μονάδων. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ενώ δραστηριοποιείται επίσης στη Χριστιανική Εναλλακτική Κίνηση Εκπαιδευτικών και στον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο «Καιρός». Προ του διορισμού του στη μέση εκπαίδευση ήταν διευθυντής βιβλιοπωλείου στη Θεσσαλονίκης και επί εξαετία σταθμάρχης στον ΟΣΕ.

Η φιλόλογος κυρία Αγγελική Φωτεινού αναλαμβάνει περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου. Ήταν υποδιευθύντρια στο 4ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων και δεν έχει ζωηρή παρουσία στα συνδικαλιστικά όργανα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετείχε ωστόσο στα ψηφοδέλτια της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συσπείρωσης Καθηγητών.

Είναι μία εκ των δύο γυναικών σε αυτή τη θέση. Η άλλη είναι η κυρία Ελένη Αναστασοπούλου και αναλαμβάνει την Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας. Νηπιαγωγός και μέχρι σήμερα σχολική σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) σπούδασε παιδαγωγικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην Ιταλία. Δραστηριοποιείται και στη λογοτεχνία: έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία παιδαγωγικού περιεχομένου και δύο λογοτεχνικά (Το μυστικό της Ερασμίας και του Έραλντ,Σκοτωμένο νερό).

keramaris perifereia xartis 660x304Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Παναγιώτης Κεραμάρης από τον Έβρο είναι ο νέος περιφερειακός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γεννηθείς το 1964, πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει διατελέσει υποδιευθυντής στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης και διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου της ίδιας πόλης. Είναι και προπονητής ποδοσφαίρου και έχει εργαστεί σε τοπικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους. Δραστηριοποιείται επίσης σε διάφορα ΔΣ συλλόγων εκπαιδευτικών και ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Κοινωνική Συμμαχία για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» του κ. Άρη Γιαννακίδη τον Μάιο του 2014.

Επίσης γυμναστής είναι και ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος που αναλαμβάνει τη θέση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Συνδικαλιστής, αιρετός εκπρόσωπος στο ΑΠΥΣΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλλάζουμε Εποχή» του κ. Θέμη Μουμουλίδη, τον οποίο στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι είναι αδερφός του πρώην δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλου.

Στo... τιμόνι της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων ο Κώστας ΓκούσηςΣυνδικαλιστής και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Κερκύρας με τον συνδυασμό «ΑΝΑΣΑ» του νυν περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρου Γαλιατσάτου είναι ο νέος περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Κώστας Γκούσης. Γεννημένος το 1966, σπούδασε μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και στα παιδαγωγικά. Καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με συνδικαλιστική δράση στον χώρο των καθηγητών -είναι μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας- και στέλεχος (αναπληρωτής συντονιστής της ΝΕ Κέρκυρας) του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από την ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος» και το ΚΚΕ Εσωτερικού, στη συνέχεια εντάχθηκε στον Συνασπισμό και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια άλλη περίπτωση είναι ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, σχολικός σύμβουλος στην Περιφέρεια ΠΕ Αχαΐας (Αίγιο). Δάσκαλος, με ερευνητική εμπειρία και με διδακτορικό στον Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, έκανε δημόσια δήλωση αποχής από το προαξιολογικό στάδιο, την οποία χαιρέτισε το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ): «Συντάσσομαι με τις οδηγίες της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Δασκάλων της οποίας είμαι ενεργό μέλος, και δεν συμμετέχω στις... διαδικασίες με τις οποίες υλοποιείται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση».

Εικόνα για το αποτέλεσμα ειδήσεωνΤην ίδια στάση είχε ακολουθήσει ο κ. Γιώργος Τερζάκης, συνδικαλιστής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που αναλαμβάνει περιφερειακός διευθυντής Κρήτης. Ως διευθυντής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, μαζί με άλλους συναδέλφους του αρνήθηκε να «υποταχθεί» στις αποφάσεις του υπουργείου για την αξιολόγηση, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι. Ο δάσκαλος έχει διατελέσει αιρετός στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης.

Νέος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης ο Βασίλης ΚαραγιάννηςΑπό τον συνδικαλιστικό χώρο προέρχεται και ο κ. Βασίλης Καραγιάννης, φυσικός, στο 4ο ΓΕΛ Ρόδου. Ο νέος περιφερειακός διευθυντής Νοτίου Αιγαίου έχει διατελέσει πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Στο Βόρειο Αιγαίο τη θέση του διευθυντή καταλαμβάνει ο κ. Αριστείδης Καλάργαλης. Γεννημένος το 1959, σπούδασε παιδαγωγικά, τεχνολόγος μηχανικός και επιμορφώθηκε στη συμβουλευτική. Από τη μέση πέρασε στη βασική εκπαίδευση, όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Δραστήριος στον χώρο του ραδιοφώνου (δημόσιο και ιδιωτικό) επιμελήθηκε εκπομπές με αντικείμενο το βιβλίο και τη λογοτεχνία. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Λέσβου αλλά και πανελλαδικής κυκλοφορίας («Αυγή»), ενώ ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στη Λέσβο με την παράταξη «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» της νυν βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Αγλαΐας Κυρίτση.

Τέως πρόεδρος ΕΛΜΕ Μεσσηνίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Καλαμάτα είναι ο κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, νέος περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου και μέχρι πρότινος καθηγητής Πληροφορικής σε λύκεια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας αλλά και μελετητής για τις αντιλήψεις αλλοδαπών μαθητών σχετικά με τη σχολική τους ένταξη αλλά και για τη διαχείριση της καινοτομίας στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Περαιτέρω στοιχεία για τον δάσκαλο κ. Χρήστο Δημητρίου, νέο περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, δεν είναι γνωστά. Παράγοντες της εκπαίδευσης πάντως θυμούνται έναν διευθυντή δημοτικού σχολείου της Λιβαδειάς με το ίδιο όνομα ο οποίος διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου σχετικά με την έλλειψη αξιοκρατίας στην επιλογή διευθυντών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: